JóKer-képzések szakembereknek és szülőknek

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

JóKer Józsefváros Benne vagy? Képzések szakembereknek és szülőknek

A józsefvárosi Gyerek- és Ifjúsági Részvételi Program, a JóKer szeptembertől folytatja, illetve újra meghirdeti képzéseit, találkozóit és segítő alkalmait.

Minden érdeklődőt, hallgatót, szakembert várunk szeretettel.

A részleteket alább olvashatják el.

CSALÁDI DÖNTÉSHOZÓ CSOPORTKONFERENCIA                       

Megvalósító: CSAGYI

Tervezett dátum: 2024. október 1–2-3.

HelyszínEötvös10 Művelődési Ház 1067 Budapest, Eötvös u. 10.

Jelentkezés: https://forms.gle/nS5H2ZFsxhpChfoT7

Engedélyszáma: S-05-029/2021

A képzés célja: A képzés során a résztvevők megismerik a családi csoportkonferencia módszer elveit, történetét, hazai és nemzetközi tapasztalatait, alkalmazásának és megvalósításának részleteit.

A 30 órás képzés minősített szociális szakmai továbbképzés, valamint a pedagógus-továbbképzési rendszerben is elszámolható.

A képzés elvégzéséről a személyes gondoskodásban dolgozók továbbképzési pontrendszerében 32 pontot igazolunk vissza.

A képzés leírása: http://www.csagyi.hu/kepzesek/csaladi-csoport-konferencia

 

RESZTORATÍV TECHNIKÁK

Megvalósító: CSAGYI

Tervezett dátum: 2025.01.27-28-29, 09:00-16:30

Helyszín: H13 Kultpont – 1085 Budapest, Horánszky u. 13.

Jelentkezés: https://forms.gle/nS5H2ZFsxhpChfoT7

Engedélyszáma: S-05-029/2021

A képzés célja: A képzés egy resztoratív – jóvátételi/helyreállító – szemléletmódon alapuló konfliktusmegoldó eljáráson alapul, amelynek központi eleme, hogy a létrejött konfliktusokat az abban érintettek oldják meg, méghozzá úgy, hogy a megoldás erőszakmentes, a felek érdekeit és igényeit kölcsönösen tiszteletben tartó, amely egyben a megbékélést és a jóvátételt is szolgálja. Kulcsfogalma a helyreállítás. Nem terápiás módszer, és nem elnéző a vétségekkel, kihágásokkal, bűncselekményekkel szemben: helyteleníti a nem megfelelő viselkedést és cselekedeteket, de támogatja és értékeli a tett elkövetőjének belső értékeit.

A képzés felkészíti a résztvevőket a károkozással összefüggő konfliktushelyzetek megoldására és feldolgozására. Az elméleti oktatás mellett a résztvevők szituációs gyakorlatokon keresztül sajátítják el azokat a kulcskompetenciákat, amelyek a mindennapi munkájuk során alkalmassá teszik őket arra, hogy együtt dolgozzanak a vétkesekkel, elkövetőkkel, szabályszegőkkel, közvetlenül bevonva őket a megoldáskeresés folyamatába, amelyben szerepet kapnak az áldozatok, a károsultak, a családtagok, a barátok, a közösség és mindenki, akire az elkövető viselkedése hatással volt.

A 30 órás képzés minősített szociális szakmai továbbképzés, valamint a pedagógus továbbképzési rendszerben is elszámolható.

A képzés elvégzéséről a személyes gondoskodásban dolgozók továbbképzési pontrendszerében 32 pontot igazolunk vissza.

A képzés leírása: http://www.csagyi.hu/kepzesek/facilitator-kepzes

 

HAVI TALÁLKOZÓ A MINIPROJEKTBEN RÉSZT VEVŐKNEK, A GYERMEKRÉSZVÉTELI KEREKASZTALLAL EGYBEKÖTVE       

A program célja, hogy rendszeres szakmai és személyes támogatást nyújtson azoknak a programban részt vevő intézményekben dolgozó gyerekekkel foglalkozó szakembereknek, akik gyermekrészvételi fókuszú mikroprojekteket valósítanak meg a kerületben. Ezért havi rendszerességgel szervezünk tapasztalatmegosztó-támogató alkalmakat, amelyek során biztonságos és inspiráló közegben oszthattok meg egymással jó gyakorlatokat, hozhattok dilemmákat, szakmai kérdéseket, elakadásokat. Az alkalmakat Bacsó Flóra vezeti.

Dátumok: minden alkalommal 13:00–14:30 között:

2024. 09. 27.

2024.10. 11.

  1. 11. 07.

2024.12. 04.

2025. 01. 15.

2025. 02. 13.

2025. 03. 12.

2025. 04. 10.

Helyszín: szervezés alatt, terveink szerint a részt vevő intézmények között rotálva.

Jelentkezési lap: https://forms.gle/yWfSseveByVsL2FJ9

KAPCSOLÓDÓ NEVELÉS ELŐADÁSOK

Külön előadást szervezünk szülőknek és gyerekekkel foglalkozó szakembereknek. 

A szakembereknek szóló előadás  (2024. 10. 01.) célja, hogy jobban megértsük hogyan működnek a gyerekek érzései, és milyen konkrét eszközökkel támogathatjuk a szülőket abban, hogy megtalálják az útjukat a nehéz gyereknevelési helyzetek során is. A képzést ajánljuk gyerekekkel és szülőkkel foglalkozó szakembereknek (pedagógusok, pedagógiai asszisztensek óvodai-iskolai szociális segítők, gyógypedagógusok, óvoda-iskolapszichológusok, család- és gyermekjóléti központ munkatársai).

