A Józsefváros Közbiztonságáért Közalapítvány elismerései

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

A Józsefváros Közbiztonságáért Közalapítvány elismerései

A Józsefváros Közbiztonságáért Közalapítvány kuratóriuma elismeréssel jutalmazta Patócs Sándor közterület-felügyelőt és Mártonhegyi Milán rendőr főtörzsőrmestert, akik a közterületi térfigyelő kamerahálózat segítségével, közös erőfeszítésüknek köszönhetően elfogtak egy biciklitolvajt, aki korábban is számos kerékpárt tulajdonított el.

A páros kitartó és alapos munkájának köszönhetően nem csupán az év utolsó napján ellopott eszközt találták meg, hanem további több, mint 40 lopott kerékpárt is, melyek közül van, amelyik már vissza is került gazdájához.

A bűncselekményt elkövető személyt előállították bűncselekmény elkövetésének gyanújával.

A sikeres közös munka jó példája annak, hogy a Közterület-felügyelet és a Józsefvárosi Rendőrkapitányság együttműködése sikeresen tudja az itt lakók biztonságát növelni, különösképpen, ha a közterületi kamerahálózat technikai eszközrendszere is támogatja munkájukat.

Korábbi szokásunktól eltérően ebben a hónapban egy olyan hősiesen fellépő civilt (S. Máriát) is díjaztunk, aki 2023. januárjában egy családon belül elkövetett erőszakos cselekményt jelentett a rendőrségnek és mentett ki négy gyermeket a helyszínről, míg a rendőrség kiérkezett.

A bejelentő nagy bátorságról tett tanúbizonyságot, mivel a kirívóan agresszíven fellépő elkövető még akkor sem hagyott fel a kiabálással, fenyegetőzéssel, amikor odaérkezett a helyszínre és a gyermekeket biztonságba helyezte.

Az eset következtében végül a rendőrség eljárást indított kiskorú veszélyeztetése, kábítószer fogyasztás, súlyos testi sértés kísérlete és méreggel visszaélés bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt.

Ismert tény, hogy sok bűncselekmény, bántalmazás megelőzhető lenne, vagy legalább súlyossága csökkenthető lenne, ha az eseteket érzékelő szemtanúk védelmükbe vennék a bántalmazottakat, kiállnának mellettük, és időben értesítenék a hatóságokat.

Sajnálatos módon azonban sokan becsukják a szemüket, vagy nincsenek tisztában azzal, hogy hova fordulhatnak segítségért. Mások tartva a bántalmazó bosszújától jobbnak vélik nem beavatkozni. Családon belüli erőszak elkövetésekor még mindig sokan gondolják azt, hogy nem tartozik másokra a bántalmazás ténye, majd „családon belül megoldják a problémákat” az érintettek, ezért végül az áldozat magára marad. Ráadásul az esetek nagy százalékában kiskorú gyermekek is elszenvedői a traumatizáló eseményeknek.

A Máriához hasonlóan bátor emberek azt is üzenik fellépésükkel az elkövetőknek, hogy tetteik nem maradnak következmények nélkül, az áldozatoknak pedig, hogy nincsenek egyedül. Bízunk benne, hogy sokan követik majd a jövőben Mária példáját!

 

 

 

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!