Településképi véleményezési eljárás

Településképi véleményezési eljárást kell lefolytatni az építési engedély köteles ügyekben.

Segítségre lenne szüksége?
Ügyintézőink segítenek Önnek, és elmagyarázzák a következő lépéseket. Jöjjön el hozzánk egy 15 perces beszélgetésre. Foglaljon időpontot és várnia sem kell. Az időpontfoglaláshoz nem kell Ügyfélkapu regisztráció.

 Időpontfoglalás

Főépítész - Városépítészeti Iroda

1082 Budapest, Baross utca 63-67. III. em. 306. foepitesz@jozsefvaros.hu +36 1/459-2157 +36 20/335-7449 (pénteki napokon!)

Rövid leírás

Településképi véleményezési eljárást kell lefolytatni építési engedély köteles ügyekben, új épület építése, meglévő épület bővítése, településképet érintő, átalakítása és teljes homlokzatot érintő felújítás esetén. Ezek az ügyek Tervtanács kötelesek.

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2022. (I. 20.) számú határozatával elfogadásra került a Településképi Arculati Kézikönyv (továbbiakban Kézikönyv) és 2022. március 1-jével hatályba lépett a településkép védelméről szóló 2/2022. (I.20.) önkormányzati rendelet (továbbiakban Rendelet), mellyel párhuzamosan hatályát vesztette a korábbi 34/2017. (IX.14.) önkormányzati rendelet.

2/2022.
(I.20.)
Önkormányzati rendelet
A településkép védelméről
Hatályos

Hatály kezdete: 2022. március 1.

Utolsó frissítés: 2023. szeptember 27.

rendelet 2 MBPDF dokumentum

A Rendelet úgynevezett településképi követelményeket határoz meg a kerület teljes közigazgatási területén az építési tevékenységgel érintett építmények

· településképhez való illeszkedését biztosító anyaghasználatára, tömegformálására, homlokzati kialakítására és a zöldfelületek kialakításának módjára,

· a helyi építészeti örökség egyedi és területi védelmére, védetté nyilvánítására és a védettség megszüntetésére,

· a reklámok, reklámhordozók, cégérek és egyéb műszaki berendezések elhelyezésére és alkalmazására, illetve tilalmára vonatkozóan.

A Rendelet szakmai megalapozása érdekében településképi arculati kézikönyv készül. A Kézikönyv feltárja és ismerteti a településen belül jól elkülönülő egyes településrészek arculati jellemzőit és értékeit, és ennek figyelembevételével szöveges és képi megjelenítés formájában javaslatot tesz a településképhez illeszkedő építészeti elemek alkalmazására.

Letölthető dokumentumok

Folyamatábra az ügyintézés folyamatához Utolsó frissítés: 2022. május 9.
141 KB PDF dokumentum
Településkép védelmi rendelet Utolsó frissítés: 2022. május 9.
2 MB PDF dokumentum
Védelemmel érintett építészeti örökség jegyzéke Utolsó frissítés: 2023. november 24.
882 KB PDF dokumentum
A kérelem mellékleteként benyújtandó dokumentáció tartalmi követelményei Utolsó frissítés: 2023. november 24.
252 KB PDF dokumentum
Kitöltési útmutató településképi eljárásokhoz Utolsó frissítés: 2022. május 9.
7 MB PDF dokumentum
Véleményezési eljárás kérelme Utolsó frissítés: 2022. május 9.
191 KB PDF dokumentum
Településképi arculati kézikönyv Utolsó frissítés: 2022. május 9.
13 MB PDF dokumentum
A településképi véleményezési eljárás megindításához beadandó építészeti-műszaki dokumentáció minimális tartalma Utolsó frissítés: 2022. július 8.
193 KB PDF dokumentum

Ügyintézés folyamata

A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 8. § (2) b) pontja az önkormányzat kormányrendeletben meghatározott építésügyi engedélyezési eljárást megelőzően véleményt adhat az építésügyi hatósági engedélykérelemhez (a továbbiakban: településképi véleményezési eljárás). Az eljárás részletes szabályait a Rendelet tartalmazza, továbbá kérjük tájékozódjanak a Városépítészeti Iroda Tervtanács aloldalon is a Tervtanácsi ülések rendjéről és folyamatáról.

Ki jogosult eljárni? természetes személyek, cégek

A bejelentést ügyfélkapun vagy postán lehet beküldeni.

Postacím: Józsefvárosi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal 1082 Budapest, Baross u. 63-67.

Mit kell leadni? a kérelmet és a leadandó építészeti-műszaki dokumentációt az ÉTDR-re kell feltölteni 

A Tervtanácsról itt olvashat részletesen.

2/2022.
(I.20.)
Önkormányzati rendelet
A településkép védelméről
Hatályos

Hatály kezdete: 2022. március 1.

Utolsó frissítés: 2023. szeptember 27.

rendelet 2 MBPDF dokumentum

Határidők és díjak

Ügyintézési határidő: 15 nap

Díjak: illetékmentes

A Tervtanács minden 2. héten szerdán kerül megtartásra, amelyhez az anyagokat legkésőbb előtte lévő hét csütörtökön javasolt leadni.

Elektronikus ügyintézés

KÉRELEM BENYÚJTÁSÁNAK MÓDJA (a részletekért kérjük, olvassa el a Kitöltési útmutatót alább)

1. CÉG esetén:

Elektronikus kapcsolatfelvételre, azonosítást követően az adott szervezet Cégkapuján keresztül van lehetőség oly módon, hogy ú.n. e-papír (https://epapir.gov.hu/) kerül eljuttatásra az Önkormányzat Hivatali Kapujára.

2. TERMÉSZETES SZEMÉLY és EGYÉNI VÁLLALKOZÓ esetén:

Elektronikus kapcsolatfelvételre, azonosítást követően saját Ügyfélkapun keresztül van lehetőség oly módon, hogy ú.n. e-papír (https://epapir.gov.hu/) kerül eljuttatásra az Önkormányzat Hivatali Kapujára.

Ha még nem rendelkezik saját ügyfélkapuval, akkor a regisztráció módjáról itt: https://ugyfelkapu.magyarorszag.hu/ tájékozódhat.

3. TÁRSASHÁZAK esetén:

Ha a közös képviselő cég, akkor a „cég esetén” rész szerint, ha magánszemély vagy egyéni vállalkozó, akkor a „természetes személy és egyéni vállalkozó esetén” rész szerint kell eljárni.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!