Interjú a nemzetközi nőnap alkalmából – női utcajogászok

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Interjú a nemzetközi nőnap alkalmából – női utcajogászok

Ma az Utcajogászokkal készített interjúnkat olvashatják, akik munkájuk vagy tanulmányaik mellett a szabadidejükben végzik az Utcajogász esetkezeléseit.

Kik is az Utcajogász női tagjai?

Sokan vagyunk, jelenleg tizennégyen, ami közös bennünk, hogy egyikünk kivételével mindenki jogász. Vannak fiatalok, idősebbek, anyukák, egyedülállók, feleségek, és a legkülönbözőbb munkahelyeken dolgozunk, amikor éppen nem utcajogászkodunk.

Mivel foglalkoznak a mindennapokban, mi a munkájuk célja?

A mindennapokban mindenkinek van munkahelye vagy tanul. Az Utcajogászban végzett esetkezelést ezen kívül a szabadidőnkben csináljuk önkéntesen. Az Utcajogászban végzett munkánk célja, hogy jogi segítséget adjunk olyan rászoruló – jórészt nehéz lakhatási helyzetben vagy hajléktalanságban élő – embereknek, akik nem engedhetik meg magunknak, hogy ezért fizessenek. Ez a közvetlen cél egyben eszköz is annak a távlati célnak az eléréséhez, hogy mindenki egyforma esélyekkel tudja érvényesíteni a jogait, függetlenül attól, hogy hová született, ne lehessen senkit hátrányosan megkülönböztetni a társadalmi helyzete miatt és befogadó és igazságos társadalomban élhessünk.

Milyen visszajelzéseket kapnak a munkájukról?

Az utcajogász 10 éve működteti az ingyenesen elérhető, küszöb nélküli jogsegély szolgáltatását. Ügyfeleink száma folyamatosan nő, ami azt jelenti, hogy elterjedt a híre a működésünknek. Talán a legfontosabb visszajelzés, hogy egyre többen fordulnak hozzánk, mert ez azt jelenti, hogy bíznak bennünk, bizalommal keresnek meg bennünket. Nekünk az a legfontosabb, hogy az ügyfeleink elégedettek legyenek, és nagyon jólesik egy-egy sikeres ügy után látni, ahogy örülnek. Ugyanakkor szervezetként is egyre több elismerést kapunk. Ilyen volt 2018-ban „Az év Pro Bono ügyvédje” díj, amit az Utcajogász egyik ügyvédje kapott az Utcajogásznak a hajléktalan embereket segítő, a hajléktalanság kriminalizációja elleni munkájáért.

Mit gondolnak Józsefvárosról, mit szeretnek Józsefvárosban?

Józsefváros azért is kedves a szívünknek, mert a peremén, a Blahán működik a jogsegély szolgáltatásunk. Ez azt jelenti, hogy 10 éve minden pénteken „belakjuk” a Blahát, gyakorlatilag az utcaképhez tartozunk péntek délutánonként. Szeretjük Józsefvárost azért, mert Budapest belső kerületeivel szemben meg tudta őrizni a színességét, izgalmasságát. Szeretjük a Népszínház utcán végighúzni a kiskocsinkat péntekenként, ezen visszük a jogsegélyhez szükséges felszerelést a Blahára. A teljesség igénye nélkül szeretjük még a Lument, az Aurórát, a Mikszáth teret, a Baross utcát, a Práter utcai fiúk szobrát, a Corvin plázát, a Múzeumkertet, a Lőrinc pap teret, a Természettudományi Múzeumot, a II. János Pál pápa teret, a pakisztáni mosodákat és a Kashmir Bazárt, a Jelent, a József utcát, a Rákóczi teret a Konfekcióval és a csarnokkal, a Bródy és a Krúdy utcát, a Gólyát.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!