Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS
 

Kiemelt események.

április 23. kedd, 14:00

A Föld napja az Orczy Parkban

A Föld napja alkalmából színes programokat szerveznek az Orczy Park játszóterére. A szervezők ebből az alkalomból szabadtéri játékokkal, vetélkedőkkel, lepedő festéssel és meglepetés ajándékokkal készülnek. A program a VEKOP-6.2.1-15-2016-00013 számú pályázati projekt keretében valósul meg.

április 25. csütörtök, 09:00

Álláskereső klub

Álláskereső klubot tart rendszeres jelleggel a Kesztyűgyár. Csütörtökön délelőtt 9:00-12:00 óra között tizenöt számítógép, ingyenes internet hozzáférés és két mobiltelefon használata áll az érdeklődők rendelkezésére. Az ingyenes program segítséget nyújt az aktuális trendhez igazodó önéletrajz írásához, fénykép készítéséhez, szerkesztéshez.

április 26. péntektől

Virágosztás

Boruljanak virágba a lakóházak is! A Föld napja alkalmából – a korábbi évekhez hasonlóan – idén is virágosztást szervez a Józsefvárosi Önkormányzat. Az akció keretében egynyári virágokat vehetnek át ingyenesen a kerületi lakosok április 26-án (pénteken) 12 és 17 óra között, valamint április 27-én (szombaton) reggel 8 és 13 óra között. A kerületi lakosok lakcímkártya bemutatása ellenében fejenként 10 tő virágot kapnak érkezési sorrendben a készlet erejéig. Ha egy lakó meghatalmazást ad valakinek a virágok átvételére, azt is elfogadják.

április 30. kedd, 09:00

Józsefvárosi Üzleti Klub

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara együttműködésével idén is megrendezik a Józsefvárosi Üzleti Klubot. A rendezvény meghívott vendége Egry Attila, Józsefváros alpolgármestere, aki a kerület gazdasági aktualitásairól és fejlesztésekről számol be. Szeles Nóra, a Tőkeportál üzletfejlesztési vezetője a közösségi finanszírozásról tart előadást, Nagy Mária pedig Budapest egyik legkedvezőbb mikrovállalkozási hitel konstrukciójáról fog beszélni.

 

Józsefvárosi Galéria.

május 12. vasárnapig

Jáger István Számadás a tálentomról című kiállítása és versműsor

Jáger István elsősorban a sokszorosító grafika műfajában alkot, a kisgrafikák konkrétabb és a nagyméretű nonfiguratív nyomatok világában, bravúros felületeket, varázslatos figurákat csalogatva elő a fémlemezekből. A kiállítást megnyitja: Mónus Viktor, grafikus. Zenei közreműködők: Elise Nelly, Búzás Csaba és Buzás-Jáger Anikó. A kiállítás megtekinthető május 12-éig, az emeleti kiállítóteremben. Az eseményhez és a Költészet napjához kapcsolódóan 12-én 17 órától (a kiállításmegnyitó előtt) többek között Ady, Babits, Karinthy, Kosztolányi és Tóth Árpád költeményeiből szemezget és ad elő Szentirmai Edit.

április 23. kedd, 15:00

Történelmi előadás: A magyar kultúrfölény

Dr. Tóth József történész előadása többek között arról szól majd, hogy a trianoni béklyóba szorított „Csonka-Magyarországnak” a vesztes háborút követő forradalmak és a román rablómegszállás után legfontosabb feladata a politikai stabilitás és az új gazdasági rend megteremtése volt.

április 23. kedd, 19:00

Gáspár Károly Trió koncert

Az együttes vezetője, Gáspár Károly zongorista a hazai jazzélet egyik meghatározó szereplője.

április 25. csütörtök, 16:00

J. A. A. Donath: Calderania – A kardtánc című könyvének bemutatója

„Calderania egy szigetcsoport, elég messze mindentől, de elég nagyságban ahhoz, hogy kellő kalandot, elégséges történést adhasson szereplőimnek. Aztán ők teszik a dolgaikat, döntenek, és ha minden jól megy, elérnek célokat, vagy éppen elbuknak a kalandok során” (Jenei András, a szerző)

április 30. kedd, 16:45

A 60-as évek zenei forradalma

Zenetörténeti előadás Halper Lászlóval, mely a latin jazz és a bossa nova, illetve a hangszerelést és a hangzást megreformáló új hangszerek megjelenésébe nyújt betekintést.

