Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kitüntetések

Közönségszavazás a Józsefvárosi Közösségekért kitüntetésről – eredmények

2020. szeptember 07. hétfő

Gratulálunk az Oltalom Egyesületnek és az Én/Idő programnak!

Józsefvárosban egy új díj került megalapításra, melynek neve "Józsefvárosi Közösségekért". A kitüntetésben a Józsefváros érdekében kifejtett áldozatos tevékenység elismeréseként olyan civil és közösségi munkát végző szervezetek, magánemberek, informális közösségek részesülnek, akik a társadalmi igazságosságért, egyenlőségért, befogadásért, Józsefváros biztonságáért és a környezeti fenntarthatóságért végzett munkájukban értek el kiemelkedő eredményt.

A díjra bárki tehetett jelölést, a díjazottak kiválasztása pedig közönségszavazással történt, amelyben minden józsefvárosi lakos részt vehet.

A díjra összesen 12 jelölés érkezett, amely közül nyolc közösség és magánszemély fogadta el a jelölést. A közönségszavazás során összesen 789 érvényes szavazat érkezett (ebből 174 papír alapon és 615 online).

Az előre meghirdetett szabályok alapján a két legtöbb szavazatot kapott jelölt kapja meg a kitüntetést. Iványi Gábor és az Oltalom Karitatív Egyesület 254, az Én/Idő Program 133 szavazatot kapott, így 2020. november 7-én ők kapják majd meg a kitüntetést az átadó ünnepségen.

A díjazottakról:

Az Oltalom Karitatív Egyesület 1989 óta végez szociális ellátást a Józsefvárosban. Ezalatt az idő alatt az Egyesület kialakította a 24 órás egészségügyi centrumot, a szakrendeléseket, a kórházi, lábadozó ellátást, a pszichiátriai és rehabilitációs részleget, biztosítanak gyógytornát és működtetnek szociális irodát is a Dankó utcában.

A Dankó utca 9. és 15. szám alatt található hajléktalan ellátó intézményeket „Fűtött Utca” -ként ismerik és emlegetik. Itt éjjeli és nappali ellátás is van, népkonyha, átmeneti szálló üzemel, amely a menekült ellátásból is kiveszi a részét. Az Egyesület utcai gondozó szolgálatot is ellát.

Az Egyesület ad otthont az Oltalom Sport Egyesületnek is, így a sporton keresztül segíti a különböző társadalmi csoportok közötti konfliktusok kezelését, a párbeszéd kialakítását, illetve a reintegrálásban is aktív szerepet vállal.

Az Oltalom a Józsefvároson kívül több kerületben és településen vesz részt a rászoruló gyerekek oktatásában, valamint az idősgondozásban is, emellett családsegítő tevékenységet is végez, valamint a romákkal kapcsolatos kérdésekben is aktív szerepet vállal.

A Fókusz Női Közösségi Központ épületében működő Én/idő program 2018. áprilisától 0-3 éves korú kisgyerekes anyukákkal és családjaikkal dolgoznak a Magdolna utca 47. szám alatt.

Heti, kétheti és havi rendszerességgel szerveznek a 8. és szomszédos kerületi lakosok számára programokat zárt- és szabad téren egyaránt. Így valósultak meg a különleges bábelőadásokkal és gyerekzenekarokkal a Családi Piknikek a kerület zöld terein.

Hétköznapokon keddtől-csütörtökig 9:00 – 16:00 óra között a babák és anyukák együtt tudnak szocializálódni, élményeket gyűjteni; mozgásos-, kézműves-, és ismeretterjesztő programokon részt venni. A Vekop-6.2.1-15-2016.00013. számú projekt keretében gyermekmegőrzési szolgáltatást is igénybe vehetnek az anyukák, ha állásinterjúra készülnek, tanulnak vagy ezzel kapcsolatos hivatalos ügyet intéznek.

Szerda délelőtti interaktív előadásokon leginkább a gyermekneveléssel, a családok élethelyzeteivel foglalkozunk. Rendszeres előadóik a 8. kerületi védőnők mellett óvodapedagógusok és pszichológusok is. 2019-ben lehetőséget tudtak biztosítani autogén tréning elsajátítására, amelyen a résztvevők egyedülálló módon ingyenesen tudtak részt venni. Ezzel több olyan család számára is elérhetővé vált a tudásbővítés és önismeret fejlesztése, akik anyagilag ezt korlátozottan vagy egyáltalán nem tudták volna megengedni maguknak.

Péntekenként 9:00 – 13:00 között az anyukák mellett az apukákat, a nagyobb testvéreket és a nagyszülőket is várják közös társasjátékozásra vagy kisebb kirándulásra a kerületbe.

A korosztálynak megfelelő játékokkal felszerelt játszószobában a gyerekek és családjaik örömmel tudják felfedezni az őket körülvevő világot majd a közösséggel együtt örülni az első lépéseknek, kimondott szavaknak.

Idővel ismeretlenből ismerőssé, majd egy élő közösség tagjává válnak az anyukák és a családok, így képezve egy másodlagos szociális hálót annak megtartó, szeretetteli légkörével.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben