Talált tárgyak

event_available Utolsó frissítés:

Ügy rövid leírása

A találó köteles nyolc nap alatt a dolog elvesztőjének, tulajdonosának vagy más átvételre jogosult személynek átadni illetve a jegyzőnek beszolgáltatni. A találó nyilatkozni köteles, hogy igényt tart-e a talált dolog tulajdonjogára. Erről az igénybejelentésről igazolást kap a találó.

Vonatkozó jogszabályok: 2013. évi V. törvény (Ptk.)

Ügyintézés folyamata

A talált tárgy leadása a Polgármesteri Hivatal épületében ((1082 Budapest, Baross u. 63-67.) a II. emelet 210. szobában történik személyesen (Igazgatási Iroda – Pauliák László ügyintézőnél).

Ha a talált dolog átvételére jogosult személy megállapítható, a jegyző a dolgot haladéktalanul átadja a jogosultnak. Ha a jogosult személye nem állapítható meg, a jegyző a dolgot három hónapon át megőrzi. Ha ez idő alatt nem jelentkezik a jogosult, a dolgot a találó kapja meg. Ha pedig a találástól számított egy éven belül sem jelentkezik a jogosult, a találó megszerzi a dolog tulajdonjogát.

Abban az esetben, ha a találó nem tart igényt a dologra, és a jogosult sem jelentkezik három hónapon belül a dologért, a jegyző értékesíti azt. Ha a jogosult értékesítés előtt jelentkezik a dologért, a jegyző a dolgot kiadja neki, ha értékesítés után jelentkezik az értékesítésből befolyt összeg megilleti. Azonban ha a jogosult a találástól számított egy éven túl jelentkezik, a tulajdonjogára vagy az értékesítésből befolyt összegre nem tarthat igényt.

Határidők és díjak

Díjak: a tárgyak leadása és átvétele illetékmentes

Felelős szervezeti egység
Igazgatási Iroda

meeting_room 1082 Budapest, Baross utca 63-67.meeting_room II. em.email igazgatas@jozsefvaros.hu
Ügyintézők
Pauliák László Pál

hatósági és környezetvédelmi ügyintéző

Hatósági Ügyosztálychevron_rightIgazgatási Iroda

meeting_room II. em. 210.email pauliaklp@jozsefvaros.huphone +36 1/459-2550
Kapcsolódó dokumentumok
event_available Utolsó frissítés: 2022. július 2.
egyéb

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!