április 30. kedd, 19:00

Lousiana Double varieté koncert

Petőfi és Weöres Sándor, Apáti Miklós és Lackfi János megzenésített versei hangzanak el a koncerten.

 

Kesztyűgyár.

április 24. szerdaig

Ne szúrd el!

Egyéni tanácsadás (informális és tapasztalati) szenvedélybetegek és hozzátartozóik részére rehabilitációs mentorral. Időpontok: 02.27; 03.13; 03.27; 04.10; 04.24 Bejelentkezés: info@kesztyugyar.hu; t.:+36-1-788-1344.

április 23. kedd, 14:00

Festőműhely Csámpai Rozi festőnővel

Keddenként 14 órától festőműhellyel várja a látogatókat a Kesztyűgyár. Akril, tempera, vászon vagy zsírkréta, vízfesték, színes ceruza? Akármelyik is áll közelebb az emberhez, itt megtanulhatja a helyes használatát.

április 24. szerda, 17:00

Bokszedzések a Kesztyűgyárban

Bokszedzések indultak a Kesztyűgyár Közösségi Házban. A hétfőnként 17:00 és 18:30 óra, valamint a szerdánként 16:30 és 18:00 óra között megtartott edzésekre fiúkat és lányokat egyaránt várnak 10 éves kortól. A sportprogramot Sipos Mihály edző tartja.

április 24. szerda, 18:00

Dance Aerobic

Nem gond, ha nem jártál táncórákra, és még nem tanultál koreográfiát! ADance Aerobic órák jó hangulattal, pörgős zenével és nagyszerű társasággal várnak, hogy az alapokra építve ráérezhess Te is a benned rejlő ritmusra. A Dance Aerobic órán megtalálhatóak a bokszra és az alakformáló edzésekre jellemző mozdulatok, így átmozgat, növeli az állóképességedet, miközben jól érzed magad és kikapcsolsz – a stressz elszáll pillanatok alatt! Mivel minden órán új koreográfia van, ezért bármikor be lehet csatlakozni! Minden korosztályt várnak szeretettel!

 

H13.

április 26. péntek, 14:30

Memoriter Klub és Kultúr Szalon

Szeretettel várja a H13 a lelkes érdeklődőket április végi programjára. 14:30-15:30: Memoriter Klub versmondó -író és -szerető klubtagoknak. A résztvevők vigyenek magukkal áprilisban született költőtől verset! 15.30-16.30-ig Kultúr Szalon Eszterhai Katalin, Kanadában élő magyar írónővel Földvári László, Törökbálint alpolgármesterével és Létay Dóra Jászai Mari-díjas színművésszel. Szerkesztő - műsorvezető: Linka Ágnes. 17 órától Siposhegyi Zoltán és Rozinay Regina afrikai, namangai, vetítéssel egybekötött élménybeszámolóján vehetnek részt.

április 30. kedd, 18:30

Hogyan legyünk jó vezetők?

Mitől jó egy vezető? Vagy mitől lesz jobb? A kulcsmomentum meglepő módon az emberi oldalban rejlik, mert ez az, ami a vezetőt a nem-vezetőtől leginkább megkülönbözteti. Az, hogy csapata van. Attól vezető, hogy egy csapatot vezet, tehát az emberek menedzselésével kapcsolatba hozható kompetenciái (is) kell, hogy erősek legyenek. Ha ezek megvannak, a többi - úgy mint az eredmények, sikerek, döntések, pénz, stb. - jönni fognak. Az emberekkel való bánás azonban nem technikai tanulás kérdése... A program előadója Füzér Gábor pszichológus, tréner, coach.

 

Egyházi események.

április 22. hétfõig

Kiállítás: Ég és föld találkozása a korszerű templomépítészetben

Gyukics Péter fotóművész kiállítása. Válogatás az 1945 utáni keresztény templomépítészetből. A kiállítást megnyitja: Haris László fotóművész, az MMA rendes tagja, zenei közreműködő: Duo Corde. Az esemény házigazdája P. Sajgó Szabolcs. A kiállítás április 22-ig megtekinthető.

május 31. péntekig

Amit alkotta, jó című kiállítás

A Faludi Galéria nyitó kiállításának megnyitója. A tárlat az év elején meghirdetett képzőművészeti felhívásra beérkezett és a zsűri által kiállításra szavazott alkotásokat mutatja be. Megnyitja: Rieger Tibor szobrászművész, közreműködik: Kocsis Ábris szaxofon, házigazda: Sajgó Szabolcs SJ. A kiállítás megtekinthető május 31-ig, hétfő kivételével minden nap 15 és 18 óra között.

április 30. kedd, 18:00

Vászonkrisztus 7. - Egy bűn története

A vetítés utáni beszélgetés meghívott vendége: Várszegi Asztrik OSB c. culusi püspök lesz. Az est kísérőfilmje A sziget (2006). Pavel Lungin A sziget című alkotása nem keres mellékvágányokat, egyenes történetet mesél el: egy évtizedekkel ezelőtt elkövetett bűn árnyékában élő szerzetes látszólag problémamentes életét állítja középpontjába. Anatolij atya bárki lehetne, nincs benne első látásra semmi különleges, egy közülünk - mégis, ahogyan a film során elhordozza és ahogyan "kidolgozza" magából a sötét és kemény titkot, megvilágít számunkra néhány alapkérdést. A traumák velünk élnek, legyenek ezek történelmi léptékűek, vagy magánéletiek. Mit ajánlhatunk egy traumatizált világban egy traumatizált léleknek - erről szól a filmklub következő beszélgetése. Házigazda: Lázár kovács Ákos médiakutató és Sajgó Szabolcs SJ.

 

További események.

április 30. keddig

Goethe könyvtárba megy

A Goethe Intézet tanárainak társalgási órái a Fővárosi Szabó Ervin könyvtárban kéthetente, 16 órától. Egy-egy alkalom 90 perc. Az estek 12 téma köré szerveződnek, melyeket 6 anyanyelvi tanár tart. B2 szint felett ingyenes, regisztrációhoz kötött

április 30. keddig

Örményország spirituális varázsa

A Józsefvárosi Zeneiskola és az Örmény Kulturális Központ koncertet és ikonkiállítást rendez. Bevezetőt Katonáné Malmos Edit, az iskola igazgatója és Avanesian Alex, az Örmány Kulturális Központ művészeti vezetője mond. Közreműködik Tapasztó Gábor zongoratanár.

június 16. vasárnapig

Kockakiállítás Lego modellekből

Óriások támadása a Természettudományi Múzeumban február 28-tól június 16-ig. Rendkívül látványos bemutató, lenyűgőző méretű és témájú modellekkel. A kiállítás egyik legnagyobb építménye a 900 000 kockából készült 7 méteres Batmobil, melyet Batman TM 1:1 méretarányban megépített alakja kísér. A sport, a kultúra, a film és a mesevilág ismert alakjai vonulnak fel 1:1-es méretarányban, több mint 110 bemutatott modell. Jegyárak, információk: www.kockakiallitas.hu

május 08. szerdaig

Szenior szabadegyetem a Magyar Nemzeti Múzeumban

2019-ben megnyitja kapuit a Magyar Nemzeti Múzeum szenior korúak számára szervezett szabadegyeteme. A három alkalomból álló sorozat Kelet és nyugat határára kalauzol, és a vaskor rejtelmeibe enged betekintést. Megtudhatjuk, mitől virágzott az indiai kultúra, mit rejtettek a vaskori halomsírok vagy miben különbözött a vaskori ló a mostani rokonától. A sorozathoz a múzeum bérletet bocsát ki, amely a három délelőtti előadáson kívül lehetőséget kínál a múzeum egy tetszőlegesen kiválasztott időszaki kiállításának megtekintésére is. A szenior szabadegyetemi előadások alkalmi belépőjeggyel is látogathatók. A délelőtt 11 órakor kezdődő előadások időpontjai: 2019. március 6., április 3. és május 8. Bérlet ára: 1000 Ft, alkalmi jegyár: 400 Ft. A bérlet megvásárolható a múzeum jegypénztárában.

április 22. hétfõig

Varázslatos Magyarország kiállítás

A Varázslatos Magyarország egy kezdeményezés a magyar természetfotózás és Nemzeti Parkjaink bemutatására, népszerűsítésére. Ezen a rendhagyó és felejthetetlen estén láthatók majd a Varázslatos Magyarország fotópályázat 2018 évad legjobb természetfotói. Minden hónapban a zsűri meghatározott pontrendszer alapján díjazta a legjobb képeket, a megszerzett pontokból egy ranglista készült, ahol minden pályázó nyomon követhette az éves és évközi munkáját. A nagy kérdés minden évben változatlan: ki lesz a VM legjobb természetfotósa?

május 10. péntekig

PIX & TEXT – kortárs fotóművészeti kiállítás

A RANDOM kortárs fotóművészeti csoport kiállítása a kép és a szöveg viszonyát vizsgálja. Talált szövegek, irodalmi alkotások egyaránt szerepelnek a vizuális munkák kontextusában. Kiállítók: Diósi Máté, Juhász Norbert, Kaulics Viola, Kolozsi Bea, Mucsy Szilvia, Tomas Opitz, Pataki Ágnes, Somogyvári Kata, Urbán Ádám, Varga Balázs, Vedres Ági.

április 22. hétfõtől

5. Magyar Filmhét

Rekordszámú, hét kategóriában összesen 200 filmet regisztráltak a filmelőállítók és filmalkotók az idei Filmhétre. A nyitóeseményen életműdíjakat adnak át: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera az az öt művész, akinek pályáját a Magyar Filmakadémia Egyesület idén először életműdíjjal méltatja.

április 23. keddtől

Futó technika javító edzések

Az NKE SE triatlon szakorszálya futó technika javító edzéseket tart nyílt edzések keretében április 23-án és 24-én, valamint május 2-án, 17-18 óra között. (Találkozó az atlétikai pálya bejáratánál 16:50-kor.) Minden érdeklődő számára lehetőséget biztosítanak, hogy betekinthessen az egyesület életébe, megtapasztalhassa a klubban folyó futó munkát. További információt kérni Várhegyi Katalinnál lehet a varhegyi.katalin@uni-nke-hu e-mail címen vagy a +36 20 264 6086-os telefonszámon.

április 25. csütörtök, 17:00

Nyerges András regényének bemutatója

A hatvanas évek politikai kulisszái mögött zajló szervezkedésről, egyebek mellett az Öreg becenévre hallgató felső vezetőről szóló, KÁBÉPÉ című regénye kapcsán életútjáról is kérdezi a költő-, próza- és esszéíró szerzőt Murányi Gábor.

április 26. péntek, 19:00

Anyám, a nyolcadik kerület! - Monodráma egy felvonásban

Közel egy évvel a balatoni ősbemutató után a budapesti közönség is láthatja az Anyám, a nyolcadik kerület című monodrámát. Pál Dániel Levente, Az Úr Nyolcadik kerülete című könyve nyomán készült előadást Znamenák István rendezte, a főszerepet pedig Vida Péter alakítja: Él egy fiú a nyolcadik kerület közepén. Nem túl okos, de a szíve nagy. Nem tudni, hány éves, de nem is nagyon öregszik. Ahogy benne az értelem, úgy állt meg körülötte az idő. Anyujával lakik egy lakásban. Meg egy káddal. Egy mindenre alkalmas káddal. Lehet abban álmodozni, utazni, képzelegni, aludni, félni, elbújni, és bizony még fürdeni is. Irigylik is a szomszédok a kádat, nekik erre nem telik, kitalálnak hát mindent, hogy kéredzkedhetnének át – legalább egyszer ebben a nyomorult életben kipróbálni, milyen is a dolce vita. Róluk szól ez a monoKRÓM KÁDráma… na meg persze erkölcsről, felnövésről, szegénységről, és nem utolsó sorban az életről és a halálról! Az előadás 16 éven felülieknek ajánlott! Hossza: kb. 1 óra 20 perc (szünet nélkül).

május 08. szerdatól

Könyvvásár

Potom áron, akár ötven-száz forintért is kínálja a gazdájukra váró duplum példányokat a Vasa Központi Könyvtár Alapítvány. Május 8-án és 9-én (szerdán és csütörtökön) reggel 8-tól este 6-ig várják a könyvek szerelmeseit. Az állomány jellegéről a http://www.vasaskonyvtar.hu/Katalogusok.html linken az online katalógusban tájékozódhatnak.

május 18. szombat, 10:00

Szakmai konferencia a Semmelweis Egyetemen

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszéke, a Magyar Elhízástudományi Társaság és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szakmai konferenciája keretén belül megünneplik a táplálkozástudományi MSc képzés indításának 10. évfordulóját, csatlakozva az Európai Elhízás Elleni Világnaphoz. A programmal a táplálkozástudományi szakemberek egészségnevelésben, prevencióban és az elhízás megelőzésében betöltött szerepét és fontosságát hangsúlyozzák.

Kapcsolódó tartalmak .