Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Lakásrendelet konzultáció

Indul az új kerületi lakásrendelet társadalmi egyeztetése!

2021. június 09. szerda

A Józsefvárosi Önkormányzat új lakásrendelet elfogadására készül, amelyet a rendeletalkotó szándéka szerint, és a törvényi előírásoknak megfelelően társadalmi egyeztetés előz meg. A lakásrendelet társadalmi egyeztetési folyamatát a Közösségi Részvételi Iroda koordinálja.

A Lakástörvény kimondja, hogy az önkormányzatnak a rendelet megalkotása előtt ki kell kérnie a bérlők és a bérbeadók településen működő érdekképviseleti szervezetének véleményét. Ennek megfelelően az új lakásrendelet elfogadását társadalmi egyeztetés előzi meg.

Az egyeztetési folyamat két részből áll. Első körben szakmai szervezetek és szakértők véleményezhették a rendeletalkotást előkészítő koncepciót, most pedig széleskörű társadalmi véleményezésre kerül sor 2021. június 9-e és június 30-a között.

A rendelet tervezet közérthető összefoglalója: https://old.jozsefvaros.hu/dokumentumok/hirdetmenyek/6323_hirdetmeny_a_lakasrendelet_tervezet_kozertheto_osszefoglaloja.pdf

A rendelet tervezet kodifikált változata: https://old.jozsefvaros.hu/dokumentumok/hirdetmenyek/6319_hirdetmeny_rendelettervezet.pdf

Tájékoztató lakossági fórum a készülő lakásrendeletről (június 24): https://old.jozsefvaros.hu/szoljon-bele/76539/lakasrendelet-tajekoztato-forum

Rendelet tervezet véleményezése (június 30-ig): http://bit.ly/lakasrendelet-tervezet-velemenyezes

A TELJES TÁRSADALMI EGYEZTETÉSEI FOLYAMAT

2020. május: Józsefvárosi Önkormányzat 2019-2024. évre szóló Gazdasági Programjának elfogadása

2020. második fele: Hatályban lévő lakásrendelet felülvizsgálata, új lakásrendelet koncepció megalkotása

2020. december - 2021. február: új lakásrendelet koncepció véleményeztetése lakhatási szakértőkkel és szakmai civil szervezetekkel

2021. március - június: lakásrendelet tervezet előkészítése

2021. június 9. - 2021. június 30.: Lakásrendelet tervezet társadalmi véleményezése

2021. június 24.: Tájékoztató lakossági fórum a készülő lakásrendeletről

2021. június 30. - 2021. július 15.: Vélemények feldolgozása, új lakásrendelet megalkotása

2021. július 15. - 2021. július 31.: Új lakásrendelet elfogadása, visszajelzés a vélemények befogadásáról

Új lakásrendelet koncepció véleményeztetése lakhatási szakértőkkel és szakmai szervezetekkel

2020. december - 2021. február

Az új lakásrendelet minél gondosabb előkészítése és a rendeletalkotási folyamat átláthatóbbá tétele érdekében az önkormányzat új lakásrendelet koncepciójának első változatát megküldte véleményezésre 15 lakhatással foglalkozó szakmai szervezet és szakértő számára.

A koncepciót írásban, illetve szóban véleményezték: A Város Mindenkié csoport, Győri Péter, Lépjünk, hogy léphessenek! Egyesület, Menedék Egyesület, Misetics Bálint, Nyugodt Szív A Lakhatásért Alapítvány (Pongrácz Erzsébet), Periféria Közpolitikai és Kutatóközpont, Utcajogász Egyesület, Utcáról Lakásba Egyesület, Városkutatás Kft.

A beérkezett vélemények, javaslatok önkormányzat feldolgozása és összesítése után 2021. január 20-án szakmai vitára került sor, amelyen a szakmai szervezetek képviselői és szakértők, a Fővárosi Önkormányzat lakás- és szociálpolitikai főtanácsadója, valamint az önkormányzat és intézményeinek képviselői vettek részt.

A szakmai vita során a szakértők elmondhatták érveiket a vitás kérdésekben, kiegészítő javaslatokat tehettek, valamint új szempontokra hívják fel az új lakásrendeleten dolgozó munkacsoport figyelmét.

A szakértői véleményeket figyelembe vevő, véglegesített koncepció alapján elindul a rendeletalkotási folyamat, amely eredményeként megszületett a 2021. június 9-én kifüggesztett rendelet tervezet.

Lakásrendelet tervezet társadalmi véleményezése (AKTUÁLIS SZAKASZ)

2021. június 9. - 2021. június 30.

Most a lakásrendelet tervezetet a törvényi előírásoknak megfelelően széles körű társadalmi véleményeztetésre bocsátjuk.

A véleményeket 2021. június 9-től június 30-ig várjuk a linkre kattintva elérhető online Űrlapon keresztül (http://bit.ly/lakasrendelet-tervezet-velemenyezes) és és személyesen is beküldhetik. A személyesen benyújtott véleményeket két helyszínen gyűjti a Közösségi Részvételi Iroda: a Józsefvárosi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal portáján (Baross utca 63-67.), és a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. Vagyongazdálkodási Igazgatóságának ügyfélszolgálatán (Őr u. 8.) elhelyezett dobozban, ahol ügyfélfogadási időben, 2021. június 9-30. között adhatják le véleményüket.

A lakásrendelet részeként véleményezni lehet az önkormányzati tulajdonú házakat érintő Házirend konzultáció alapján módosított új Házirendet is. Az új Házirendet a tervek szerint az új Lakásrendelet mellékleteként fogadják el hivatalosan.

A rendelet tervezetet 2021. június 24-én, egy tájékoztató lakossági fórum keretében is bemutatjuk, ahol lehetőség lesz kérdéseket feltenni előzetesen és a helyszínen is a tervezettel és a lakásgazdálkodás megújításával kapcsolatban. Előzetes kérdéseiket június 16. szerda 18 óráig erre a linkre kattintva írhatják meg: http://bit.ly/lakasrendelet-forum-elozetes-kerdes

Vélemények feldolgozása, új lakásrendelet megalkotása

2021. június 30. - 2021. július 15.

2021. június 30-a és július 15-e között az önkormányzat feldolgozza a beérkezett véleményeket és javaslatokat, majd dönt arról, hogy elfogadja, részben elfogadja vagy nem fogadja el a javaslatot, a döntést minden esetben megindokolja. Az elfogadott, illetve részben elfogadott javaslatokat beépíti a rendeletbe.

Új lakásrendelet elfogadása, tájékoztatás a véleményekről

2021. július 15- július 31.

Az új lakásrendelet elfogadásáról a képviselő-testület dönt, a tervek szerint 2021. július közepén. A társadalmi egyeztetés során beérkezett véleményeket, és az azzal kapcsolatos önkormányzati döntéseket indoklással együtt, a véleményező nevét nem feltüntetve tesszük közzé a Józsefvárosi Önkormányzat honlapján, valamint e-mailben is tájékoztatjuk a véleményezőket legkésőbb július 31-ig.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben