Álláskeresési tréning a Magdolna-Orczy-negyedben

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Álláskeresési tréning a Magdolna-Orczy-negyedben

A kerületben folyó Szociális Városrehabilitációs Program sok elemét bemutattuk már. Az uniós VEKOP-pályázat által támogatott projekt része a tartós munkanélküliség veszélyének kitettek segítése a munka világába, álláskeresési technikák átadásával, amit a tréning vezetői, Váróczi Aranka és Péntek Nóra coachok mutattak be.

A 2019-től 2021-ig tartó VEKOP-pályázati program egy 10–15 évre tervezett megújítási, felzárkóztatása folyamat első lépése. Akcióterülete nagyjából a Kálvária tér két oldalán húzódik. Ezek a Dankó-Magolna-Dobozi-Baross-Diószegi-Dugonics-Illés utcák által határolt háztömbök, ahol sok hátrányos helyzetű ember él. A cél az ő életkörülményeik javítása, és ebben kiemelt szerepe van az álláshoz jutásnak.

A Váróczi Aranka és Péntek Nóra személyiségfejlesztő trénerek által összeállított 12 hetes program a szükséges tárgyi ismereteket átadása mellet sok-sok szituációs gyakorlatból áll.

Érdemes röviden áttekinteni a tréning tematikáját, mert ebből megérthető, mi mindenre kell figyelnie annak, aki állásra pályázik: elhelyezkedési problémák megismerése / munkatapasztalatok és az elképzelt, vágyott állás / erősségek és gyengeségek megismerése / elhelyezkedési akadályok, elhelyezkedési piramis / álláskeresési tapasztalatok, álláskeresési technikák / a szakmai önéletrajz és a kísérő vagy motivációs levél összeállítása / állásvadászat, elhelyezkedési kártya / a telefonos kapcsolatfelvétel gyakorlása / a családi költségvetés és a bérigény viszonya, a háromféle bérigény megállapítása, a béralku / az állásinterjú (helyszín, kérdések-válaszok, megjelenés, viselkedés, öltözet, visszakérdezés, telefonhasználat) / interjúhelyzetek gyakorlása, interjútapasztalatok megosztása / az időpont egyeztetés / az állás megtartása.

„Egy tréning már megvolt, a mostani csoporttal pedig éppen félidőben vagyunk – mondta Váróczi Aranka. Nagy hangsúlyt fektetünk a fennálló keresőképtelenség okának diagnosztizálására, az erőforrások feltérképezésére és a célok meghatározására, valamint a szükséges motiváció erősítésére. Kiemelt figyelmet kap az interjúhelyzetekben megvalósuló nehézségek oldása.” Péntek Nóra sikeresnek tartja az első tréninget, amit éppen a résztvevők számának apadása jelzett: „Sokan voltak eleinte, de már menet közben álláshoz jutottak, s ők elmaradtak.”

A VEKOP-pályázat célja a munkaerőpiaci be- és reintegrálás, mondta el Váróczi Aranka. „Olyanok is jönnek, akiknek magasabb iskolai végzettségük van, mégis hátrányos helyzetből indulnak betegség, rossz családi környezet vagy lakhatási nehézségek miatt, s emiatt hosszabb ideje nem sikerül állast találniuk. Vannak olyanok is, akik meglévő munkahelyükről szeretnének továbblépni, mert nem becsülik meg őket, túl kevés a fizetésük.”

Ez az álláskeresési tréning erősen épít a résztvevők visszajelzésére, ezért nagyjából 10 fő a maximális létszám, hogy mindenkire kellő figyelem jusson. „Mindig arra fektetjük a hangsúlyt, hogy ők mit szeretnének. Nem mondjuk azt például, hogy tanulniuk kellene a siker érdekében. Kérdések által végigvisszük őket egy úton, ami elvezethet az önálló döntésig. A coaching nem tanácsadás, nem arról beszélünk, hogy mit kellene csinálni, mert az nem segít, míg az igen, ha együtt megyünk végig a megvalósításig vezető ösvényen” – világította meg munkájuk lényegét Péntek Nóra.

„A tréning egy részében van hagyományos oktatás is – ma például az önéletrajzírásról volt szó – olyan szinten, ami a résztvevők számára befogadható. De ami igazán fontos, hogy hozzásegítjük őket ahhoz, hogy felszínre hozzák a saját képességeiket, és megerősödjenek bennük. Az önismeretet mélyíti el az, ha önmagukban megtalálják az erősségeket, s ezáltal tudnak fejlődni” – tette hozzá Váróczi Aranka.

A járványhelyzet az ő munkájukat is nehezíti, részben online kell megtartaniuk a foglalkozásokat, ami nem ideális. Hogy lesz-e folytatása ennek a jó kezdeményezésnek a VEKOP- program lezárása után is, még nem tudható, de egészen biztos, hogy nagy szükség lenne rá szélesebb körben is.

Szöveg: Bányay Géza; Fotó: Váróczi Aranka és Zalaba Dániel

A cikk a Józsefváros újság 2020.10.28-i számában jelent meg.

 

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!