GTKÉSZ módosítás (LEZÁRULT)

event_available Utolsó frissítés:

Ügy rövid leírása

A Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a 36/2019. (VIII.22.) önkormányzati rendeletével hagyta jóvá az Orczy út – Kőbányai út – Könyves Kálmán körút – Üllői út által határolt terület (a Ganz negyed egy része és a Tisztviselőtelep) Kerületi Építési Szabályzatát (GTKÉSZ).

A GTKÉSZ hatálya alá tartozó, a Vajda Péter utca – Orczy út – Orczy tér keleti oldala – Kőbányai út – Könyves Kálmán körút által határolt (továbbiakban: Ganz negyed) 38599/3 helyrajzi számú telek kapcsán folyó telekalakítási eljárás során megállapításra került, hogy a GTKÉSZ hatályos előírásai a telek megosztását ellehetetlenítik.

A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 146/2021. (III.25.) sz. határozatában a Ganz negyed átalakulásának elősegítése érdekében a 38599/3 helyrajzi számú telket kiemelt fejlesztési területté nyilvánította és döntött a terület átalakulásának és fejlődésének elősegítése érdekében a GTKÉSZ módosításához szükséges eljárás megindításáról.

Lezárult a Ganz negyed építési szabályzatának módosítása

Az Önkormányzat 2021 tavaszán kiemelt fejlesztési területté nyilvánította a Ganz negyedet. Ennek kapcsán módosult az itt hatályos Kerületi Építési Szabályzat, amelynek részleteiről itt olvashatnak.

Az Önkormányzat idén tavasszal döntött a Vajda Péter utca – Orczy út – Orczy tér keleti oldala – Kőbányai út – Könyves Kálmán körút által határolt (továbbiakban: Ganz negyed) 38599/3 helyrajzi számú telek kiemelt fejlesztési területté nyilvánításáról és egyúttal a Ganz negyed területére hatályos Kerületi Építési Szabályzat (36/2019. (VIII.22.) önkormányzati rendelet, továbbiakban: GTKÉSZ) módosításáról.

A terület átalakulásának elősegítése érdekében első lépésként elengedhetetlen volt a GTKÉSZ-ben szereplő telekalakításra vonatkozó előírások felülvizsgálata.

A szükséges módosításokat tartalmazó dokumentáció elkészítését követően a partnerségi egyeztetés 2021. július 21-ével indult meg. A véleményezésre való felhívás kikerült a kerületi honlapra és a közösségi médiába, továbbá a jogszabály által meghatározott ún. partnerek értesítve lettek e-mailen is (ide tartozik pl. az ELTE Fűvészkert, Társak a Teleki Térért Egyesület, Civilek a Palotanegyedért Egyesület, Szent Rókus Plébánia, Kesztyűgyár Közösségi Ház, Levegő Munkacsoport, Civilek a Százados Negyedért Egyesület, Tisztviselőtelepi Önkormányzati Egyesület stb.). A vélemények és javaslatok megküldésére 2021. augusztus 6-áig volt lehetőség.

A véleményezési eljárás kapcsolódó dokumentumai (a tervezet, a véleményezési adatlap és a döntés a partnerségi lezárásáról) alább elérhetők a “Kapcsolódó dokumentumok” között.

A vélemények alapján véglegesített rendelet elfogadásáról 2021.10.28-án döntött a Képviselő-testület a 33/2021. (X. 28.) rendelet keretében, amely itt elérhető: https://old.jozsefvaros.hu/rendeletek/5570_2021_33_az_orczy_ut_-.pdf

A módosítások csak a GTKÉSZ területi hatálya alá tartozó gazdasági területeket érintik, azaz a 38599/3 helyrajzi számú telekre vonatkozó előírásokat. Pontosításra kerültek gazdasági területen a közforgalom elől elzárt magánutak és közforgalom számára megnyitott magánutak kialakításának szabályai valamint a telekalakítás időpontjában alkalmazható beépítési százalék kedvezménye az általános építési előírásokhoz képest. Egyéb szabályozási elemek nem módosultak, így a lakó-, intézményi-, egészségügyi területekre valamint a közpark, közkert területére vonatkozó előírásokban változások nem történtek.

Felelős szervezeti egység
Főépítész - Városépítészeti Iroda

meeting_room 1082 Budapest, Baross utca 63-67.meeting_room III. em. 306.email foepitesz@jozsefvaros.humeeting_room +36 1/459-2157
Mellékletek
GTKÉSZ módosítás (2021.07.14)
event_available Utolsó frissítés: 2022. május 12.
18 MB Word dokumentum
Partnerségi egyeztetést lezáró döntés
event_available Utolsó frissítés: 2022. május 12.
55 KB PDF dokumentum
Véleményezési adatlap (2021)
event_available Utolsó frissítés: 2022. május 12.
194 KB Word dokumentum

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!