Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A Magdolna-Orczy Negyed Programról

2019. január 28. hétfő

A józsefvárosi képviselő-testület 2016-ban döntött arról, hogy indul a „Leromlott településrészeken élő alacsony státuszú lakosság életkörülményeinek javítása, társadalmi és fizikai rehabilitációja Budapesten” elnevezésű pályázaton.

Az Orczy negyed fejlesztésére fókuszáló program tervezésébe az önkormányzat bevonta a helyi lakosságot, az intézményeket, valamint az egyházi és civil szervezeteket, és figyelembe vette a 2015-ben elfogadott új Integrált Településfejlesztési Stratégiát. A Támogató szervezet 2017. októberben döntött az Orczy negyed rehabilitációjának kétmilliárd forintos támogatásáról, így 2018-ban elkezdődhetett a program végrehajtásának előkészítése.

A projekt egy olyan komplex városrehabilitációs program, mely típusát tekintve és területileg is kapcsolódik a rendkívül jó eredményeket mutató Magdolna Negyed Programhoz.

A Magdolna-Orczy Negyed Program egyaránt tartalmaz lakhatást és foglalkoztatást támogató, gazdaságélénkítő, közterületi és közbiztonságot növelő elemeket. Nem hagyományos városfejlesztésről van szó, hanem egy olyan fejlődést elősegítő projektről, ami a helyi emberek és a kerület igényeire reagál.

A programban érintett akcióterület határai :

Dankó utca – Magdolna utca – Dobozi utca – Baross utca – Kálvária tér – Diószegi utca – Dugonics utca – Illés utca – Kálvária tér által határolt területre eső 7 tömb, amely közül a 141., 142., 144., 145. tömb az Orczy negyed, a 260., 261., 262. tömb a Magdolna negyed területére esik.

A lakhatási alprogramok 2019-től kezdődően az alábbiak szerint valósulnak meg:

 • Az önkormányzati lakóépületek komplex közösségi megújítása keretében, hosszú kiválasztási folyamatot követően, két épület – Diószegi S. u. 7., Kőris u. 4/A. – került kiválasztásra. Ezen két ingatlan komplex közösségi megújítása, a közös tulajdonú részeinek felújítása fog megvalósulni. Emellett a lakások belső és külső homlokzati nyílászáróinak cseréje, lakáson belül felmért igényektől függően komfortosítás történik, közel 50 lakás esetében.
 • Vannak olyan házak, amelyek állapota nem teszi lehetővé a benne élő közösség megtartását, ezért a program egyik eleme – műszaki szempontok szerint – az épületek bontását irányozza elő. A több szempontú vizsgálatok után kiválasztott házak a Kálvária u. 18. és a Kálvária u. 20., továbbá az Illés u. 20. sz. alatti épület ‘B’ és ‘C’ szárnya.
 • Bérházak és bérlakások üzemelési költségeinek csökkentése is a projekt része. Ezért 100%-os és vegyes tulajdonú önkormányzati ingatlanok kerültek bevonásra, így közel 250 lakás költségcsökkentése fog megvalósulni.
 • Közösségi zöldudvar-program az épületek elhanyagolt, alulhasznosított udvarainak megfelelő átépítését célozza meg, így 8 ingatlanban zöldudvar kerül kialakításra.
 • Család- és lakóház-mentorálás keretében létrejönnek egymást segítő, az öngondoskodást előtérbe helyező kapcsolati hálózatok a házakban, mely tevékenység legalább 300 családdal teremt kapcsolatot.
 • A lakhatási projekt a területen élő speciális igényekkel rendelkezők számára alakít ki, újít fel lakásokat önkormányzati bérházakban. A tevékenység fő területei, a támogatott lakások kialakítása (4 db), és LÉLEK program számára kivezető lakások (4 db) kialakítása, összesen 8 lakás.

A foglalkoztatást segítő és gazdaságélénkítő programok is elindulnak:

 • A helyi alacsony végzettségű, munkanélküli vagy kezdő munkavállalók, diákok, pályakezdők, megváltozott munkaképességűek álláskeresését, a munkaerőpiacra történő visszavezetését elősegítő program.

