A Józsefvárosi Gyerek- és Ifjúsági Részvételi Program, a JóKer képzései szakembereknek és szülőknek

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Jóker képzései szakembereknek és szülőknek

Józsefváros 2023-ban egy európai uniós forrás segítségével Gyerek- és Ifjúsági Részvételi Programot indított – a kerületi fiatalok által elnevezett JóKert. Sok helyütt zajlanak hasonló programok, de Józsefváros az első, ahol ilyen sok intézményben ilyen mélységig épülnek be a gyerekek és fiatalok szempontjai a mindennapi működésbe.

Ehhez bőséges képzést kapnak a kerületben dolgozó szakemberek: az óvodák, az iskolák, a család- és gyermekjóléti szolgálat szakemberei és más, gyerekekkel foglalkozó szakember.

A JóKer programjában kínált képzések szemléletükben hasonlók: a gyereket

  • partnernek tekintjük, és világos, tiszteletteljes keretek között támogatjuk őket;
  • bevonásukkal az őket érintő döntésekbe növeljük az elköteleződésüket a közösség iránt, amitől csökkennek a konfliktusok is.

A képzéseken a rövid elméleti blokkok mellett változatos munkaformákkal, párban, kis- és nagycsoportban nyílik lehetőség helyzetgyakorlatokban kipróbálni a módszereket. A Kapcsolódó Nevelés programja a kerületi szülőknek is nyitott, számukra külön szülői csoportot indítunk.

Részletes leírások 

Konfliktuskezelés gyerekekkel (30 óra)

A képzés célja, hogy a pedagógusok a 3–10 év közötti gyerekek között felmerülő vitákat és konfliktusokat tanulási lehetőséggé tudják fordítani, ahol az eltérő nézőpontok megértése, az empátia fejlesztése és a közösség erősítése a cél.

Témák:

  • az óvodás- és kisiskolás korú gyerekek viselkedési sajátosságai nehéz társas helyzetekben,
  • a konfliktus feszültségszintjét csökkentő kommunikációs módszerek,
  • kérdezés- és tárgyalástechnika.

A képzés akkreditált, a résztvevők 30 kreditpontot kapnak a továbbképzési rendszerben.

Helyreállító (resztoratív) gyakorlatok (30 óra)

A helyreállító gyakorlatok ma széles körben ismertek a modern pedagógiában. Ezek olyan konfliktuskezelési technikák, ahol a károkozó is támogatást kap, aminek a segítségével vállalni tudja a felelősséget tettéért, és fel tud ajánlani a közösség számára valamilyen jóvátételt.

A cél, hogy a résztvevők eszközt kapjanak a kezükbe a gyerekek közötti agresszió és bántalmazás megelőzésére és kezelésére, a pedagógusok és a szülők együttműködésének, valamint a saját nevelő- és tantestületük erősítésére.

A képzés akkreditált, a résztvevők 30 kreditpontot kapnak a továbbképzési rendszerben.

Családi döntéshozó csoportkonferencia (30 óra)

A képzés célja, hogy a gyerekekkel foglalkozó szakemberek megismerjenek egy olyan, konfliktusmegoldó, döntéshozó módszert, amelyben a család és közvetlen környezete játssza a főszerepet.

Témák: hogyan tudják a nehéz helyzetbe került családok megtalálni az erőforrásaikat, és

mozgósítani a segítő szakemberek támogatásával? A Családi csoportkonferencia módszer szerepjáték keretében történő feldolgozása.

Kapcsolódó Nevelés (6×2 óra)

A gyerekekkel foglalkozó szakembereknek szóló képzés célja, hogy jobban megértsük:  milyen konkrét eszközökkel támogathatjuk a szülőket abban, hogy megtalálják az útjukat a nehéz gyereknevelési helyzetekben.

A szülőknek szóló csoport pedig abban segít, hogy a gyereknevelés több öröm, és kevesebb küzdelem legyen.

A szakembereknek és a szülőknek külön csoport indul, mások mellett az alábbi témákkal:

Mit kezdjünk a gyerekek ellenkezésével, dühével? Milyen konkrét eszközöket érdemes alkalmaznunk? Mit tegyünk, hogy a gyerekek együttműködjenek velünk? Hogyan tudjuk a gyerekeket abban segíteni, hogy egészséges önbizalmuk alakuljon ki, képesek legyenek felülkerekedni félelmeiken? Mit kezdjünk a saját feszültségeinkkel és a hozott mintáinkkal?

Havi támogató alkalmak

A havonta megszervezett program célja, hogy rendszeres szakmai és személyes támogatást nyújtson a gyerekekkel foglalkozó szakembereknek, és párbeszédet biztosítson a különféle intézményben dolgozó szakemberek számára (óvodai és iskolai pedagógusok, gyermekjóléti szakemberek, informális oktatási intézmények munkatársai).

A támogató alkalmakra a témát a résztvevők hozzák, és közösen keresnek válaszokat egy-egy szakmai kihívásra.

Kövesse a munkánkat, a programjainkra pedig minden érdeklődőt várunk szeretettel!

Kérdése van? Írjon nekünk: joker@jozsefvaros.hu

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!