Ünnepi jótanácsok kutyásoknak

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Ünnepi jótanácsok kutyásoknak

Az ünnepi időszak mindig kihívásokkal teli a kutyatulajdonosoknak. Lehulló karácsonyi falatok, váratlan petárdák, érdemes felkészülni rájuk. A ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület állított össze jótanácsokat a józsefvárosi kutyásoknak:

“Az ünnepek alatt mindig finom falatok kerülnek a családi asztalra, és bár természetes, hogy kedvenc kutyáinknak is szeretnénk kedveskedni, számukra ártalmasak lehetnek a karácsonyi menünk fogásai.

Ha nem szeretnénk a karácsonyt az állatorvosi ügyeleten tölteni, figyeljünk arra, hogy a kutyusunk véletlenül se kapjon (vagy lopjon) túl zsíros, fűszeres ételeket, füstölt, sült vagy főtt csontot, hőkezelt szálkás halat, halfejet, édességet, csokoládét, különösen kiemelném a xilitet tartalmazó süteményeket (ugyanis a xilit halálos méreg a kutyának).

Talán mondanom sem kell, hogy az alkohol, kávé és koffeines tea is tiltólistás, kerülendő a vörös-, lila-, póréhagyma, a makadámdió, a szőlő és a mazsola, kelt tészta, és a nyers sertés, illetve vaddisznóhús is. Fokozottan figyeljünk arra is, hogy elkerüljük a túletetést. Azonban, ha szeretnénk a kedvencünknek is finom falatot adni, válasszunk számára biztonságos és egészséges nasit, akár bolti akár magunk készítjük is el számára. Fontos azonban, hogy a napi adagba számoljuk bele, amennyiben a jutalom meghaladja a kalóriabevitel 10%-át.” – Sike Bogi kutyadietetikus

Közeledik a szilveszter

Amennyiben tudjuk, hogy kedvencünk érzékenyen reagál a hirtelen zajokra érdemes előre készülni az év utolsó estéjére.

A legfontosabb, hogy kutyánkat biztonságban tudjuk.

  1. Bizonyosodjunk meg róla, hogy PetVet adatbázisban a chiphez tartozó adataink aktuálisak.
  2. 31-én minden körülmények között pórázon sétáltassuk a kutyánk, bármilyen szófogadó is (sokan nem tartják be az előírásokat és jóval előbb is lehetnek durrogtatások)
  3. teremtsünk a kutyánknak otthon is neki komfortos körülményeket.
  • érdemes besötétíteni,
  • a kutya által megszokott zajok (TV, zene stb.) szintjét növelni
  • nyugi helyet biztosítani neki (ha ilyenkor a fürdőszobában szeretne elbújni, akkor akár a fekhelyét is betehetjük oda)
  • ha te jelented a megnyugvást neki és hozzád bújva szeretne lenni, akkor hagyd neki (nem, ezzel nem erősíted meg a félelmét)

A félelem normális reakció a kutyáknál egy tényleges vagy vélt fenyegető ingerre, vagy helyzetre.

Egyes félelmek olyan intenzívvé válhatnak, hogy megfelelnek a fóbia definíciójának. A fóbia egy eltúlzott félelemreakció a kutyáknál is.

A kutyák fóbiás reakciói általában a hangos zajokhoz (pl. mennydörgés, tűzijáték, lövések) és az ezekhez az eseményekhez kapcsolódó ingerekhez kapcsolódnak.

A félelemreakció jele lehet:

  • a zihálás és a nyálelválasztás,
  • a behúzott farok,
  • a leeresztett fülek,
  • a félrenézés,
  • az alacsony testtartás,
  • a piloerection,
  • vokális jelzések
  • vagy az olyan terelő viselkedés, mint az ásítás vagy az ajaknyalás

Érdemes valamilyen nyugtató készítménnyel készülnünk.

Enyhébb szorongás esetén, vény nélküli készítményeket is beszerezhetünk, például:

Kutyáknak: Calmex kapszula, Relaxa Bits tabletta

Macskáknak: Calmex cat szuszpenzió

Ha tudjuk, hogy kedvencünknek még ezek a stresszoldó készítmények sem elegek, akkor forduljunk állatorvoshoz. Egyes állatok vényre kapható gyógyszeres nyugtatót igényelnek.

Kellemes és nyugodt ünnepeket kívánunk!

Iratkozz fel a Józsefvárosi Önkormányzat kutyás hírlevelére! >>>

Igényelj 100 db kutyaürülékgyűjtő zacskót havonta ingyenesen! >>>

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!