Emberarcú rendész, felmosófával a kezében

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Emberarcú rendész, felmosófával a kezében

Egy csipet rendészet, egy kevés szociális munka, mindez takarítási teendőkkel együtt: új munkakört dolgozott ki az önkormányzat a problémásabb saját tulajdonú házaiban a gondok csökkentésére.

Nincsenek alufóliadarabkák a földön, és eltűntek a lépcsőházból az utcáról drogfogyasztásra ide behúzódó fiatalok is – mondja Kiss István, a kerület három szomszédsági házfelügyelőjének egyike. Furcsa egy elnevezés a „szomszédsági házfelügyelő”, de talán néhány év múlva sokkal ismertebb lesz a Józsefvárosban, mert jó kezdeményezésnek ígérkezik. Kiss István augusztus óta végzi ezt a munkát az önkormányzat megbízásából, a Dugonics utca 16. szám alatti százas ház az övé. (Így hívják a száz százalékban önkormányzati tulajdonú házakat.)

Minden nap takarítja a házat és az udvart, ez a leglátványosabb elem a munkájában, ám messze nem ez a legfontosabb. Jelenlétével, a házban zajló életre való odafigyelésével direkt beavatkozás nélkül is megelőz gondokat. A házba már nem jönnek be annyian kintről inni, drogozni, mint korábban, pusztán amiatt, hogy tudják: szem előtt vannak. A minap Kiss azt vette észre, hogy az egyik befalazott lakásnál (jócskán van sajnos belőle az aládúcolt, egy emeletes épületben) kiszedték az ajtó helyén lévő téglák egy részét, és valaki bent ül. Azonnal értesítette a közösségi rendészeket, akik perceken belül ott voltak, igazoltatták az illetőt, majd illetéktelen tartózkodás miatt kitessékelték. Közben jelezték a helyzetet a Józsefvárosi Gazdálkodási Központnak is, akik néhány órán belül újra befalazták az ajtót.

Igencsak lepattant ház a Dugonics 16., ám feltűnően tisztán van tartva. A levelek, gallyak összesöpörve, bezsákolva, a kőpadlózat fertőtlenítve. Ottjártunkkor az egyik ajtó előtt épp macskák falatoztak. Egy idős hölgy eteti őket, de korábban egyszerűen csak kiöntötte nekik az ételt a kőre, akkor ez még belefért a ház tisztasági képébe. Kiss megkérte, inkább dobozkában „szolgálja fel” a finomságokat. Egy szavába került, és azóta is jó a viszonya az idős lakóval.  Ilyen apró lépésekkel a lakók tisztaság iránti igénye is észrevétlenül nő, hisz nincsen az az érzésük, hogy mit sem ér, ha nem dobálják el a szemetet ott, ahol mindig kosz van.

A ház hangulatos kis udvarának végén kicsit kitágul a tér, korábban odadobálták a lakók a megunt lim-lomjaikat. Kiss rendet tett, és azt tervezi, hogy jó időben majd közösségi eseményeket tartanak ott.„Nem a világot kell megváltani, az apró lépések a fontosak” – ezt már Bajusz Ferenc, az önkormányzat Közterület-felügyeleti Ügyosztályának vezetője mondja, összefoglalva, hogy mi is az elvárás a szomszédsági házfelügyelők felé. Hasonló esetekben, mint a fent bemutatott lakásfeltörés, a lakók nem nagyon, vagy csak a helyzet súlyosbodásakor mernek a rendőrséghez, közterület-felügyelethez fordulni. A szomszédsági házfelügyelő hidat képez, segítségével az adott házban élők megtapasztalhatják, hogy az intézmények értük vannak és megszólíthatók.

 

Bajusz Ferenc minden héten egyszer találkozik ezekkel a házfelügyelőkkel, hogy konkrét eseteken keresztül beszéljék meg a feladatokat, a kompetenciahatárokat, a nehézségeket, a sikereket. A megbeszélésekbe minden hónapban egyszer bekapcsolódik Szász Anna, a Józsefvárosi Rehabilitációs és Városfejlesztési Zrt., a RÉV8 munkatársa is. Szász hangsúlyozza, hogy ehhez a munkakörhöz ugyanúgy hozzátartozik a szociális attitűd, mint a rendészeti szerepben való jártasság, és emellett „nem derogálhat kézbe venni a seprűt”. Ezért van az, hogy nincs elég ember, egy házban még mindig betöltetlen a státusz, várják a jelentkezőket.

A házfelügyelőket minden bizonnyal azért hívják „szomszédságinak”, mert nem az adott házban laknak. Így sokkal kevésbé elfogultak a lakókkal, és fordítva, nem rögzülnek személyes szimpátiák vagy ellenszenvek. És ez megkönnyítheti a munkát a krízisházakban, mert nem akármelyik százas házhoz rendelték ezt a munkakört, hanem oda, ahol sokszor kellett a helyi rendvédelmi szerveknek megfordulniuk.

A VEKOP-6.2.1-15-2016-00013 „Budapest-Józsefváros, Magdolna-Orczy Negyed Szociális Városrehabilitációs Program” keretében működő, egyelőre jövő év szeptemberig tartó projektben még keresnek szomszédsági házfelügyelőt. Jelentkezni a RÉV8-nál lehet.

Szöveg: Gaal Ilona; Fotó: Ványi Ákos

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!