Célegyenesben a Déri Miksa utca megújítása

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Célegyenesben a Déri Miksa utca megújítása

Érkeznek a növények, az utcabútorok napokon belül a végső helyükre kerülnek, készül az esőkert és a fák helye is látszik már a sétányon. Hihetetlen, de eltelt 4 hónap és a Déri Miksa utca hamarosan elkészül. Sőt, már megvan az átadó ünnepség időpontja is, ami egy igazi utcaünnep lesz november 12-én, szombaton 14 órától.

A hétvégén elkészült az aszfalt burkolat, úgyhogy már csak a KRESZ-táblák kihelyezése van hátra ahhoz, hogy újra használni lehessen az utcát.

A kivitelező várhatóan két hét múlva adja vissza az autóforgalomnak az utcát. Az Auróra utcai csomópont és környéke az építkezés végéig felvonulási terület marad, ezért ott csak az építkezés végétől lehet majd átmenni autóval. Az eredeti tervek szerint a kivitelező hamarabb visszaadta volna a forgalomnak a csomópontot, de időközben kiderült, hogy sokkal hatékonyabb a munkavégzés, ha a sétányon nincs áthaladó autóforgalom.

Folyamatosan halad a sétány térkőburkolatainak a kivitelezése is, hamarosan elkészül a Fecske és az Auróra utca közötti szakasz.

Ahogy elkészül egy-egy burkolt felület, kikerülnek az utcabútorok. A kukák például már kint vannak, ezután jönnek az asztalok, padok és más ülőbútorok. A kültéri edzőpark elemei és a trambulinok is a helyükön vannak már, ezek köré gumiburkolat készül a napokban, hogy még biztonságosabb legyen a használatuk.

A csőszház szerkezetileg elkészült, és a belső munkák is kész vannak, már csak a burkolat és az üvegezett ajtó felhelyezése hiányzik. A csőszök kiválasztása is zajlik, akik külön képzést is kapnak majd, hogy mire figyeljenek majd a sétányon és az utcában.

A közösségi tervezésen a résztvevők azt szerették volna, ha trafóházon valamilyen módon megemlékezünk Déri Miksáról, a trafó feltalálójáról. Felmerült, hogy jó lenne bemutatni azt is, hogy működik egy trafó. Jelentjük: a grafika elkészült, már csak le kell festeni az épületet.

A trafóházat és a csőszházat egy pergola köti össze, ami rengeteg funkciót ellát majd a későbbiekben: lehet majd itt krétatábla, padok vagy akár közösségi ruhafogas is. Az utcaünnepen például egy kiállításnak ad majd helyet a pergola. Ekkor nyílik majd a Csarnok negyed arcai kiállítás, amely Thury Lili, Donáth Anna és Thury Gyuri több hónapos kutatásának eredményét mutatja be. Azt próbálták kideríteni, hogy ki hogyan látja a Csarnok negyedet és kinek mit jelent ez a hely. Aki kíváncsi az eddigi kutatómunka eredményére, látogasson el a https://www.csarnoknegyed.hu/csarnoknegyedarcai oldalra, és persze nézze majd meg a kiállítást is!

És akkor most beszéljünk a növényekről!

A kivitelező elkezdte feltölteni az ágyásokat földdel, az utcaszakaszon már látszik a leendő fák helye. Kiásták az esőkert több mint 1 méter mély ültetőgödrét is, aminek fokozatosan alakítják ki a rétegrendjét. A héten megérkeznek a fák, cserjék és évelő növények, és ez az őszi időszak a lehető legjobb az ültetéshez.

A tervezésnél az egyik fő szempont az volt, hogy olyan zöldfelületeket hozzunk létre, ahol sokféle növény van és ezek mindegyike évelő. Ez több szempontból is nagyon fontos.

Egyrészt ha több fajta fát ültetünk például, akkor ha az egyiket megtámadja egy kártevő, vagy nem bírja jól a helyi körülményeket, akkor nem kell egy egész fasorról lemondanunk. Elég csak egy-egy fától elbúcsúzni, és a helyére másikat ültetni.

A növénylistában például szerepel 4 fajta juhar: háromerű juhar, mezei juhar, francia juhar és tűzvörös juhar. Amellett, hogy ősszel gyönyörű lesz a 4 különböző lombszín egymás mellett, növeljük a biodiverzitást is. Ugyanúgy, ahogy az évelő ágyásokban lesz hunyor, gólyaorr, színeváltó kutyatej, varjúháj, ligeti zsálya, sudárzsálya és számtalan más virágzó növény, hogy élőhelyet biztosítsunk a beporzó rovaroknak. A növények kiválasztásánál arra is figyeltünk, hogy melyiket ültetjük naposabb ágyásba és melyiket árnyékosabb helyre. És az is biztos, hogy mindig lesz majd, ami virágzik a sétányon tavasztól őszig.

Fontos azt is tudni, hogy ezeknek a növényeknek idő kell ahhoz, hogy megerősödjenek és megnőjenek. Ez azt jelenti, hogy a sétány 1-2 év múlva fogja azt a képet mutatni, amit a tervező elképzelt. Úgyhogy senki se ijedjen meg ha most ősszel még nem olyan a sétány, mint a látványterveken.

Természetesen a fenntartásra is nagyon oda kell majd figyelni. Ezekről a kérdésekről a Rév8 és a JGK munkatársai már egyeztetnek. A területen automata öntözőrendszer is épül, és az esőkert csapadék megtartó erejére is számítunk majd a nagy nyári melegben. A legjobb persze az lenne, ha az itt lakók is hozzájárulnak a fiatal növények túléléséhez, akár néhány liter vízzel egy meleg július délutánon.

Mindenkit sok szeretettel várunk tehát november 12-én, szombaton 14 órakor a Déri Miksa utcaünnepenen. Avassuk fel, lakjuk be együtt az új Déri Miksa utcát!

 

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!