Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Zöld Józsefváros

Közösségi virágültetések a kerületben - beszámoló és értékelés

2021. október 06. szerda

2021-ben az önkormányzat két nagyobb közösségi virágültetés szervezésében vett részt, ezeket most értékeljük és megfogalmazzuk a legfontosabb tanulságokat a folytatáshoz.

Az idei évben az önkormányzat két nagyobb közösségi virágültetés szervezésében vett részt. Először a “Virágozzon ki az Üllői út!” akció keretében a Ferencvárosi Önkormányzattal közösen szerveztük meg a virágkazetták beültetését, majd egy másik alkalommal -  “Fogadjon örökbe egy virágládát” - a Múzeum és a Bródy Sándor utca virágládái telhettek meg élettel.

Mindkét alkalommal a JGK Kertészeti Irodája biztosította az ültetésre váró magokat, virágokat, illetve a hasznos a tanácsokat. A lelkesedés mindkét alkalommal felülmúlta a várakozásainkat. A kerület számos pontjáról érkeztek emberek, akik büszkén fogadták örökbe a kerület virágkazettáit és ládáit. Az örökbefogadók listáját színesítették civil szervezetek, üzletek és az utcák lakói, akiknek ezúttal is nagyon köszönjük az aktív részvételt!

A Józsefváros Újság ültetésekről szóló riportjait itt tekinthetik meg:

Virágozzon ki az Üllői út!

Fogadjon örökbe egy virágládát!

A két virágültetés eltérő végeredményt hozott magával.  Balázs-Piri Kató, a Közösségi Részvételi Iroda munkatársa, aki a projektet szervezte, így értékelte az Üllői úti akciót:

„Egy kicsit kapkodós, ám annál nagyobb lelkesedéssel induló projekt volt ez tavasszal. Volt egy kis késés is a járvány miatt, de amikor eljött a nap, nagyon sokan jöttünk össze, tele tettvággyal. Szépen indult, gereblyéztünk, lazítottunk, elvetettük a magokat és még jó néhányszor ki is mentünk locsolni. Videóztunk, fotóztunk, táblákat helyeztünk ki, probléma nélkül folyt a projekt. Aztán egyszer csak elhalt a lelkesedés, a kedv, mindenki nyaralt, meleg volt, így végül nem ment, elég volt neki. Biztosan lehet ezt jól – jobban csinálni, nekünk most nem úgy sikerült, ahogy elterveztük. Ám tanultunk belőle: például a Bródy virágültetésnél már egy fokkal jobban ment a dolog.

Talán, az is számít, hogy az örökbefogadók tényleg ott lakjanak és ahogy kijönnek a kapun, azonnal a virágtartóba ütközzenek, így lássák, mikor kell locsolni. Az is fontos lehet, hogy a Bródy Sándor és Múzeum utcában egynyári virágot ültettünk, látványos volt már az első perctől kezdve.Ahogy egyik önkéntesünk is említette, nagyon fontos, a helyben történő vízvételi lehetőség, az ültetett részek bekerítése, alapvetően a kutyák miatt.  Nagyon sokan egy nagy hamutartónak gondolják a virágkazettákat, ez örök probléma, hogy rengeteg a csikk. Egy ház gondnoka néha szintén hajlandó volt megajándékozni a növényeket egy-egy vödör vízzel két locsolás között. Szóval vannak itt jó és követendő példák.”

A legközelebbi ültetésnél biztosan jobban figyelnénk az alábbiakra:

- Több időt fordítanánk az ültetések előkészítésére, például a szereplőkkel való egyeztetésre.

- Jobban felmérnénk az ültetések helyszínét: teljesen más szempontokat kell figyelembe venni, ha egy magasított virágládába ültetünk virágot vagy egy padkával körbevett virágkazettába.

- Az örökbefogadók toborzásánál jobban hangsúlyoznánk, hogy az ültetés helyszínéhez közeli üzletek, közelben lakók jelentkezzenek. Ez leginkább az öntözés szempontjából fontos.

- Jobban felmérnénk az örökbefogadók növényigényét. Például, hogy magokat ültetnének vagy virágokat, egynyáriakat vagy évelőket.

- Nagyobb figyelmet fordítanánk arra, hogy nyomon kövessük, terelgessük az örökbefogadók tevékenységét.

Az önkormányzat tervei között szerepel, hogy elindítsa a “Fogadjon örökbe egy közteret” programot, mert számos helyen működőképes ötletnek bizonyult ez a kezdeményezés. A program részletei éppen kidolgozás alatt állnak, így az érdeklődőknek azt ajánljuk, hogy kövessék az önkormányzat felületeit (Józsefvárosi Önkormányzat Facebook oldal, Józsefváros Összefog Facebook csoport, jozsefvaros.hu Instagram oldal), illetve figyeljék a honlapot további információkért.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben