Ne dobja a szemétbe a használt sütőolajat!

event_available Utolsó frissítés:

A zsírban, illetve olajban sütés napjainkban az egyik legelterjedtebb konyhatechnikai eljárás. A többszöri sütés folyamán azonban a sütőolajban olyan vegyületek jönnek létre, melyek károsak az emberi szervezetre is, így a zsiradékot néhány sütés után teljesen le kell cserélni.

A nem begyűjtött használt sütőolaj és sütőzsiradék a szennyvíztelepre érve szétterül a víz felszínén, nagy károkat okozva ezzel a környezetnek, hiszen akadályozza a szennyvíz tisztítását és nem engedi, hogy oxigén áramoljon a vízbe. A talajba kerülve gátolja annak légáteresztő képességét, illetve záróréteget képezve megakadályozza a víz feljebb jutását. Ha a használt sütőolajat a kommunális hulladékba rakjuk akkor az végül ugyanúgy a földbe, vagy a talajba jut és nehezen lebontható anyagként jelenik meg. Egy liter étolaj akár egymillió liter vizet is be tud szennyezni.

Használt sütőolaj gyűjtőpontok Józsefvárosban

Józsefvárosban egyre több helyen van lehetőség leadni a használt sütőolajat. Az alábbi térképen láthatják, hogy hol és mikor adhatják le ingyenesen a használt olajat a kerületben:

Gyűjtse saját társasházában a használt sütőolajat!

Ha nem akarja kivinni a házból a sütőolajat, akkor felhívjuk a figyelmét, hogy a Biofilter Zrt. társasházak részére ingyenes használt sütőolaj elszállítási szolgáltatást biztosít.

Hogy működik a gyűjtés és az elszállítás?

  • A programhoz kapcsolódó társasház képviselőjével a Biofilter Zrt. megköti a szerződést a szállítási szolgáltatásra.
  • A zárható fedeles, 60 literes gyűjtő hordót egyszeri letéti díj fizetés ellenében a Biofilter Zrt. kihelyezi a megadott címre és igény szerint ingyenesen elszállítja és cseréli, amikor az megtelt.

Hogyan jelentkezhet?

Az alábbi oldalon megadhatja elérhetőségét, hogy a Biofilter Zrt. munkatársai felkeressék Önt: https://biofilter.hu/lakossagi/#hasznalt-sutoolaj-uj-gyujtopont vagy kapcsolatba léphet velük az alábbi elérhetőségek egyikén:

Vállalkozásként biztosítana lakossági használtolaj-gyűjtőpontot?

Ha vállalkozásként csatlakozna a kerületi gyűjtőpontok listájára, írjon nekünk az alábbi címre és megkeressük a részletekkel: zoldpalyazat@jozsefvaros.hu

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!