Emléktáblák, szobrok elhelyezése

event_available Utolsó frissítés:

Ügy rövid leírása

Emléktáblák, szobrok elhelyezését kezdeményezheti minden természetes és jogi személy, valamint jogi személyiséggel rendelkező szervezet.

Az emléktáblák elhelyezéséhez szükség van megfelelő engedélyekre, a képviselő-testület döntésére, valamint anyagi forrásokra az emléktábla/szobor elkészítéséhez és felállításához.

Ügyintézés folyamata

Mit kell tenni, ha kezdeményezőként állja a tábla/szobor teljes költségét?

Amennyiben kezdeményezőként állja a tábla/szobor teljes költségét, akkor kérjük, hogy az adatlappal együtt az alábbi információkat és dokumentumokat is küldje el számunkra a fenti email címre:

– az emléktáblák, szobrok helyszínének pontos megjelölése:

– szobor esetén helyszínrajzon

– emléktábla esetén homlokzati rajzon vagy fotón bejelölve

– az emléktábla vagy szobor mérete, anyaga,

– az emléktábla, szobor látványterve,

– a kezdeményező által vállalt költségek és az esetleges egyéb támogatások (a továbbiakban együttesen: önrész) igazolása. Amennyiben több személy/szervezet támogatja a tábla megvalósítását, úgy szükséges, hogy a kezdeményező azokat begyűjtse, és az önrész rendelkezésre állásáról kezdeményezőként nyilatkozzon.

Az eljárás során később szükség lesz még az alábbiakra, de ezeket nem szükséges azonnal küldeni (elegendő akkor, ha a Városépítészeti Iroda visszajelez a kezdeményezőnek):

– Emléktáblák esetén az érintett ingatlan tulajdonosainak hozzájárulása, mely a közös képviselet nyilatkozatával, illetve a közgyűlés elfogadó határozatával igazolható. Kérjük, ezzel kapcsolatban a táblának otthont adó társasház közös képviseletét keressék fel! Kivételt képeznek a Józsefvárosi önkormányzat tulajdonában álló ingatlanok, mert ebben az esetben a Képviselő-testület hozzájárulása egyben tulajdonosi hozzájárulásnak is minősül.

– Szobrok esetén a készítőnek/készíttetőnek az eljárás során szükséges beszereznie az OMSZI Intézményfenntartó Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság szakértői állásfoglalását, melyről itt olvashat részletesen: http://omszi.hu/index.html

Nagyobb önrész vállalása az önkormányzati finanszírozás/megvalósítás elbírálásánál előnyt jelent.

Mit kell tenni, ha szeretné, hogy az önkormányzat részben vagy egészben állja az emléktábla/szobor költségeit?

Amennyiben részben vagy egészben igényli az emléktábla/szobor költségeinek fedezetét, akkor a Városépítészeti Iroda válaszolni fog a beküldött adatlapra, hogy az önkormányzat milyen mértékben tudja támogatni annak megvalósulását. Ebben az esetben az önkormányzat kéri fel a szobor/emléktábla alkotóját és szerzi be a fent megjelölt engedélyeket.

Határidők és díjak

Határidők: A döntést arról, hogy kikerülhet-e az emléktábla/szobor a Képviselő-testület hozza meg, amely elfogadhatja vagy elutasíthatja a kezdeményezést. A testületi ülések a mindenkori ütemterv szerint (jellemzően minden hónapban egyszer) kerülnek megtartásra.

Az emléktábláról/szoborról szóló előterjesztést a testületi ülés előtt általában 2-3 nappal véleményezi a Kulturális, Civil, Oktatási, Nemzetiségi, Sport és Esélyegyenlőségi Bizottság, valamint amennyiben az önkormányzat (is) fedezi a költségeket, a Költségvetési és Pénzügyi Bizottság is.Kérjük, hogy a hatékony ügymenet érdekében a már elkészült emléktábla vagy szobor elhelyezésének kezdeményezését legalább 2-3 hónappal, az újonnan készülő emléktábla vagy szobor elhelyezésének kezdeményezését legalább 6-8 hónappal az avatás előtt nyújtsa be az Önkormányzathoz.

Díjak: az eljárás illeték- és díjmentes.

Felelős szervezeti egység
Főépítész - Városépítészeti Iroda

meeting_room 1082 Budapest, Baross utca 63-67.meeting_room III. em. 306.email foepitesz@jozsefvaros.humeeting_room +36 1/459-2157
Ügyintézők
Fazekas Gréta

ügyintéző (tervtanács, szobrok, emléktáblák, helyi építészeti értékek védelme)

Főépítész - Városépítészeti Iroda

meeting_room III. em. 306.email fazekasg@jozsefvaros.hu
Mellékletek
Szobor, emléktábla űrlap
event_available Utolsó frissítés: 2022. május 3.
26 KB Word dokumentum

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!