Nyugi Ovi és Békés Iskolák program Józsefvárosban

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Nyugi Ovi és Békés Iskolák program Józsefvárosban

A Józsefváros Közbiztonságáért Közalapítvány egyik fontos célkitűzése, hogy a kerületben élő és itt óvodába, iskolába járó gyerekek minél nagyobb biztonságban lehessenek, és minél kevesebb agressziónak, bántalmazásnak legyenek kitéve.

Sajnos gyakran hallani olyan történeteket, ahol a gyerekek lelki, vagy fizikai bántalmazás áldozatává válnak az intézményeken belül is.

Ez a probléma kihívás elé állítja az óvónőket és pedagógusokat.

A Közalapítvány két egymásra épülő programot indított 2022. szeptemberében, melyek a bántalmazás és bullying különféle megjelenési formáival kapcsolatos tudást, és velük szembeni fellépéshez szükséges eszközkészletet nyújtanak a gyerekkel foglalkozó szakembereknek, segítőknek. Ezek a programok hosszabb távon csökkentik és megelőzik a súlyosabb konfliktusok kialakulását és az erőszak eszkalálódását. A Jármi Éva pedagógia szakpszichológus által kidolgozott Nyugi Ovi program az óvodás korosztállyal foglalkozó szakembereket, míg az Adler Katalin által vezetett Békés Iskolák az általános iskolás gyerekeket tanító pedagógusokat szólítja meg. A programok fókuszában az érzelmi biztonság, a támogató, békés csoport- és osztálylégkör, az egymás elfogadásán és tiszteletén alapuló társas kapcsolatok állnak, melyek legalább annyira erősítik a gyermekek biztonságérzetét, mint a balesetbiztos fizikai környezet.

A 2022/23 tanévben folyó projekt keretében a józsefvárosi óvodák óvodapedagógusai, pedagógiai asszisztensei és a munkájukat támogató szociális segítői felkészítést kapnak a Budapest Bullying Prevenciós (BPBP) Program Nyugi Ovi foglalkozásainak bevezetésére, amelyek játékos, mesés, az óvodai neveléshez illeszkedő módszerekkel segítik a közösség békés működését szolgáló csoportszabályok megértését és betartását (pl. „Mindenkit befogadunk a csoportba” „Megvédjük, akit bántanak” „Szólunk ha valakit bántanak”). Az ősz folyamán már részben lezajlott képzéseken az óvodai dolgozók megtanulják azt is, hogyan kell fellépni – egységesen minden felnőttnek – ha testi, szóbeli, vagy akár kapcsolati bántalmazást tapasztalnak a gyermekeknél. A program első fázisában két tagóvoda (Tá-Ti-Ka és Százszorszép) dolgozói vesznek részt a képzésen. Ezen felül két olyan alkalmat is szervezünk, melyeken a többi tagóvoda dolgozói és az óvodákban dolgozó szociális segítők sajátíthatják el a program alapjait.

A programról az alábbi linkeken találhatnak bővebb információt:

https://holahelyem.hu/

Természetesen az iskolák mindennapjaiba is fontos fentiek beépítése, aminek egyik zászlóshajója hazánkban a Békés Iskolák Közösség, amelyhez a kerületben két iskola csatlakozott elsőként: a Deák Diák Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium és a Németh László Általános Iskola. A Békés Iskolák Program szemlélete abból a tényből indul ki, hogy a bántalmazás megjelenéséhez a közösségben három dolog kell: bántalmazó, áldozat és szemlélők. A bántalmazás kimenetelét a szemlélők magatartása határozza meg, akik aktív helyeslésükkel vagy passzív nemtörődömségükkel a bántalmazó viselkedést felerősítik, ugyanakkor közbeavatkozó elutasításukkal megakadályozhatják annak kifejlődését.

A projekt keretében a pedagógusok (és rajtuk keresztül a gyerekek), megismerkedhetnek a bullying jelenségével, lélektani hátterével, a prevenció eszközeivel, a továbbá a helyreállító konfliktuskezelés módszertanával. Mindkét iskolában diagnózis készül a bántalmazás intézményi elterjedtségéről, valamint konkrét bántalmazás-kezelési eljárásrend kidolgozása történik.

A Békés Iskolák Program tehát alapvetően a közösség szemléletét, az ott rejlő passzivitást igyekszik megváltoztatni. Az adott intézmény egyedi problémáit tárja fel és ad rá a belső erőforrásoknak és igényeknek megfelelő választ, elsősorban az intézményben dolgozók aktív és kreatív részvételére építve. A programról bővebben tájékozódhat a www.bekesiskolak.hu honlapon.

Terveink szerint a következő évben további óvodák és iskolák bevonásával folytatódik majd mind a két program.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!