Énidőt minden anyának!

event_available Utolsó frissítés:

A kisgyermekes anyáknak is szükségük van olyan időre, amikor pihenhetnek, feltöltődhetnek. Józsefvárosban van egy hely, ahol végre kiereszthetik a fáradt gőzt, kikapcsolódhatnak, miközben szemük fényéért sem kell aggódniuk.

Ami jó az anyának, öröm a babának

A várva várt kisbaba megszületését követően gyakran előfordul, hogy az anyuka segítség, társaság nélkül marad. A Józsefvárosban működő Én/idő-ben viszont támogató közösségre lelhetnek az édesanyák: itt kikapcsolódásra, sportolásra és tanulásra is van lehetőségük. A program annyira népszerű, hogy a kezdeményezést megvalósító csapatot november 7-én Józsefvárosi Közösségekért díjjal tüntették ki.

Ha egyedül nem megy

Éva a férjével egy Baranya megyei kisvárosból költözött a kerületbe. Munkája miatt nem volt igazán ideje ismerkedni a környékükön élőkkel. Szülei még aktív korúak, férjének édesanyja messze, vidéken él, így kislányuk születése után nem számíthatott segítségre, egyedül kellett megbirkóznia a nehézségekkel. „Amikor végre eljutottam odáig, hogy a napirendünkben állandósítani tudtam a sétát, akkor találtam rá az Én/időre.

 

Nem is hittem, hogy létezhet olyan hely, ahol nemcsak meghallgatnak, megértenek, jó tanácsokkal látnak el, de még egy kávét is meg tudok inni nyugodtan, miközben a gyerekem is jó kezekben van.” Ezért hetente többször is ellátogatnak a „klubba”, meséli Éva, miközben gyermeke boldogan küzdi fel magát a babzsákfotel tetejére.

Énidő mindenkinek

A Fókusz Női Közösségi Központ 2018-ban indította útjára az Én/Idő programját, ami mára a kerületi kisgyermeket nevelő anyák közösségi terévé nőtte ki magát. Elsődleges célja a munkahelyi reintegráció elősegítése, azonban több kiegészítő szolgáltatása is van. „Ha kell, segítünk megírni az önéletrajzot az anyának, tanácsot adunk, hogy melyik álláskereső oldalakat böngéssze, vigyázunk a gyermekére, amíg részt vesz egy állásbörzén vagy állásinterjúra megy, de intézményünk nyitva áll az előtt is, aki csak szusszanni szeretne egyet” – mondja Lengyelné Brunner Tünde programkoordinátor. Tanfolyamokat szerveznek, előadókat hívnak, kézműveskednek, közösen főznek, miközben a gyerekekre – igény szerint – szakképzett felügyelők vigyáznak. Ráadásul mindezt teljesen ingyen.

Anyaparadicsom

A Magdolna utca 47. szám alatti helyiségbe belépve mintha egy nappaliba érkeznénk, így jellemezte korábban egy anyuka a helyet belső kialakítása miatt, mondja Hajnal Ágnes, az Én/idő másik programkoordinátora.

Cipőváltás után máris lehet teát szürcsölni, helyet foglalni az asztalok körül, belehuppanni a kanapékba, és kezdődhet is a kikapcsolódás. Innen pár lépés a gyerekjátszó, ahol Kati néni, a gyermekfelvigyázó épp Ivánnal foglalkozik.

„Nagy szükség volt arra, hogy közösségben legyünk mindketten” – mondja Adrienn, az édesanya. „A nagy család hiányát pótolja ez a hely. A fiamnak is jót tesz, hogy gyerekek között van. Könnyebben barátkozik, és kíváncsibb a világra.”

Kati néni váltótársa, Kata is kedvelt a gyerekek körében. Gyorsan összebarátkoznak a gyerekekkel, kialakul a bizalom, így az anyák nyugodtan foglalkozhatnak mással, vagy lazíthatnak kicsit.

Élő közösség

A vírushelyzet miatt csökken a látogatottság, de lehet segítséget kérni online is. A pszichológus végzettségű szakmai vezető, Futó Emőke a karantén alatt is rendszeresen tartott online konzultációkat.

A központ keddtől péntekig tart nyitva. Van varrósuli, interaktív előadás, zumba, és külön foglalkoznak a munkába visszaállás támogatásával is.

„Az idelátogató édesanyák kifejezetten szoros kapcsolatban vannak egymással. Közösek a problémáik, egy nyelvet beszélnek. Élő közösséggé kovácsolódtak” – emeli ki Hajnal Ági.

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia; Fotó: Kolonics-Imre Zsófia, Lengyelné Brunner Tünde, Én/idő és Huszár Boglárka

A cikk a Józsefváros újság 2020.11.11-i számában jelent meg.

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!