Megújul a Práter és a Tömő utca

event_available Utolsó frissítés:

A Józsefvárosi Önkormányzat megbízásából és a Rév8 koordinálásával 2022-ben teljeskörűen megújul a Práter utca a Futó utca és a Szigony utca közötti szakaszon, és a Tömő utca a Leonardo da Vinci utca és a Szigony utca közötti szakaszon.

Mindez pontosan mit jelent?

Megújulnak a járdák: szélesebbek lesznek, biztosítva, hogy a kétirányú gyalogos forgalom kényelmesen elférjen. Az akadálymentesség és a közlekedésbiztonság növelése érdekében járdafüleket létesítünk a parkolósávok elé, a gyalogos forgalom számára járdaszintben átvezetett csomópontok épülnek, és törekszünk rá, hogy a jövőben minél kevesebb tárgy szűkítse a járda szélességét. A járófelületek mindkét oldalon egységes térburkolatot kapnak.

Az úttest szélességének minimális növelésével lehetővé válik a gépjármű forgalommal ellentétes kerékpározás. A csomópontokba és a forgalomvonzó intézmények elé, mint a szakképző iskola, az egyetem vagy a boltok, kerékpártámaszokat telepítünk. Ezen túlmenően a BKK-val jelenleg is folyik egy egyeztetés, hogy mikromobilitási pontok létesüljenek, ahol lehetősége lesz a közlekedőknek kerékpárok és rollerek bérlésére.

A közlekedésbiztonság fokozása érdekében a csomópontok kiemelt burkolatot kapnak, segítve ezzel a gyalogos forgalmat és biztosítva az egyenrangú kereszteződésekben a jobbkéz szabály betartását az autóvezetők számára. Az áruszállítási igényekre reagálva további koncentrált rakodóhelyek létesülnek, ahol a környéken működő vállalkozások kényelmesen megoldhatják a készleteik feltöltését.

Mint minden beruházás, ez is kompromisszumokkal jár. A jelenlegi parkolási rend megváltozik annak érdekében, hogy biztosítani tudjuk a járdák kényelmes és akadálymentes használatát, és elegendő helyet biztosítsunk az új közvilágítási oszlopoknak és az ültetendő fáknak. A parkolóhelyek a felújítás végeztével a Práter utca Nagykörút és Futó utca közötti szakaszának mintájára az úttesten lesznek kialakítva, így számuk minimális mértékben csökken. A felújítás után 15%-kal kevesebb parkolóhely, azaz 84 db helyett 71 db áll majd a közlekedők rendelkezésére. A Tömő utcában a 32 db parkolóhely 26 db-ra csökken. Ez 19 %-os csökkenést jelent.

Célunk, hogy a felújítás végén egy olyan utca jöjjön létre, ami az ott élők, dolgozók és közlekedők számára emberközpontúbb és rendezettebb környezetet kínál.

A tervezés kezdeti szakaszában interjúk készültek az utcában található oktatási intézményekkel, üzletekkel és szolgáltatókkal, felmérve a napi működésükhöz szükséges igényeket. Az így begyűjtött információk és tapasztalatok alapján született terveket most a lakosság széles körben tudja véleményezni.

Kérjük, töltse ki online kérdőívünket, hogy észrevételivel, meglátásaival és ötleteivel hozzájáruljon az érintett utcaszakaszok végleges terveinek megalkotásához! A kérdőívet itt találja:  https://forms.gle/yAvCKQfhKenNhX1s5

Véleményét 2021. július 30. éjfélig várjuk.

A beérkezett javaslatok feldolgozása után a végleges terveket a Józsefvárosi Önkormányzat online felületein és egy fórum keretében mutatjuk be.

Hozzájárulását előre is köszönjük!

A Józsefvárosi Önkormányzat nevében:

Rév8 Rehabilitációs és Városfejlesztési Társaság

info@rev8.hu

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!