Cím: 1083 Budapest, Szigetvári utca 1. Nyitva tartás: munkanapokon 8:00-14:00
Telefon: 06-1-631-0480, 06-20-240-4578 E-mail: biztoskezdet@bolcsode-bp08.hu
gyerekházvezető: Pusztainé Bártfai Edit


Megközelítés:

x
  •   9-es busz Muzsikus cigányok parkja megálló
x
  •   83-as trolibusz Muzsikus cigányok parkja megálló
x
  •   24-es villamos Magdolna utca megálló
x
  •   az intézmény előtt a Szigetvári és Magdolna utcában fizetős parkolás


Gyerekházunk bemutatása:

A Biztos Kezdet Gyerekház gyermekjóléti alapellátást nyújtó intézmény. A fővárosban egyedülálló szolgáltatás, mely bizonyítottan növeli a gyermekek esélyét egy sikeresebb jövőre. A Gyerekház,Józsefváros Magdolna negyedében, a Szigetvári utca 1. szám alatt található. 2009 óta várja a VIII. kerületbenélő (0-3 éves korú) kisgyermekes családokat. Intézményünkben két főállású kolléga látja el a napi feladatokat.

Nyitva tartás:

	Hétfő:			08:00-17:00, a családok fogadása 08:00-14:00
	Kedd:			08:00-16:00, a családok fogadása 08:00-14:00
	Szerda:			08:00-16:00, a családok fogadása 08:00-14:00
	Csütörtök:		08:00-16:00, a családok fogadása 08:00-14:00
	Péntek:			08:00-15:00, a családok fogadása 08:00-14:00


Gyerekházunk célja:

A cél egy olyan szolgáltatási környezet kialakítása, amely a család és a tágabb környezet aktív részvételével koragyermekkorban egyenlő esélyt biztosít a veleszületett képességek kibontakozásához, a sikeres óvodai részvételhez és iskolakezdéshez.


Szolgáltatásaink:

A szülők gyermekeikkel együtt történő részvétele a foglalkozásokon, programokon, szabad játéklehetőség biztosítása a korcsoportnak kialakított, jól felszerelt, tágas játszótérben.


Gyermekek számára:

  •    - képesség-kibontakoztató foglalkozás biztosítása
  •    - korosztálynak megfelelő mesék olvasása, dalok éneklése
  •    - ölbeli játékok, lovagoltatók, höcögtetők, mondókák elsajátítása, alkalmazása a napi (játék)tevékenységek során
  •    - finommotorikát érintő tevékenység: pracli festés, ecset és nyomda használat, házi készítésű gyurmával történő alkotás, tépés, ragasztás, színezés, fűzés stb.
  •    - állapotfelmérés, fejlesztés különböző fejlesztő eszközök használatával, gyógypedagógus segítségével
  •    - aktuális ünnepnapok, gyermekek születésnapjának megtartása, ünneplése
  •    - napi egyszeri kisétkeztetés, melyet a szülőkkel közösen készítünk el.


Szülők számára:

  •    - személyiség- és kompetenciafejlesztést célzó, valamint egyéb preventív célú programokon, közösségi rendezvényeken való részvétel;
  •    - helyi szükségleteknek megfelelően a szülők részére védőnői, pszichológusi, gyógypedagógusi, orvosi, dietetikusi, egyéb külsős meghívott szakemberek általi tanácsadás biztosítása,
  •    - szülői csoportos beszélgetések szervezése.
  •    - háztartási ismeretek keretében az édesanyák megtanulhatják a kézi és gépi varrás, javítás, játék készítés fortélyait. A szülőkkel közösen sütünk-főzünk.


A helyi szükségleteknek megfelelően, Gyerekházunk mosási, szárítási, valamint tisztálkodási lehetőséget biztosít.

A szolgáltatások igénybevételének feltétele, hogy a család Budapest, VIII. kerület közigazgatási területén éljen. A Gyerekházat 0-3 éves korú, intézménybe nem járó gyermek és szülője, vagy nagykorú kísérője látogathatja.

A megjelenés önkéntes. A családok a Biztos Kezdet Gyerekház minden programját, szolgáltatását térítésmentesen vehetik igénybe.

Közösségi rendezvényeink lehetőséget adnak a Gyerekház megismertetésére, a helyi lakosság megszólítására, elérésére.

Évente egyszer csere-bere napot tartunk, ahol a környékbeli családok jó állapotú ruhák, cipők, játékok közül válogathatnak.

Gyereknapi és karácsonyi rendezvényeinket a Kesztyűgyár Közösségi Ház közreműködésében rendezzük meg évről évre. Igyekszünk mind a két rendezvényt zenével, előadásokkal gazdagítani, kézműves foglalkozásokkal színesíteni. A nyári program nyitott, jó idő esetén a kerületi Mátyás téren, rossz idő esetén a Közösségi Házban kerül megrendezésre. Legszebb ünnepünket, a karácsonyt a Kesztyűgyár termeiben tartjuk, ahová a kerületi hátrányos helyzetű 3 éven aluli gyermekeket nevelő családokat várjuk.

A családi nyaralás Magyarkúton már hagyománya a józsefvárosi Biztos Kezdet Gyerekáznak. A rendszeresen járó, hátrányos helyzetű családok kiegészülve a nagyobb testvérrel, apákkal vehetnek részt a programon. Ez az intenzív együttlét módot ad a családok fokozottabb megismerésére, jelentős a közösségépítő ereje, és hatalmas élményt nyújt minden résztvevőnek.


Egyéb szolgáltatások:

A számítógép, internet használat és ügyintézés is gazdagítja a szülőknek nyújtott szolgáltatást. Segítünk az önéletrajz írásban, állás és albérlet keresésben, bármilyen hivatalos levél elkészítésében.

Könyv és eszközkölcsönzéssel támogatjuk a családokat. Gyermekneveléssel kapcsolatos szakkönyvek, légzésfigyelők, babakocsik, különböző eszközök kölcsönzésére biztosítunk lehetőséget a Gyerekházat látogatók számára.


Heti terv:

Gyerekházunkban heti tematikus terv alapján segítjük a gyermekek egészséges fejlődését. Minden hétnek előre megtervezett menete van. A heti terv fő vezérfonala, hogy a gyermekek testi és szellemi fejlődésének minden szegmensét érintsük a mindennapi foglalkozások során. Igyekszünk úgy szervezni, hogy a hasonló területeket érintő tevékenységek azonos napokra kerüljenek, ezzel is erősítve a gyermekekben a rendszerességet, a szülőkben pedig a kiszámíthatóságot.


Hétffő Kedd Szerda Csütörtök Péntek
8:00-9:45 Szabadjáték
Tízórai elkészítése együtt a szülőkkel. Szerdánként közös sütés a szülők által ajánlott recept szerint
9:45-10:00 Tisztálkodás, terítés
10:00-10:30 Tízórai elfogyasztása
10:30-11:30 Mondókázás Kézműves foglalkozás Daloló, Háztartási ismeretek Nagymozgásos játékok Ismerkedés a természettel
11:30-14:00 Szabadjáték/Beszélgetés a szülőkkel


Várunk szeretettel minden kedves érdeklődőt!



Biztos Kezdet Gyerekház