A szülőknek szóló előadás (2024. 11. 18.) célja, hogy jobban megértsük hogyan működnek a gyerekek érzései, és milyen konkrét eszközökkel támogathatjuk őket abban, hogy visszataláljanak együttműködő kis önmagukhoz. Az előadás során arra is kitérünk, hogy szülőként mi az, ami segít megőrizni a nyugalmunkat, mi hogyan szerezzünk érzelmi támogatást saját magunknak.

A szülőknek szóló zárt csoportfolyamat (6 alkalom, dátumok lejjebb) abban segít, hogy a gyereknevelés több öröm, és kevesebb küzdelem legyen, eszközöket kapjunk a saját családunkban előforduló gyereknevelési nehézségek hatékony kezeléséhez, 5 eszköz segítségével.

A szakembereknek és a szülőknek külön előadást tartunk, a szülőknek pedig 6 alkalmas csoportfolyamatot is, az alábbi témákban:

  • Mit kezdjünk a gyerekek ellenkezésével, dühével, kiborulásával? Milyen konkrét eszközöket érdemes alkalmaznunk?
  • Mit tegyünk ahhoz, hogy a gyerekek együttműködjenek velünk?
  • Hogyan tudjuk a gyerekeket abban segíteni, hogy egészséges önbizalma alakuljon ki, képes legyen felülkerekedni félelmein?
  • Mit kezdjünk a saját feszültségeinkkel? Hogyan tudjuk a saját hozott mintáinkat elkezdeni felülírni, szülő és pedagógus szerepben

A programok időpontjai:

  1. Előadás gyerekekkel foglalkozó szakembereknek: 2024.10.01-én, 16:00-18:00 óra között a H13-ban (1085 Budapest, Horánszky utca 13)
  2. Előadás szülőknek: 2024. november 18., pontos időpont egyeztetés alatt, helyszín a H13-ban (1085 Budapest, Horánszky u. 13.)
  3. Szülőcsoport: 2024.11.26., 2024.12.03., 2024.12.10., 2025.01.07., 2025.01.14., 2024.01.21.  vagyis 6 héten át keddenként 16-18 h, szintén a a H13-ban.

További információk: https://kapcsolodoneveles.hu/ot-eszkoz

Ezen a jelentkezési lapon tudnak jelentkezni mind a szülők, mind a szakemberek, de azt jelölni kell, milyen minőségben szeretne részt venni a csoporton.

Helyszín: H13 Kultpont

Jelentkezés: https://forms.gle/bMZCYpWavnysmPpy7

KONFLIKTUSKEZELÉS 3–10 ÉVES GYEREKEKKEL

A képzés célja, hogy a mediáció kisgyerekekkel hatlépéses módszertanát megismertesse a résztvevőkkel, amelyek segítségével a pedagógus a 3–10 év közötti gyerekek közötti vitákat és konfliktusokat képes tanulási lehetőséggé fordítani, ahol nem nyerés vagy túlélés a cél, hanem az eltérő nézőpontok megértése, az empátiafejlesztés és a közösség erősítése.

A képzés témái:

  • kérdezéstechnika
  • együttműködő kommunikáció
  • a gyerekeket bevonó, hatlépéses konfliktuskezelési módszertan
  • konfliktuskezelés szülőkkel
  • a konfliktusok során felmerülő érzelmek, stresszválaszok kezelése

A képzés a pedagógus-továbbképzési rendszerben akkreditált, 30 órás, 30 pontot ér.

Dátum: 2025. 02. 18., 19., 20.

Helyszín: H13 Kultpont, Horánszky u. 13.

Jelentkezés: https://forms.gle/JcVQZaj74DYyxcxo7

PROJEKTPEDAGÓGIA ISKOLAI PEDAGÓGUSOKNAK

  • A Lépésről Lépésre gyermekközpontú pedagógia projektpedagógiai képzésének célja, hogy az iskolában őszinte, elfogadó légkör alakuljon ki jól szervezett működési keretek közt. Olyan pedagógiai rendszert hozva ezzel létre, amelyben fel lehet készíteni a gyerekeket arra, hogy: önállóan, tevékenyen vegyenek részt saját mindennapjaikban, képesek legyenek véleményt formálni és meghallgatni egymást; meg tudják tervezni a tanulási folyamataikat, képesek legyenek értékelni a saját munkájukat, építő visszajelzéseket kapni és adni.
  • Emellett a képzés ahhoz is ad eszközöket, hogy a gyerekek életkori szakaszaiknak megfelelően bizonyos helyzetekben döntéseket hozhassanak és gyakorolhassák a személyes felelősségvállalást; társas-érzelmi készségeik fejlődésével képessé váljanak az egymás iránti nyitottságra; nyitottak legyenek a világra, a világ komplexitásának felismerésére, kérdések felvetésére, megoldások keresésére.
  • A résztvevők emellett megtanulnak hatékony beszélgetőköröket vezetni, és az osztálytermeket tevékenységközpontok szerint berendezni, amely a gyerekek számára motiváló tanulási környezetet teremt.

Trénerek: Görög Kátya (Gyermekek Háza Alternatív Általános Iskola és Gimnázium) és Komaság Margó (Carl Rogers Személyközpontú Óvoda és Általános Iskola)

Mit mond, aki már részt vett a képzésen?

„Nekem lényegesen nyugodtabbak a napjaim a kezdetektől fogva. Egy jól meghatározott keretben szabadon mozoghatok. Nagy hangsúlyt helyez a társas kapcsolatokra, amitől lényegesen kevesebb a konfliktus, agresszió.”

A képzés időpontja és helyszíne:

  1. 10. 19., 11. 09., 11. 16., mindhárom alkalommal 09:00–16:30, H13 Kultpont (Horánszky utca 13.)

Jelentkezés: https://forms.gle/SsXVV56LtsqRM2438

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!