Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS
 

Kiemelt események.

március 21. csütörtök, 00:00

Fizess Verssel a kávéért a Költészet Világnapján

A Julius Meinl jóvoltából egy teljes napig minden idézet (legyen az ismert vagy saját) kávéházi fizetőeszközzé válik, így a vendégek kávéjukat egy verssel vagy akár egy idézettel is "kifizethetik" a kampányhoz csatlakozott éttermekben és kávézókban. A Fizess Verssel kampányban való részvételt az éttermek és kávézók ajtómatricákkal, plakátokkal, valamint az asztalra kihelyezett cetlikkel és ceruzákkal is jelzik. Ezután nem kell mást tennie, mint kedvenc verssorát leírni a kihelyezett cetlire és a kiválasztott kávéért azzal fizetni a pénztárnál. A tavalyi év sikerén felbuzdulva idén is összegyűjtik majd a március 21-én íródott költeményeket, és 2019. április 11-én (a Magyar Költészet Napján) kiállítják őket egy hétre az Akvárium Klubban.

március 22. péntek, 10:00

TeSzedd! Józsefvárosban

Az elmúlt évekhez hasonlóan Józsefváros idén is részt vesz a TeSzedd! akcióban. Március 22-én, pénteken a kerület tizenkét pontján húznak majd közösen kesztyűt a józsefvárosiak. Az akció során összegyűjtik a hulladékot a város utcáiról és tereiről. A Gutenberg téren és a Mikszáth Kálmán téren 10 és 12 óra között, a Horváth Mihály térnél, a II. János Pál Pápa térnél, a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központnál, a Kálvária térnél, a Mátyás térnél, a Molnár Ferenc térnél, a Nap térnél, a Golgota térnél és a Tisztes utca-Törökbecse utca sarkánál és az Orczy térnél 15 és 17 óra között szedik a szemetet.

március 24. vasárnap, 18:00

Jótékonysági orgonakoncert

A DRE Budapesti Kántorképző Tanfolyam orgonatanárainak jótékonysági hangversenye a Ráday Kollégium tűzeset károsultjainak javára. Fellépők: Monostori Ferenc orgonaművész, a DRE Budapesti Kántorképző Tanfolyam vezetője, Tasi Csaba orgonaművész, a Pasaréti Református Egyházközség orgonistája, valamint Balogh Lázár orgonaművész, a Nagyvárad téri Református Egyházközség orgonistája. Köszöntőt mond Kocsis Máté országgyűlési képviselő. Áhitat: Dr. Balla Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora.

március 28. csütörtöktől

Speciális állásbörze a Kesztyűgyárban

Megváltozott munkaképességű munkavállalók részére tartanak speciális állásbörzét a Kesztyűgyár Közösségi Házban. A program a VEKOP-6.2.1-15-2016-00013 számú pályázati projekt keretében, a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. szervezésében valósul meg.

 

Józsefvárosi Galéria.

április 01. hétfõig

Laczák Géza és Zidarics Ilona: Kötődések és szakítások című kiállítása

Laczák Géza és Zidarics Ilona ötvösművészek kiállításának megnyitóján Sára Botond polgármester mond köszöntőt. A kiállítást Sára Ernő tervezőgrafikus nyitja meg, közreműködik Fenyves Márk gitáron és Kiss Attila nagybőgőn. Laczák Géza mindig megújuló formavilága és krómpatina technikája szemet kápráztató plasztikákban lényegül meg. Zidarics Ilona nagy műgonddal készített ékszereinek kiemelt különlegessége a láncszemenkénti aprólékos ötvösmunka. A kiállítás április 1-ig tekinthető meg.

március 19. kedd, 15:00

Régi magyar önéletírások

Kőszeghy Péter irodalomtörténész vetítéses előadása a két legjelesebb magyar önéletíróról Kemény János erdélyi fejedelemről és Bethlen Miklósról. Az előadás tárgya az ő életrajzuk elemzése lesz.

március 19. kedd, 19:00

Nublao

Ambient, chill, minimal és egy csipet rock&roll, a zenekar tagjai hangszereiket cserélgetve teremtenek különleges atmoszférát. A tagok: Kormos Balázs, Kormos Bálint, Pongor András és Pongor Márton.

március 21. csütörtök, 18:00

A Kötődések és szakítások kiállítás kísérőprogramja: filmvetítéssel egybekötött beszélgetés

A Laczák Géza és Zidarics Ilona művészházaspárral folytatott beszélgetést Dvorszky Hedvig művészettörténész vezeti.

 

Kesztyűgyár.

április 24. szerdaig

Ne szúrd el!

Egyéni tanácsadás (informális és tapasztalati) szenvedélybetegek és hozzátartozóik részére rehabilitációs mentorral. Időpontok: 02.27; 03.13; 03.27; 04.10; 04.24 Bejelentkezés: info@kesztyugyar.hu; t.:+36-1-788-1344.

március 20. szerda, 18:00

Party Aerobic

Nem gond, ha nem jártál táncórákra, és még nem tanultál koreográfiát! A Party Aerobic órák jó hangulattal, pörgős zenével és nagyszerű társasággal várnak, hogy az alapokra építve ráérezhess Te is a benned rejlő ritmusra. A Party Aerobic órán megtalálhatóak a bokszra és az alakformáló edzésekre jellemző mozdulatok, így átmozgat, növeli az állóképességedet, miközben jól érzed magad és kikapcsolsz – a stressz elszáll pillanatok alatt! Mivel minden órán új koreográfia van, ezért bármikor be lehet csatlakozni! Minden korosztályt várnak szeretettel!

 

H13.

 

Egyházi események.

március 23. szombat, 19:00

Koncert a Salétrom utcai templomban

Litván Erika hegedűművész, Mészáros Zsolt Máté orgonaművész, Zsíros Levente karmester és a Giusto Kamarazenekar előadásában felcsendül Rossini: G-dúr szonátája, Bujtás József: Szimfonikus zene szólóhegedűre és szimfonikus zenekarra; valamint a Meditáció egy templomban, Alleluja con meus deus, az Orgonaverseny, 1., 2.tétel ( ősbemutató).

március 26. kedd, 18:00

Vászonkrisztus filmklub: A kereszténység jövője

Ez alkalommal a házigazdák, Lázár Kovács Ákos médiakutató és Sajgó Szabolcs SJ Máté-Tóth András valláskutatóval beszélgetnek. Kísérőfilm: Luis Buñuel: Nazarín (1958). Don Nazarín szegény lelkész, aki utcanők és tolvajok között él. Amikor a papot szokatlan életvitele miatt vizsgálat és áthelyezés fenyegeti, felcsap vándorprédikátornak. Mellé szegődik a prostituált Andara és egy másik asszony: Beatriz is, akit nemrég hagyott el a szerelme. Mindketten csodatevőnek tartják a férfit, amiért aztán a hatóság letartóztatja hőseinket.

március 27. szerda, 16:00

Filmklub Jurák Katával

A programsorozatra olyan filmeket gyűjtöttek össze a szervezők, melyek Bibliai témájúak, kereszténydemokráciáról, Isten rendkívüli kegyelméről, a keresztények üldöztetéséről szólnak. A filmvetítés után a téma kapcsán, annak aktuális közéleti kérdéseiről beszélgetnek. A politika vagy a média világából érkező neves vendégek részvétele garantálja az izgalmas eszmecseréket Jurák Kata vezetésével. A sorozatot havonta két alkalommal, szerdánként tartják a Polgárok Házában. A soron következő film: Igazából mennyország. Todd és Sonja Burpo a poklok poklát állja ki, amikor négyéves fiuk majdnem belehal a súlyos betegségbe. Miután Colton csodával határos módon felépül, furcsa dolgokról kezd beszélni szüleinek. Gyermeki ártatlansággal mesél a mennyországban tett csodálatos utazásáról, miközben élet és halál között lebegett a kórházban. A család nem tudja mire vélni a dolgot, de Coltron megdönthetetlennek látszó bizonyítékokkal áll elő, olyan dolgokról beszél, amik a születése előtt történtek, és amelyekről nem tudhatott.

 

További események.

április 30. keddig

Goethe könyvtárba megy

A Goethe Intézet tanárainak társalgási órái a Fővárosi Szabó Ervin könyvtárban kéthetente, 16 órától. Egy-egy alkalom 90 perc. Az estek 12 téma köré szerveződnek, melyeket 6 anyanyelvi tanár tart. B2 szint felett ingyenes, regisztrációhoz kötött

április 30. keddig

Örményország spirituális varázsa

A Józsefvárosi Zeneiskola és az Örmény Kulturális Központ koncertet és ikonkiállítást rendez. Bevezetőt Katonáné Malmos Edit, az iskola igazgatója és Avanesian Alex, az Örmány Kulturális Központ művészeti vezetője mond. Közreműködik Tapasztó Gábor zongoratanár.

április 20. szombatig

Budapest FotóFesztivál 2019

A Budapest FotóFesztivál, a nagyközönség számára nyitott kiállítás sorozat keretében mutatja be a kortárs és a klasszikus magyar és nemzetközi fotográfia értékeit. A harmadik éve megrendezett fesztivál 2019-ben is izgalmas nemzetközi sztárkiállítással, kortárs hazai körképpel, a fővárosi múzeumok és galériák, valamint a nemzetközi kultúrintézetek fotókiállításaival várja a látogatókat. Kerületünkben is több helyszínen nyílik kiállítás a fesztivál keretében: a Fővárosi Szabó Ervin Központi Könyvtár Kisgalériájában április 12-től látható a Pix & Text, a Random csoport kiállítása, mely a kép és a szöveg viszonyát vizsgálja, egészen május 10-ig. Február 28-tól mácius 6-ig a Magyar Nemzeti Múzeum kertjének kerítésén lesz látható a Maskarában című kiállítás, ahol a közönség a Történeti Fényképtár gyűjteményében található fotográfiák közül ismert személyek jelmezes képeiből készült válogatást láthat. Az Olasz Kultúrintézet két kiállítással is készül a fesztiválra. Március 4-én nyílik az intézet Xénia Galériájában Michele Borzoni (Terraproject) Inshallah – Keresztény közösségek a Közel-Keleten című tárlata, melyet március 23-ig tekinthetnek meg az érdeklődők. Ezt követi március 27-i megnyitójával Marina Cavazza: Egy dolgozó anya portréja című kiállítása, mely április 18-ig látható. A Bródy Sándor utca 36. szám alatt található Tobe Galleryben három kiállítás követi egymást a Budapest FotóFesztivál ideje alatt. Február 6. és március 8. között Carla Tabora: Az érzelmi idő mértékei című kiállítását, március 13. és április 13. között Robitz Anikó: Színjátszó emlékek című kiállítását, április 17-től, május 25-ig pedig Cristina Kahlo: Posthispánico MX című kiállítását tekinthetik meg.

június 16. vasárnapig

Kockakiállítás Lego modellekből

Óriások támadása a Természettudományi Múzeumban február 28-tól június 16-ig. Rendkívül látványos bemutató, lenyűgőző méretű és témájú modellekkel. A kiállítás egyik legnagyobb építménye a 900 000 kockából készült 7 méteres Batmobil, melyet Batman TM 1:1 méretarányban megépített alakja kísér. A sport, a kultúra, a film és a mesevilág ismert alakjai vonulnak fel 1:1-es méretarányban, több mint 110 bemutatott modell. Jegyárak, információk: www.kockakiallitas.hu

május 08. szerdaig

Szenior szabadegyetem a Magyar Nemzeti Múzeumban

2019-ben megnyitja kapuit a Magyar Nemzeti Múzeum szenior korúak számára szervezett szabadegyeteme. A három alkalomból álló sorozat Kelet és nyugat határára kalauzol, és a vaskor rejtelmeibe enged betekintést. Megtudhatjuk, mitől virágzott az indiai kultúra, mit rejtettek a vaskori halomsírok vagy miben különbözött a vaskori ló a mostani rokonától. A sorozathoz a múzeum bérletet bocsát ki, amely a három délelőtti előadáson kívül lehetőséget kínál a múzeum egy tetszőlegesen kiválasztott időszaki kiállításának megtekintésére is. A szenior szabadegyetemi előadások alkalmi belépőjeggyel is látogathatók. A délelőtt 11 órakor kezdődő előadások időpontjai: 2019. március 6., április 3. és május 8. Bérlet ára: 1000 Ft, alkalmi jegyár: 400 Ft. A bérlet megvásárolható a múzeum jegypénztárában.

április 22. hétfõig

Varázslatos Magyarország kiállítás

A Varázslatos Magyarország egy kezdeményezés a magyar természetfotózás és Nemzeti Parkjaink bemutatására, népszerűsítésére. Ezen a rendhagyó és felejthetetlen estén láthatók majd a Varázslatos Magyarország fotópályázat 2018 évad legjobb természetfotói. Minden hónapban a zsűri meghatározott pontrendszer alapján díjazta a legjobb képeket, a megszerzett pontokból egy ranglista készült, ahol minden pályázó nyomon követhette az éves és évközi munkáját. A nagy kérdés minden évben változatlan: ki lesz a VM legjobb természetfotósa?

április 04. csütörtökig

Gesztelyi Nagy Zsuzsanna kiállítása

A kiállítást Kéri Rita kommunikációkutató, képzőművész nyitja meg.

március 25. hétfõig

Bach Mindenkinek Fesztivál

Hazánk legnagyobb ingyenes komolyzenei rendezvénye. Több száz, köztük Kossuth-díjas zenész, művész csatlakozik a fesztiválhoz, s ad koncertet vagy tart rendhagyó zenei programot templomokban, koncerttermekben. Emellett nagy számban rendeznek programot aluljárókban, tereken, bevásárlóközpontokban és más szokatlan helyszíneken is. Idén Józsefvárosban öt kerületi rendezvényt tartanak: a megszokott impozáns templomi koncerteken kívül – a Jézus Szíve templomban – a fiataloknak és a nyugdíjas korosztálynak is szeretnének programot kínálni. Fellép az Opera a II. János Pál pápa téren és lesz koncert a Lumen Kávézóban, valamint a Nem Adom Fel Kávézóban is.

március 19. kedd, 18:00

Ismeretlen ismerősünk – Kodály 6.0 - Fellép a Józsefvárosi Zeneiskola

Tizenkét évvel ezelőtt, a 2007-es Kodály-emlékév kapcsán merült fel először egy rendhagyó, háttérvetítésekkel is gazdagított színházi koncert megrendezésének gondolata. Ekkor kezdődött a program szöveges részeinek összeállítása Kodály Zoltán leveleiből és nyilatkozataiból, majd folytatódott a szerzeményekkel történő kiegészítéssel. A szervező Amadé Zenei Alapítvány célja kezdettől a zeneszerző sajátos, itt az embert középpontba állító bemutatása volt. Az esten elhangzó zeneműveket második alkalommal tolmácsolják a Józsefvárosi Zeneiskola művésztanárai és növendékei. Meghívott vendégként közreműködik többek között a Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola Kórusa Farkas Géza vezényletével, valamint gordonkán a tavaly Junior Prima Díjjal kitüntetett Tomasz Máté.

március 22. péntek, 18:00

Kalocsa a Polgárok Házában

Kézműves bemutatóval, vásárral, kiállítással, gasztrónómiai élményekkel, néptánccal-népzenével-táncházzal és néphagyományok bemutatásával várják a látogatókat. Bemutatják Hrivnák Tünde divattervező kollekcióját.

március 23. szombat, 10:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony napja: fák oltása Füvészkertben

A népi hiedelem szerint e napon kell a fákat oltani, s ezen a napon ezt az ELTE Füvészkertben mindenki megtanulhatja és kipróbálhatja, ahogy már évek óta. A botanikus kert szakemberei elméleti előadást, majd gyakorlati bemutatót tartanak a fák oltásáról. Ezt követően, aki elsajátította az ismereteket, részt vett a balesetvédelmi oktatáson és erről számot is adott, gyakorolhatja az oltást. A gyakorlati próbán csak 18 éven felüliek vehetnek részt, előzetes regisztrációt követően. Az elkészült és sikeres oltványokat készítőik hazavihetik. Ha van oltandó fája, hozza magával! Ha részt kíván venni a bemutatón, kérjük, regisztráljon az eseményre a következő e-mail címen: fuveszkertbudapest@gmail.com, vagy: botanikuskert@yahoo.com.

március 25. hétfõtől

Ludovika Campus filmfesztivál

2019 legizgalmasabb krimijeit és legérdekesebb drámáit vetítik le a filmfesztiválon. Piedone nyomába eredhetünk, elmerülhetünk a Kurszk drámájában, betekinthetünk a 64-es betegnaplóba vagy borzonghatunk az Apró meséken. A vetítések között izgalmas, a filmekhez kapcsolódó pódiumbeszélgetések lesznek. További részletek: https://www.facebook.com/events/2069251423153308/

március 28. csütörtök, 18:00

Civil Akadémia: Történelem és hűség

Itt állunk a vita kereszttüzében, Az utolsó bástya alján, ami nem más, mint a Nándorfehérvári diadal és annak főszereplője Hunyadi János. A múltnak, főként Magyarországon, erős identitásformáló hatása van. Bán Mór Hunyadi-sorozata forrásalapú történelmi regény. Tegyük hozzá gyorsan, nem szakirodalom, és nem is oktatásra szánt tankönyv. De kérdem én, ki kéri számon Jókai regényeinek feltétlen történelmi hűségét? A történelmet történelemkönyvekből, hősiességet, hőseposzokat íróktól, költőktől, szoktunk olvasni. Az eseményen köszöntőt mond: Dr. Csizmadia László, a CÖF alapítója, a CÖKA elnöke. Vendég: Bayer Zsolt publicista, Bán Mór író, történész és Rákay Philip médiaszakember. Meghívott előadó: Sunyovszky Sylvia Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész. Az est háziasszonya: Szabó Anett médiaszakember.

április 11. csütörtök, 19:00

Halhatatlan szerelem – a Tegui Operaház vendégjátéka az Erkel Színházban

Immortal Love, vagyis Halhatatlan szerelem címmel vendégszerepel a dél-koreai Tegui Operaház előadása április 11-én az Erkel Színházban. A látványos videóvetítéssel, hagyományos öltözetekkel és hangszerekkel érkező, koncertszerű produkció a Koreai Köztársaság és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel 30. évfordulója alkalmából látogat Budapestre. Fotó: Daegu Opera House

Kapcsolódó tartalmak .