 • A foglalkoztatási program egyik elemeként, egy olyan tanulási és szociális problémák megoldását segítő motivációs csomag került kidolgozásra, amely az ilyen problémákkal küzdő 8 osztályos és a középiskolai (10. osztályig tartó) diákokat célozza meg. Az oktatási programok befogadó helyszíneként, valamint a szociális problémák ellátásának érdekében az akcióterület közelében, a Kálvária tér szomszédságában kialakításra kerül egy Foglalkoztatási és Oktatási Központ is.

 • Létrejön egy új közösségi-szociális mosoda az Orczy negyedben, amely mosodaként és közösségi-szociális funkcióval ellátott információs pontként (pl. álláskeresési tanácsadás) is szolgál majd.

Közbiztonsági és közterületi programok az akcióterületen az alábbiak szerint valósulnak meg:

 • A programban résztvevő intézmények, szervezetek szabadidős szolgáltatásokat fognak nyújtani a fiatalok különböző célcsoportjainak hétköznapokon a késő délutáni, esti és a hétvégi időszakokban.

 • A közbiztonsági program keretében megvalósul a szenvedélybetegséggel (elsősorban alkoholizmus, kábítószer-fogyasztás) érintett családok felkeresése és önkéntes együttműködésen alapuló szakmai segítése, támogatása.

 • Megalakításra kerül egy problémaorientált közösségi rendészet, mely segítségével a drogkereskedelem, a prostitúció és a kapcsolódó bűncselekmények elkövetésének száma jelentősen csökken.
 • A különböző háztömbökben működő Szomszédok Egymásért Mozgalom kialakítása, a polgárőrség bevonásával nagymértékben fogja segíteni a közbiztonság erősödését, a közterületek védelmét.
 • A környezet tervezés program elősegíti a bűnmegelőzést, melyben a környék közterületeinek – az ott élő, dolgozó, az arra járó emberek által önkéntelenül is megvalósított – „spontán megfigyelése” és ezáltal biztonsága jelentősen fokozható.
 • A Kálvária tér további fejlesztésével több célcsoportot is megszólítani képes, további közösségi programoknak, valamint szociális tevékenységeknek helyet adó, a szabadidős programok befogadására alkalmas közösségi tér kerül kialakításra.

2019-ben már minden program a megvalósítási szakaszba lép. Ennek következtében az akcióterületen élők közvetlenül, a kerületben élők közvetetten lehetnek részesei a lakhatás fejlesztésének, a foglalkoztatás növekedésének, valamint a közbiztonság erősödésének.

Az önkormányzat a fenti szociális városrehabilitációs programra a teljes Orczy negyed integrált eszközökkel történő – legalább 10-15 éves – megújítási folyamatának első lépéseként tekint, és a jövőben is törekszik arra, hogy különböző fejlesztési forrásokat vonjon be a városrész megújításába.

A projekthez kapcsolódó információk

Projekt azonosító száma: VEKOP-6.2.1-15-2016-00013

Projekt címe: Budapest-Józsefváros, Magdolna-Orczy Negyed Szociális Városrehabilitációs Program

Kedvezményezett:Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat

Szerződött támogatás összege: 2 milliárd forint

A támogatás mértéke: 100%

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021. június 30.

A projektgazda Budapest Főváros VIII. kerület Józsefváros önkormányzata konzorciumi és együttműködő partnereivel együtt valósítja meg a tevékenységeket:

Kapcsolat

Projekt vezető:

RÉV8 Józsefvárosi Rehabilitációs és Városfejlesztési Zrt.

Partnerek:

 • Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ
 • Moravcsik Alapítvány
 • Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt.
 • Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt.

Ha bármilyen kérdése van, keresse bizalommal Szász Anna projektmenedzsert:

e-mail: szasz-anna@rev8.hu

telefon: 06-1-459-2111

A programhoz kapcsolódó hírek

A Mentor program tavaszi mérlege

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben