Részletfizetési kötelezettség haladék lakások vevői számára

event_available Utolsó frissítés:

Részletes információk a részletfizetési kötelezettségre vonatkozó haladékról önkormányzati tulajdonú lakások vevői számára a veszélyhelyzetre tekintettel

TÁJÉKOZTATÓ

Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. Vagyongazdálkodási igazgatóság (1084 Budapest, Őr u. 8.) Központi telefonszámok: +3613141098; +3613138428; +3613334146

E-mail: vagyongazdalkodas@jgk.hu

A rendeletmódosítás elérhető itt: https://old.jozsefvaros.hu/dokumentumok/1818_12-2020_iv_08_rendelet.pdf

A lakások elidegenítéséről szóló 35/2016. (XII. 08.) önkormányzati rendelet elérhető itt: https://old.jozsefvaros.hu/rendeletek/2678_2016_35_a_budapest_jozsefvarosi_onkormanyzat.pdf

Nyomtatvány letölthető itt: http://jgk.hu/dokumentumok/Kerelem_reszletfizetesre_vasarolt_lakasokra_5e8f13d509d43.pdf

“Egyablakos iratfogadás” a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal (1082 Budapest, Baross u. 63-67.) földszintjén (utcai bejárat a mozgássérültek számára fenntartott ajtónál az önkormányzat bejárata mellett). Ügyfélfogadási idő:

Hétfő: délelőtt 9:00-11:00; délután 14:00-16:00

Szerda: délelőtt 9:00-11:00; délután 14:00-16:00

Péntek: délelőtt 9:00-11:00

A Józsefvárosi Önkormányzat zöld száma: 06-80-277-256 (hívható minden nap 8 és 20 óra között)

Mi a részletfizetési kötelezettség  haladék célja?

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel a Józsefvárosi Önkormányzat módosította a tulajdonában álló lakások elidegenítéséről szóló 35/2016. (XII. 08.) önkormányzati rendeletét. Ennek értelmében az a részletfizetéssel kötött adásvételi szerződéssel rendelkező lakás vásárló, aki ezt a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt-től 2020. május 15-ig kéri, a részletfizetési kötelezettség teljesítésére 2020. április 1. és 2020. június 30. között haladékot kap, amennyiben a részletfizetési kötelezettség nemteljesítése miatt a vételár megfizetése 2020. március 31-ig még nem vált egy összegben esedékessé.

Az ebben a három hónapban meg nem fizetett részletfizetési kötelezettség kamatmentes törlesztésére 2020. augusztus 1-től hat hónapon át egyenlő részletekben kerül sor, az akkor esedékes részletfizetési kötelezettségekkel együtt.

Lehetőség van nem csak a fent említett három hónap egészére, hanem azok egy részére is kérnie halasztást - függetlenül a benyújtás időpontjától, de legkésőbb május 15-ig. Amennyiben a halasztás időtartama alatt esedékes részletet vagy részleteket már megfizette, a halasztás csak a hátralévő törlesztő részletekre vehető igénybe.

A haladék nem jelenti a részletfizetési kötelezettség csökkenését, sem elengedését.

A rendelet nem vonatkozik a 2020. márciusi részletfizetési kötelezettségekre.

Fontos: Mivel a törlesztés hónapjaiban (2020. augusztusától hat hónapon keresztül) a részletfizetéssel kötött adásvételi szerződéssel rendelkezőknek egyszerre kell a haladék törlesztésének részleteit és aktuális részletfizetési kötelezettséget fizetniük, azt javasoljuk, hogy az éljen csak a haladék lehetőségével, akinek valóban súlyos gondot jelent most a részletfizetési kötelezettség teljesítése, mert augusztustól a törlesztőrészleteket és az aktuális havi részleteket egyszerre kell fizetnie.

Ki igényelheti a részletfizetési kötelezettség haladékot?

A rendelet valamennyi olyan vevőre vonatkozik, aki önkormányzati tulajdonú lakásra részletfizetéssel kötött adásvételi szerződést.

A halasztási kérelmet benyújthatja az is, akinek vételár hátraléka van, amennyiben annak egyösszegű megfizetése 2020. március 31-ig nem vált esedékessé.

Nem vonatkozik a rendelet azokra, akik korábban részletfizetésben állapodtak meg a Józsefváros Gazdálkodási Központ Zrt-vel, és ezt a részletfizetési kötelezettségüket nem teljesítették, és emiatt 2020. március 31-én vagy azt megelőzően esedékessé vált a vételár hátralék egyösszegű megfizetése.

Hogyan igényelheti a részletfizetési kötelezettség haladékot?

A kérelem elbírálásának nem feltétele nyomtatvány kitöltése. A nyomtatvány az ügyintézés megkönnyítését szolgálja. Kérelmét benyújthatja ennek megfelelően egyszerű levélben (személyesen, postai úton és e-mailben), illetve nyomtatvány leadásával (személyesen, postai úton és e-mailben) is.

Amennyiben levelet ír, kérjük, a levél tartalmazza:

- A vevő beazonosításra alkalmas adatait

- A részletfizetéssel kötött lakás adásvételi szerződés beazonosításra alkalmas adatait

- A kérelem tárgyát és időtartamát, amennyiben az kevesebb a legfeljebb megadott három hónapnál

Amennyiben nyomtatványt tölt ki, a nyomtatvány letölthető itt: http://jgk.hu/dokumentumok/Kerelem_reszletfizetesre_vasarolt_lakasokra_5e8f13d509d43.pdf, illetve személyesen átvehető itt:

“Egyablakos iratfogadás” a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal (1082 Budapest, Baross u. 63-67.) földszintjén (utcai bejárat a mozgássérültek számára fenntartott ajtónál az önkormányzat bejárata mellett). Ügyfélfogadási idő:

Hétfő: délelőtt 9:00-11:00; délután 14:00-16:00

Szerda: délelőtt 9:00-11:00; délután 14:00-16:00

Péntek: délelőtt 9:00-11:00

Akár egyszerű levelet ír, akár nyomtatványt tölt ki, a kérelem leadható:

E-mailben: vagyongazdalkodas@jgk.hu

Postai úton: a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. valamennyi telephelyén:

1084 Budapest, Őr u. 8., (elsődlegesen itt)

1084 Budapest, Tavaszmező u. 2.,

1081 Budapest, Kiss József u. 19.,

1082 Budapest, Baross u. 84.

Személyesen:

“Egyablakos iratfogadás” a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal (1082 Budapest, Baross u. 63-67.) földszintjén (utcai bejárat a mozgássérültek számára fenntartott ajtónál az önkormányzat bejárata mellett). Ügyfélfogadási idő:

Hétfő: délelőtt 9:00-11:00; délután 14:00-16:00

Szerda: délelőtt 9:00-11:00; délután 14:00-16:00

Péntek: délelőtt 9:00-11:00

Vagy a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. valamennyi telephelyén:

1084 Budapest, Őr u. 8., (elsődlegesen itt)

1084 Budapest, Tavaszmező u. 2.,

1081 Budapest, Kiss József u. 19.,

1082 Budapest, Baross u. 84.

Van-e lehetőség május 15-éig visszamenőleg az áprilisi részletfizetési kötelezettségre haladékot kérni?

Május 15-éig van lehetőség a halasztás teljes időtartamára 2020. áprilistól júniusig, tehát visszamenőleg az áprilisi részletfizetési kötelezettségre is halasztást kérni.

Nem szeretnék haladékot kérni, de a részletfizetési kötelezettség teljes összegét sem tudom megfizetni. Mit tehetek?

2020. augusztusától a haladék törlesztését és az aktuális részletfizetési kötelezettséget egyszerre kell fizetni hat hónapig. Azoknak, akik előre látják, hogy ez pénzügyileg megterhelő és teljesíthetetlen lesz számukra, nem ajánljuk a haladék kérését. Ha nehézséget jelent a teljes részletfizetési kötelezettség megfizetése, kérjük, tájékozódjon a kerületben elérhető egyéb támogatási lehetőségekről itt: https://old.jozsefvaros.hu/onkormanyzat/ugy/131

A koronavírus-járvány miatti támogatás leírása megtalálható itt: https://old.jozsefvaros.hu/dokumentumok/838_a_koronavirus_jarvany_miatti.docx

Emellett lehetőségük van a teljes részletfizetési kötelezettség egy részének befizetésére a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. részére, a JGK Zrt-től kapott biankócsekken, illetve a JGK Zrt. számlán feltüntetett bankszámlaszámára banki átutalással. Kérelmét ez esetben is nyújtsa be a JGK Zrt-hez, akik a fennmaradó részére biztosítják a részletfizetés lehetőségét.

Nem szeretnék haladékot kérni, hanem a teljes részletfizetési kötelezettség elengedését. Van-e erre lehetőség?

A kerületi vagyonrendelet a teljes részletfizetési kötelezettség elengedését nem teszi lehetővé. Arra kérjük, hogy ha nehézséget jelent a teljes részletfizetési kötelezettség megfizetése, tájékozódjon a kerületben elérhető, fent bemutatott támogatási lehetőségekről.

Haladékot szeretnék kérni, de a haladék hónapjai alatt is szeretném a részletfizetési kötelezettség egy részét befizetni. Van-e erre lehetőség?

Erre van lehetőség. Ha Ön haladékot igényelt és az igényelt hónapokban továbbra is befizeti a részletfizetési kötelezettség egy részét vagy egészét, azzal az összeggel csökken 2020. augusztusától az Ön törlesztésének teljes összege.

Kitől kérhetek segítséget, ha elakadok az igénylésben?

A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt-nél a veszélyhelyzetre való tekintettel a személyes ügyfélfogadás szünetel. Kérdéseiket feltehetik a Vagyongazdálkodási igazgatóság, Elidegenítési Irodáján  Irodáján telefonon: +3612166961; illetve e-mailben: ertekesites@jgk.hu, vagyongazdalkodas@jgk.hu

A Józsefvárosi Önkormányzat zöld száma: 06-80-277-256 (hívható minden nap 8 és 20 óra között)

Hogyan születik a döntés az igénylésemről?

Amennyiben kérelmét hiánytalanul benyújtotta és megfelel az előzőekben ismertetett feltételeknek, a halasztásról szóló döntésről a JGK Zrt. Önt postai úton értesíti. Az értesítés tartalmazza a halasztás időtartamát, azaz legfeljebb három hónapot (2020. április-június), és a törlesztés részleteit.

Hogyan zajlik a törlesztés folyamata?

A törlesztésre vonatkozó fizetési kötelezettség 2020. augusztus 1-től indul és hat hónapos, egyenlően elosztott részletekben 2021. január 15-ig kell teljesíteni. A törlesztésre lehetősége van banki átutalással, illetve csekk befizetésével, amelynek részleteit a döntésről szóló értesítés tartalmazza.

Haladékot szeretnék kérni, de a hat hónapnál rövidebb idő alatt is tudok törleszteni. Van-e erre lehetőség?

Van lehetőség a megadott időtartamnál rövidebb időn belül törleszteni a halasztást, kérjük, ezt az igényét a kérelemnél jelezze.

Mi történik, ha nem tudom a megadott hat hónapon belül törleszteni a halasztást?

Az így létrejövő tartozásokra a részletfizetési kötelezettség hátralékok általános szabályai vonatkoznak: http://www.jgk.hu/60-elidegenitesi-iroda

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!