Álláskeresési tréning a Magdolna-Orczy-negyedben

event_available Utolsó frissítés:

A kerületben folyó Szociális Városrehabilitációs Program sok elemét bemutattuk már. Az uniós VEKOP-pályázat által támogatott projekt része a tartós munkanélküliség veszélyének kitettek segítése a munka világába, álláskeresési technikák átadásával, amit a tréning vezetői, Váróczi Aranka és Péntek Nóra coachok mutattak be.

A 2019-től 2021-ig tartó VEKOP-pályázati program egy 10–15 évre tervezett megújítási, felzárkóztatása folyamat első lépése. Akcióterülete nagyjából a Kálvária tér két oldalán húzódik. Ezek a Dankó-Magolna-Dobozi-Baross-Diószegi-Dugonics-Illés utcák által határolt háztömbök, ahol sok hátrányos helyzetű ember él. A cél az ő életkörülményeik javítása, és ebben kiemelt szerepe van az álláshoz jutásnak.

A Váróczi Aranka és Péntek Nóra személyiségfejlesztő trénerek által összeállított 12 hetes program a szükséges tárgyi ismereteket átadása mellet sok-sok szituációs gyakorlatból áll.

Érdemes röviden áttekinteni a tréning tematikáját, mert ebből megérthető, mi mindenre kell figyelnie annak, aki állásra pályázik: elhelyezkedési problémák megismerése / munkatapasztalatok és az elképzelt, vágyott állás / erősségek és gyengeségek megismerése / elhelyezkedési akadályok, elhelyezkedési piramis / álláskeresési tapasztalatok, álláskeresési technikák / a szakmai önéletrajz és a kísérő vagy motivációs levél összeállítása / állásvadászat, elhelyezkedési kártya / a telefonos kapcsolatfelvétel gyakorlása / a családi költségvetés és a bérigény viszonya, a háromféle bérigény megállapítása, a béralku / az állásinterjú (helyszín, kérdések-válaszok, megjelenés, viselkedés, öltözet, visszakérdezés, telefonhasználat) / interjúhelyzetek gyakorlása, interjútapasztalatok megosztása / az időpont egyeztetés / az állás megtartása.

„Egy tréning már megvolt, a mostani csoporttal pedig éppen félidőben vagyunk – mondta Váróczi Aranka. Nagy hangsúlyt fektetünk a fennálló keresőképtelenség okának diagnosztizálására, az erőforrások feltérképezésére és a célok meghatározására, valamint a szükséges motiváció erősítésére. Kiemelt figyelmet kap az interjúhelyzetekben megvalósuló nehézségek oldása.” Péntek Nóra sikeresnek tartja az első tréninget, amit éppen a résztvevők számának apadása jelzett: „Sokan voltak eleinte, de már menet közben álláshoz jutottak, s ők elmaradtak.”

A VEKOP-pályázat célja a munkaerőpiaci be- és reintegrálás, mondta el Váróczi Aranka. „Olyanok is jönnek, akiknek magasabb iskolai végzettségük van, mégis hátrányos helyzetből indulnak betegség, rossz családi környezet vagy lakhatási nehézségek miatt, s emiatt hosszabb ideje nem sikerül állast találniuk. Vannak olyanok is, akik meglévő munkahelyükről szeretnének továbblépni, mert nem becsülik meg őket, túl kevés a fizetésük.”

Ez az álláskeresési tréning erősen épít a résztvevők visszajelzésére, ezért nagyjából 10 fő a maximális létszám, hogy mindenkire kellő figyelem jusson. „Mindig arra fektetjük a hangsúlyt, hogy ők mit szeretnének. Nem mondjuk azt például, hogy tanulniuk kellene a siker érdekében. Kérdések által végigvisszük őket egy úton, ami elvezethet az önálló döntésig. A coaching nem tanácsadás, nem arról beszélünk, hogy mit kellene csinálni, mert az nem segít, míg az igen, ha együtt megyünk végig a megvalósításig vezető ösvényen” – világította meg munkájuk lényegét Péntek Nóra.

„A tréning egy részében van hagyományos oktatás is – ma például az önéletrajzírásról volt szó – olyan szinten, ami a résztvevők számára befogadható. De ami igazán fontos, hogy hozzásegítjük őket ahhoz, hogy felszínre hozzák a saját képességeiket, és megerősödjenek bennük. Az önismeretet mélyíti el az, ha önmagukban megtalálják az erősségeket, s ezáltal tudnak fejlődni” – tette hozzá Váróczi Aranka.

A járványhelyzet az ő munkájukat is nehezíti, részben online kell megtartaniuk a foglalkozásokat, ami nem ideális. Hogy lesz-e folytatása ennek a jó kezdeményezésnek a VEKOP- program lezárása után is, még nem tudható, de egészen biztos, hogy nagy szükség lenne rá szélesebb körben is.

Szöveg: Bányay Géza; Fotó: Váróczi Aranka és Zalaba Dániel

A cikk a Józsefváros újság 2020.10.28-i számában jelent meg.

 

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!