Közeleg a Blaha Lujza tér felújítása

event_available Utolsó frissítés:

A Blaha Lujza tér egységes arculatú, a mai városi használati igényeket kielégítő belvárosi közösségi térré alakul teraszokkal, találkozóhelyekkel és zöld szigetekkel, kellemes közlekedő környezettel

A BKK jelentette be közleményében, hogy ötvenöt év után új, igényes karaktert kap Budapest egyik legforgalmasabb, jelentős történelmi és szellemi örökségű csomópontja, találkozóhelye, a Palotanegyed kapuja, a Blaha Lujza tér. Az ikonikus tér a Fővárosi Önkormányzat beruházásában – a VII. és a VIII. kerületi önkormányzat szakmai támogatásával – újul meg, jelenlegi méltatlan állapotából a pezsgő városi élet központja lesz. A 2021 tavaszán kezdődő kivitelezés várhatóan másfél évig tart.

Mi történt az elmúlt évben?

A térfelújítás kiviteli tervei 2019 végére készültek el, de az utolsó hatósági engedély 2020 júniusában érkezett meg. Időközben a 2017-ben kezdett projekt és kapcsolódó beruházások költsége 4.8 milliárd forintra nőtt, ami túlterhelte a főváros költségvetését. Ezért az önkormányzati választásokat követően az elkészült tervek módosításának igénye merült fel a városháza részéről, figyelemmel a társadalmi igényekre, a klímaváltozás okozta azonnali feladatokra és a fővárosi beruházási portfóliójának forráscsökkenésére. A Budapesti Közlekedési Központ a Fővárosi Önkormányzat és a Józsefvárosi Önkormányzat munkatársainak segítségével, valamint szakági tervezők és felelősök közreműködésével dolgozta ki a tervmódosítás szempontjait.

Ami nem változik a tervekben

Az egyik legforgalmasabb budapesti csomópont felújításának fő célja nem változott, ez a tér élhetőségének javítása. A felújítás kiemelt feladata, hogy a Blaha Lujza tér akadálymentes, gyalogos és zöld köztér, csomópont legyen. Minőségi térépítészeti megoldások állítják vissza a tér szellemi és kulturális örökségét, hoznak létre barátságos zöld- és gyalogosfelületeket, megszüntetik a teret jelenleg széttagoló szervizút-hálózatot és parkolókat.

A Blaha Lujza tér egységes arculatú, a mai városi használati igényeket kielégítő belvárosi közösségi térré alakul teraszokkal, találkozóhelyekkel és zöld szigetekkel, kellemes közlekedő környezettel:

 • Új gyalogos-átkelőhelyek jönnek létre, amelyek a felszínen teljes értékűen átjárhatókká teszik a csomópontot.
 • Megtörténik az aluljáró felújítása, új, letisztult arculatot kap.
 • A téren álló egykori Népszínházra utalva megújul a Színházi emlékkő és  az emblematikus Gomba szökőkút is.
 • Két MOL Bubi gyűjtőállomás lesz a téren.
 • Több kerékpártámasz és hulladékgyűjtő létesül.
 • A Rákóczi útról lehet majd közvetlenül jobbra kanyarodni a teljes hosszában kétirányú Márkus Emília utcába, illetve a József körútra.
 • A Somogyi Béla utca a Gutenberg tér felől a Stáhly utca felé egyirányú lesz.
 • Nyilvános WC létesül a téren.
 • Magánberuházás keretében megújul a Corvin Áruház - részben állami támogatással.

Mi változik az eredeti tervekhez képest?

Mivel a kivitelezést megelőzően a tervek módosítása szükséges, jelenleg nincs hatályos terv, amely pontosan tükrözi a Blaha Lujza tér majdani megjelenését. A forráscsökkenés és a megváltozott igények következtében a tér felújítási tervei az alábbiak szerint módosulnak:

 • A kulturális célokat szolgáló pavilonépület más forrásból, külön projekt keretein belül, a Fővárosi Önkormányzat és a magánszektor együttműködésével jöhet létre (a szükséges közművek kiépülnek).
 • A gömbkőris-fasor értékes egyedei nem kerülnek átültetésre és további 20 fa elültetése a cél, több mint 65 új fa kap helyet a téren.
 • A terv igazodik az azóta elkészült nagykörúti kerékpársávhoz.
 • A téren megoldódik a szabályos kerékpáros közlekedés és a Márkus Emília utca – Klauzál utca összekötés is, ezáltal erősödik a Józsefváros-Erzsébetváros kerékpáros kapcsolat.
 • A tervezett aluljáró-bővítmény kialakítása elmarad, az ide tervezett új nyilvános WC a felszínen kap helyet.
 • A térre felvezető aluljárólépcsőt felújítják, de az eredeti helyén és méretében marad meg.
 • A buszváró nem kap egyedi fedést a költségcsökkentés, illetve a távlati közösségi közlekedési fejlesztések miatt.
 • A Rákóczi úti középső fasor telepítése elmarad a távlati közösségi közlekedési fejlesztések érdekében.
 • Nem lehetetlenül el sem a Rákóczi úti villamos és megállója, sem a Népszínház utcai villamospálya átvezetése a téren.
 • A Stáhly utca kétirányú marad. A Somogyi Béla utca tér felöli vége egybe épül a térrel, sétálóvá válik és teraszok létesülhetnek rajta.

Mikor és miből újul meg a tér?

A Blaha Lujza tér, az aluljáró és a Somogyi Béla utca felújítására 2.67 milliárd forint áll rendelkezésre fővárosi és kormányzati forrásból.  A tér rekonstrukciójára irányuló tervezési és kivitelezési közbeszerzési eljárás 2020 decemberében elindult, a tervek módosítása és az építkezés 2021-ben kezdődik, és körülbelül másfél évet vesz igénybe. A forrás kormány által biztosított részét, 1 milliárd forintot csak 2021 végéig lehet felhasználni, így várhatóan 2021 decemberében részműszaki átadásokra kerül sor.

A felújítás tervezése és kivitelezése a Budapesti Közlekedési Központ koordinációjában valósul meg.

We only use cookies (data stored in your browser) when necessary to make our sites smarter for you. Please click the Accept button after reading the Privacy Policy!