Változik a vendéglátóhelyek nappali nyitvatartása

event_available Utolsó frissítés:

Józsefváros képviselő-testülete június végén dönt arról az előterjesztésről, amely szerint a vendéglátóhelyek nappali nyitvatartása este 23 óráról 24 órára változik.

Józsefvárosban a vendéglátóhelyek nyitvatartására vonatkozó szabályok kaotikusak, és éppen ezért sokszor indokolatlanul igazságtalanok. A 2017 előtt nyitott vendéglátóhelyek nyitvatartását helyi rendelet nem szabályozta, míg a 2017 után nyitott vendéglátóhelyek tavalyig egységesen este 22 óráig, azóta egységesen este 23 óráig tarthatnak nyitva a nappali nyitvatartási rend szerint. Ez a rendszer nehezen betartható és ellenőrizhető, számos feszültség forrása.

Amikor tavaly a képviselő-testület teljes egyetértésben úgy döntött, hogy a nappali nyitvatartást 22 óráról 23 órára hosszabbítja meg, a célunk a COVID által nehéz helyzetbe hozott szakma megtámogatása volt. Fontos tudni, hogy 2020 óta vendéglátóhelyekkel kapcsolatos éjszakai zajpanasz mindössze hét alkalommal érkezett hivatalosan az önkormányzathoz – bízunk benne, hogy a módosítás nem fog ebben változást eredményezni.

Az eddigi szabályozás azt is magával hozza, hogy nívós, magas színvonalú éttermek, amelyek kiszolgálnák a helyieket, kis számban nyílnak a kerületben, mert az az idősáv, amikor az emberek vacsorázni indulnak, egybeesik azzal, amikor a konyhát bezárnák. Szeretnénk, hogy ha a helyi vendéglátás magas színvonalon szolgálná a kerületieket.

Másik jelentős problémája a kerületnek a köztéri alkoholfogyasztás, az italboltok/dohányboltok előtti italfogyasztás. A célunk ennek a helyzetnek a felszámolása, a probléma csökkentése. Ennek egyik módja, ha a szórakozni vágyók az utca helyett az arra szolgáló vendéglátóhelyeket választhatják.

Olyan várost építünk, amelyben a sűrűn beépített belvárosi kerület nagyon sokféle életformát szolgál ki: azokat is, akik szórakozni, és azokat is, akik pihenni vágynak. Ennek első lépése a kaotikus kerületi szabályozás rendbetétele. Az ezzel kapcsolatos nyári tapasztalatok alapján ősszel tervezzük egy olyan önszabályozó rendszer kialakítását, amely a partnerek közti koordinációért felelős.

Mi változik?

Az előterjesztés értelmében lehetőség van valamennyi józsefvárosi vendéglátóhely működésének egységesítésére, és nappali nyitvatartásának 24 órára való módosítására, amennyiben ezt a vendéglátóhely bejelenti.

Mit várunk a változástól?

A józsefvárosi képviselő-testület elé kerülő előterjesztés célja, hogy egységes szabályozást biztosítson valamennyi kerületi vendéglátóhely nappali nyitvatartása, amely betartható, a lakók számára átlátható, lehetővé teszi a vendéglátóhelyek sikeres és kulturált működését; egy szóval hozzájárul ahhoz, hogy Józsefváros élhető és mindannyiunkat kiszolgáló otthonunk legyen.

Kikre nem terjed ki a rendelet hatálya?

Ahogyan az eredeti rendelet, úgy a mostani módosítás sem terjed ki:

  • a benzinkutakon üzemeltetett üzletekre;
  • a bevásárlóközpontokban üzemeltetett üzletekre;
  • a szálláshelyeken üzemeltetett, kizárólag a vendéket kiszolgáló üzletekre;
  • a kulturális (mozi, színház, múzeum, galéria, közösségi ház) és sportlétesítményekben üzemeltetett üzletekre;
  • a vasúti pályaudvarokon üzemeltetett üzletekre.

Hol tájékozódhat az új szabályozásról?

Az új szabályozással kapcsolatos kérdéseivel a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal Hatósági Ügyosztály Igazgatási Irodájához fordulhat. Telefon: 06-1/459-2164

Hol tehet panaszt?

A kereskedelmi és vendéglátó üzletek működése által okozott zajok (pl.: vendéglátó egységben történő zeneszolgáltatás, valamint szellőztető berendezés által okozott zajok), a Józsefvárosi Önkormányzat jegyzőjének hatáskörébe tartozó zajpanaszok.

A felsorolt zajpanaszok bejelentésének módjai:

  • személyesen (előzetes bejelentkezés, időpont egyeztetés szükséges, amelyet legegyszerűbben a +3614592164 telefonon tehet meg – Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal Hatósági Ügyosztály Igazgatási Iroda),
  • írásban (postai úton),
  • elektronikus úton (ügyfélkapun keresztül), melyet itt ér el: https://epapir.gov.hu/

Fontos tudni, hogy telefonon, illetve elektronikus levélben (e-mailben) bejelentett panaszok kezelése nem lehetséges.

Mik a további terveink?

A vendéglátó üzletek a józsefvárosi éjszakai élet elengedhetetlen elemei, annak érdekében azonban, hogy a szórakozás kulturált keretek között, minimális konfliktussal történhessen, az Önkormányzat javasol egy háromoldalú párbeszédet elindítani.

A fenti célok megvalósítása érdekében életre hívunk egy olyan önszabályozó rendszert, a Józsefvárosi Éjszakák Szövetségét, amelyben Józsefváros lakosai, vendéglátó üzletei, képviselőiken keresztül és az Önkormányzat partnereként működnek együtt annak érdekében, hogy Józsefváros éjszakái a lakók nyugalmának megóvása mellett a kellemes és kulturált kikapcsolódás lehetőségét biztosítsák.

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!