Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS

Nem csak ruhákat tisztítanak, de tanácsadással is szolgálnak

Új közösségi mosoda és információs pont nyílt kerületünkben

2019. szeptember 27. péntek

Újabb, modern mosó- és szárítógépekkel felszerelt közösségi mosoda nyílt szeptember 26-án Józsefvárosban, a Diószegi utca 13. szám alatt. A Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ (JSzSzGyK) által üzemeltetett, információs pontként is működő szolgáltatóhelyet igen jutányos, mosásonként mindössze 200 forintos áron lehet igénybe venni, egyszeri regisztrációt követően. Az átadón Sára Botond, kerületünk polgármestere, valamint Guzs Gyula, a környék önkormányzati képviselője is részt vett.

Sára Botond a most nyílt közösségi mosodával kapcsolatban elmondta, a Szerdahelyi utcában már elérhető szolgáltatás népszerűségét látva mindenképp ragaszkodott egy ugyanilyen funkciójú helyiség kialakításához az Orczy negyedben is.

„Józsefváros ezen részén még számos alacsonyabb komfortfokozatú lakás található, ahol a mosás és a vizes ruhák szárítása nehézségekbe ütközik, így ezek lakóinak könnyebbséget jelenthet, ha a behozott ruhákat, textíliákat másfél óra múlva frissen mosva, megszárítva kapják vissza” – mondta a polgármester. „Az alapszolgáltatás mellett ugyanilyen jelentőségű a helyiség másik, tájékoztató funkciója is, hiszen az ide betérők a JSzSzGyK munkatársaitól értesülhetnek arról, milyen szolgáltatásokat, lehetőségeket kínál a kerület szociális, foglalkoztatási vagy akár lakhatási kérdésekben. Ez pedig nagy segítséget nyújthat a mindennapokban. Arra biztatom a józsefvárosiakat, használják a közösségi mosodát és információs pontot, hiszen nekik hoztuk létre! ” – mutatott rá a Sára Botond.

A korszerű gépekkel felszerelt, klimatizált, kívül-belül felújított szolgáltatóhelyen két, nagy kapacitású, 10 kilogramm ruha mosására is alkalmas mosógép és két szárítógép áll rendelkezésre, melyeket hétköznaponként lehet igénybe venni, mosásonként igen jutányos, 200 forintos áron, amely összeg már tartalmazza a mosó- és öblítőszer költségét is. Egy mosás időtartama 90 perc, ami a helyiség előterében kialakított közösségi térben akár meg is várható – a gyermekeknek játszósarok áll rendelkezésre, valamint akadálymentes mosdó is biztosítja a várakozás kényelmét –, de zárásig bármikor átvehetők a tiszta, friss illatú, szárított ruhák, ha az ügyfélnek mégis más elfoglaltsága lenne ebben a másfél órában.

A szolgáltatás igénybevételéhez – egyszeri regisztrációt követően – személyes vagy telefonos bejelentkezés szükséges. Ez alól kivételt képez a szerdai nap, amikor érkezési sorrendben veszik át a mosnivalót a mosoda munkatársai. Természetesen a mozgásukban korlátozottakra is számítottak a tervezők: számukra egy mobil rámpa segíti a bejutást a helyiségbe.

A közösségi mosoda 24 millió forintos ráfordításból, az Magdolna-Orczy Negyed Szociális Városrehabilitációs Program keretében valósult meg, és – bár elsősorban szociális igények kiszolgálására létesült – nyitva áll minden józsefvárosi bejelentett lakcímmel rendelkező lakó előtt. Nyitvatartás: Hétfő: 9.30 – 17.30, Kedd: 8.30 – 15.30, Szerda: 9.30 – 17.30, Csütörtök: 8.30 – 15.30, Péntek: 8.30 – 13.30

A program a VEKOP-6.2.1-15-2016-00013 számú pályázati projekt keretében valósult meg.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

Szöveg: Zékány János