Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kutyásként Józsefvárosban - beszámoló

Kutyás piknik a Kálvária téren

2021. július 01. csütörtök

A Közösségi Részvételi Iroda is részt vett a ZöldEb-Kutyás Érdekvédelmi Egyesület által szervezett Kálvária téri Kutyás Pikniken. Az Iroda munkatársai mellett a Józsefvárosi Önkormányzat önkénteseivel találkozhattak a résztvevők, most az ő beszámolójukat olvashatják.

A Kálvária téri Kutyás Piknik a "Közösségfejlesztés és szemléletformálás a kutyatulajdonosok körében" című programsorozat keretében valósult meg, melynek célja a kutyatartók összefogása, a közösség építése, a felelős kutyatartás népszerűsítése és a kutyások és nem kutyások harmonikus együttélésének elősegítése Józsefvárosban.  A Közösségi Részvételi Iroda szorosan együttműködik a ZöldEb csapatával a kerületi kutyás közösség fejlesztése kapcsán, a pikniken pedig azért vettünk részt önkénteseinkkel együtt, hogy minél több kerületi kutyást ismerjünk meg, akikkel együttműködve, közösen  tehetünk egy mindenki számára élhetőbb Józsefvárosért.

Az eseményen különböző kutyás témában tartott tanácsadáson vehettek részt az érdeklődők, volt kutyakozmetikus, kutya-dietetikus és állatorvos is, akikkel egyéni konzultációkra is volt lehetőség.

A Közösségi Részvételi Iroda standjánál a kutyásoknak lehetőségük volt kitölteni egy kvízt, melyből érdekességeket és hasznos információkat tudhattak meg többek között a felelős kutyatartásról, a kutyatulajdonosokra vonatkozó szabályokról. A játékban résztvevők lebomló kutyakakis zacskókat kaptak aktivitásukért cserébe.

A kutyásokkal a kerületi kutyások és nem kutyások közötti problémák megoldásáról, a kutyaürülék okozta konfliktusokról is sokat beszélgettünk, közösen gyűjtöttünk olyan megoldási javaslatokat, aminek a megvalósításában a kutyások is aktívan részt tudnak venni. Standunknál a kerületi kutyás hírlevélre is feliratkozhattak, amin keresztül tájékoztatni tudjuk őket a kutyásokat érintő kezdeményezésekről. Mindenkit arra bíztattunk, hogy ha a kerület lakóit bevonó kezdeményezést szeretne indítani (pl.: közös kutyafuttató takarítás, közösségi kutyakaki szedés, kakiszacskó osztás), vegye fel a kapcsolatot a Közösségi Részvételi Iroda munkatársaival a reszvetel@jozsefvaros.hu email címen.

A szakértői tanácsadás, árusok, vakvezető kutyás bemutató, gyerekjátékok, kutyashow és tombola mellett a nap fő attrakciója a kutyaszépségverseny volt, melyen három kategóriában lehetett indulni: kistestű, közepes testű, valamint nagytestű kutyaként. Értékes nyereményeket vehettek át a helyezéseket elért gazdik: kutyakozmetikumokat, tápokat, játékokat kaphattak. A pikniken – a hőség ellenére – sokan részt vettek, környékbeliek és más kerületből érkezők egyaránt.

Számunkra mindig az a közösségi programok legélvezetesebb és legfontosabb része, amikor személyesen találkozhatunk és beszélgethetünk az adott kérdésben érintett kerületiekkel és meghallgathatjuk véleményüket és tapasztalataikat. A Kutyás Pikniken is sok olyan kerületi gazdival volt lehetőségünk kötetlenül beszélgetni, akik elmesélték nekünk saját élményeiket, vagy konkrét ötleteket adtak azzal kapcsolatban, hogy hogyan lenne érdemes enyhíteni a kutyás - nem kutyás konfliktusokat, illetve mivel lehetne véleményük szerint tisztábban tartani a kerületet.

Mindenkinek köszönjük, hogy hozzátettek a kerület életéhez ötleteikkel, kérdéseikkel, vagy jelenlétükkel! További javaslataikat várjuk a reszvetel@jozsefvaros.hu email címen.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben