Közösségi Részvételi Iroda 2020. december – 2021. március

event_available Utolsó frissítés:

Negyedéves beszámoló a Közösségi Részvételi Iroda munkájáról.

A Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete 2020. márciusi ülésén határozott a Közösségi Részvételi Iroda létrehozásáról. A Közösségi Részvételi Iroda célja olyan eszközök, folyamatok és programok kidolgozása és működtetése, amelyek lehetővé teszik a kerületi lakosok aktív részvételét a helyi ügyekről szóló párbeszédben és a közös döntéshozatalban. Mindezek előfeltétele a lakosság közérthető tájékoztatása és a közösségépítés. Emellett a Közösségi Részvételi Iroda az önkormányzat egyéb szerveivel - ügyosztályokkal, irodákkal, gazdasági társaságokkal és intézményekkel - is együttműködik a fent megfogalmazott célok megvalósítása érdekében. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy számos olyan folyamat részvételivé, elérhetővé és közérthetővé tételében is szerepet vállalunk, amelyek egyébként is folynának a kerületben.

A közérthető tájékoztatás és az átláthatóság elvárása az Irodára is vonatkozik, ezért feladatunknak tartjuk, hogy negyedévente beszámoljunk a nyilvánosságnak arról, hogy a kapcsolódó időszakban milyen tevékenységet végeztünk és milyen eredményeket értünk el. A beszámolóval kapcsolatos kérdéseiket, megjegyzéseiket és javaslataikat várjuk a beszámoló végén felsorolt elérhetőségeink bármelyikén.

Az iroda 2020 március-júniusi beszámolóját itt érheti el.

Az iroda 2020. június-augusztusi beszámolóját itt érheti el.

Az iroda 2020. szeptember-novemberi beszámolóját itt érheti el.

A Józsefvárosi Önkormányzat tevékenységében való közösségi részvételről szóló, 2020-ban kitöltött kérdőívek eredményeit itt érheti el.

Az Iroda működése

A Közösségi Részvételi Iroda közvetlen csapata az előző negyedévhez hasonlóan 4 főből áll: egy irodavezető, egy asszisztens, egy közösségszervező és egy asszisztens-ügyfélszolgálati munkatárs vesz részt munkánkban. Rendszeresen együtt dolgozunk az önkormányzat kommunikációs vezetőjével is.

A Közösségi Részvételi Iroda működéséről részletesebben itt olvashat.

Munkákban nagyon sokat segítenek az önkéntes csapatunk tagjai. Önkéntesnek itt lehet jelentkezni.

Közérdekű tájékoztatás

A Közösségi Részvételi Iroda gondozza a kerületben található 34 utcai infopontot, amelyek közérdeklődésre számottartó információkat tartalmaznak. Ezeket havonta frissítjük. Ezzel párhuzamosan folyamatosan plakátok segítségével tájékoztatjuk  az önkormányzat intézményeiben és lakóházaiban is a kerületieket az őket érintő információkról és rendezvényekről. Szintén az Iroda szerkeszti a Józsefvárosi Hírlevelet, amely kéthetente jut el az arra feliratkozóknak. Iratkozzon fel itt!

Az iroda gondozza a józsefvárosi Civil Hírlevelet is, amely kifejezetten civil szervezetek számára szolgáltatat híreket, a kutyás hírlevelet, amely kerületi kutyatartókhoz juttat el hasznos információkat, illetve a a jozsefvaros.hu oldal Szóljon bele!, Civil, Hasznos és a Józsefváros Összefog menüpontját is. Az elmúlt időszakban is számos közérthető tájékoztatót írtunk a kerületieket érintő fontos fejleményekről, így például arról, hogyan válhat valakiből védendő fogyasztó, a parkolással kapcsolatos változásokról, az igényelhető támogatásokról és elérhető pályázatokról, vagy éppen a a józsefvárosi természeti környezet védelméről szóló rendeletről. Ezek a tájékoztatók a Józsefvárosi Önkormányzat “Hasznos” menüpontjában is elérhetők: https://old.jozsefvaros.hu/hasznos

Az Iroda emellett folyamatosan monitorozza a képviselő-testületi ülések és általában a Polgármesteri Hivatal, valamint az önkormányzati cégek és intézmények által hozott döntéseket és intézkedéseket, és egyre több esetben segíti ezek közérthetőségét és nyilvánosságát.

Az Iroda tartja fenn a Facebookon található Józsefváros Összefog-csoportot, amely információ- és véleménycserére ad lehetőséget a józsefvárosi lakosoknak, illetve saját Facebook-oldalunkat is gondozzuk, ahol az önkormányzat részvételi híreit osztjuk meg.

Továbbra is működtetjük a józsefvárosi zöld számot, amely változatlanul ingyenesen áll a józsefvárosiak rendelkezésére hétköznapokon reggel 8 és este 6 között, a járványra tekintettel pedig újra elérhető hétvégén is reggel 10 és este 6 között. Telefonszám: 06 80 277 256. A zöld számra a koronavírus harmadik hullámában ismét növekvő számú hívás érkezik, 2021 január és március között összesen 594 hívás érkezett, ezek közel kétharmada a hivatali ügyintézéssel, a koronavírussal és különböző szociális ellátásokkal kapcsolatban.

Nálunk jelenthetik be a kerületiek azt is, ha saját házukban hiányzó, hibás, megrongált önkormányzati tájékoztató táblával találkoznak. A bejelentések nyomán a táblákat folyamatosan cseréljük.

Az iroda koordinálja a Józsefváros applikációt is, amelyre az érkező bejelentéseket a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. és a Közterület-Felügyelet munkatársaival együttműködésben kezeljük. Az elmúlt három hónapban összesen 167 bejelentés érkezett józsefvárosiaktól közterületi problémákkal kapcsolatban. A bejelentések egyharmada a köztisztasággal kapcsolatos. A második és harmadik leggyakoribb bejelentési kategória az úthiba, sérült járda és a szabálytalan parkolás. A bejelentésekre napokon belül reagálnak a munkatársak, illetve a nem kerületi illetékességű jelzéseket továbbítják az illetékes fővárosi cégeknek.

A lakossági kapcsolattartás keretében az iroda monitorozza a polgármesteri kabinetbe érkező megkereséseket és bejelentéseket is, illetve együttműködik a Józsefvárosi Önkormányzat Facebook oldaláraérkező kérdések és megkeresések megválaszolásában is.

Közösségi fogadóórák és lakossági fórumok

Fontos célunk, hogy megújuljon és érdemi tartalommal töltődjön fel a választott tisztségviselők és a lakosság közötti párbeszéd. Ezért kezdtünk bele 2019 őszén a közösségi fogadóórák megszervezésébe. A járványhelyzethez alkalmazkodva idén továbbra is online fogadóórákat és fórumokat szerveztünk és koordináltunk. Megtartásra került december 2-án az új parkolási rendről szóló fórum, december 9-én a Százados negyed közösségi fogadóórája, február 19-én a Palotanegyed Közösségi fogadóórája, március 10-én a költségvetési megszorításokról szóló online polgármesteri és alpolgármesteri fogadóóra, legvégül pedig március 31-én a Népszínház negyed közösségi fogadóórája. Az összes online esemény videóját megtekinthetik az Önkormányzat Facebook oldalán.

Lakossági konzultációk

A 2020 során lezajlott házirend konzultáció alapján elkezdtünk összeállítani egy tájékoztató kisokost, illetve kezdeményeztük az önkormányzati tulajdonú házak házirendjéről szóló határozat módosítását. Mindkét témával kapcsolatban folyamatosan egyeztetünk a Polgármesteri Hivatal vezetésével és a Józsefvárosi Gazdálkodási Központtal.

Ebben az időszakban foglaltuk össze 2020-ban megvalósult négy kerületi részvételi folyamat tanulságait, melyek közül az egyik a házirenddel kapcsolatos konzultáció volt. Az összefoglalót itt érheti el.

Részt vettünk a Tolnai pihenőkerttel kapcsolatos lakossági elégedettség és igényfelmérő kérdőív kidolgozásában, majd összefoglalót készítettünk annak eredményeiről, amit átadtunk a Rév8 Zrt-nek, akik a 2021-es évben dolgoznak a kert lakosság bevonásán alapuló fejlesztésén. Ennek keretében létrejött A Tolnai kert barátai nevű Facebook csoport, ami virtuális teret ad a közös gondolkodásra egy még barátságosabb pihenőkert létrehozásáról.

Rendezvények és közösségi események

A Közösségi Részvételi Iroda csapata részt vett a Magyar Kultúra Napja programjának koncepcionálásában és helyszíni segítséget nyújtottunk a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Kft-nek, az eseményről készült videót itt tekinthetik meg. Megterveztük, megszerveztük és moderáltuk  a Holokauszt Emléknapi online beszélgetést. A 2020 végén elfogadott kerületi Civil Stratégia kapcsán kerekasztal-beszélgetést szerveztünk az önkormányzatok és civil szervezetek kapcsolatáról, melyről itt olvasható összefoglaló.

Nőnap Józsefvárosban

Március 8-án ötletpályázatot írtunk ki női egyenjogúság témájában szervezett közösségi programok megvalósítására. Április 15-ig még várjuk a közösségi, kulturális és ismeretterjesztő programötleteket, amelyek Józsefvárosban élő vagy itt dolgozó nőket szólítanak meg. További információkat az ötletpályázattal kapcsolatban itt találhat.

Az Amnesty International Magyarország 2020-ban indított „Egy Lépéssel Közelebb” című kampányához csatlakozva közzétettük a Polgármesteri Hivatal bérszakadékkal kapcsolatos adatairól szóló jelentésünket.

Részvétel a járványügyi védekezésben

Továbbra is számos, a járvány elleni védekezéshez kapcsolódó feladat megszervezésében vettünk részt az elmúlt hónapokban is. Továbbra is koordináljuk a járványügyi tájékoztatást utcai plakátokon, magyar és idegen nyelveken, és a Józsefvárosi Önkormányzat honlapján a “Józsefváros Összefog” menüpont alatt. Összefoglalókat anyagot készítettünk a járvány-helyzettel összefüggő önkormányzati segítségnyújtásról és  koordináltuk az Önkormányzat karácsonyi adománygyűtő akcióját, amelyről a Partizán egy 3 órás műsort készített. Továbbá Húsvétkor is megszerveztünk egy élelmiszeradomány-gyűjtést, amiben tartós élelmiszeradományokat gyűjtöttünk karanténban lévő és rászoruló családok ellátásának segítése érdekében.

Önkéntesek szervezése

A Közösségi Részvételi Iroda fontos feladatának tartja az önkéntesek bevonását a kerületi közösségi tevékenységekbe, ezért folyamatos az önkéntesek toborzása, képzése és munkájuk menedzselése. Elkészítettük az önkormányzat önkéntes-stratégiáját, melyben négy fő tevékenységi kört határoztunk meg. A “segítő” önkéntesek elsősorban a szociális segítségnyújtás területén aktívak: két pékségből napi szinten megmaradt péksüteményt szállítanak a Lélekházba, újra járnak bevásárolni idős és karanténban lévő embereknek, kutyát sétáltatnak, segítenek szükség esetén adományok pakolásában, a vöröskód idején pedig a közterület-felügyelettel együttműködésben az esti órákban a kerület utcáit járták annak érdekében, hogy minél kevesebb fedél nélküli ember töltse a hidegben az éjszakát.

A “tájékoztató” csoporthoz csatlakozó önkéntes segítők támogatják az Iroda munkáját a plakátok kihelyezésében, hogy minél több kerületi lakoshoz eljussanak a közérdekű információk, pályázati és ingyenes programlehetőségek.

A “zöld szám” csoportban dolgozó önkéntesek biztosítják az önkormányzat ingyenesen hívható információs vonalának folyamatos működését. A csoport tagjai folyamatos továbbképzéseken vesznek részt.

Megalakult emellett a “közösségi” munkacsoport, olyan önkéntes segítők részvételével, akik egy képzés elvégzése után hosszabbtávon segítik majd a Közösségi Részvételi Iroda által menedzselt részvételi folyamatok és közösségi események megvalósulását.

Közösségfejlesztés és közösségszervezés

Decemberben publikáltuk a kutyás igényfelmérésünk eredményét, melyet itt olvashat el, majd ez alapján egy javaslatcsomagot is összeállítottunk a képviselők számára. A VEKOP-6.2.1-15-2016-00013 “Budapest-Józsefváros, Magdolna-Orczy Negyed Szociális Városrehabilitációs Program” keretén belül folyamatosan együttműködünk a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesülettel, például olyan edukációs molinók kihelyezésében, amelyek alaposan körbejárják az állattartás minden kötelezettségét, mint amilyen a veszettség elleni oltás, a chipeltetés, az ebösszeírásban való részvétel, vagy a szerződésírás örökbefogadáskor. Továbbá tájékoztató táblákat helyeztünk ki a kutyafuttatókra a térítésmentes kutyaürülék zacskó igénybevételének lehetőségéről, két új tájékoztató hír készült el kutyás témában a kutyasétáltatókat érintő alapvető közterületi szabályokról és a kerületi kutyasétáltatási lehetőségekről, illetve folyamatos közösségi beszélgetéseket szervezünk a helyi kutyatartókkal.

Megkezdtük a kapcsolatfelvételt a kerületben működő civil szervezetekkel, amely során megismerkedtünk a szervezetek tevékenységével, és bemutattuk nekik a Józsefvárosi Civil Stratégiát. Beszélgettünk többek között a Rosa Parks Alapítvánnyal, a Hogy Vagy Egyesülettel, a Marom Klub Egyesülettel, a Civilek a Palotanegyedért Egyesülettel, a Magyar Hollywood Tanáccsal, a Menedék Egyesülettel, az Osonó Színházműhellyel, a Lehetőségek Tere - Tranzit Hungary Közhasznú Egyesülettel, a KultDesk Kulturális Alapítvány - Lahmacun rádióval, a Nagycsaládosok Józsefvárosi Egyesületével, a Vasas Központi Könyvtár Alapítvánnyal, a Pázmány Péter Ifjúsági Egyesülettel, a Kalapos Környezettudatos és Közösségfejlesztő Egyesülettel, a Magyar Vöröskereszttel, az Open Doors Hungary-vel.

Szakmai civil szervezetek kezdeményezésére egyeztetni kezdtünk a Magyar Helsinki Bizottsággal a kerületben élő menekültek és bevándorlók igényeinek pontosabb megértése és a nekik szóló szolgáltatások körének bővítése érdekében, a NaNe és Patent Egyesülettel a nők elleni és családon belüli erőszak témakörében, valamint a K-Monitorral egy közérthető önkormányzati költségvetés vizualizációs projekt kapcsán.

Sajtómegjelenések

Decemberben interjút adtunk a Klubrádiónak és a Civil Rádiónak. Részt vettünk a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége által rendezett “A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programja 2020” című konferenciáján, ahol a koronavírus-járvány elleni helyi innovációkról és megoldásokról beszéltünk. Márciusban a Helsinki Bizottság kerekasztal beszélgetésén, illetve a Cities for Change konferenciáján is részt vettünk. Legutoljára pedig a Sláger Rádiónak adtunk interjút a húsvéti adománygyűjtéssel kapcsolatban.

A Közösségi Részvételi Iroda elérhetőségei:

Honlap https://old.jozsefvaros.hu/szoljon-bele és https://old.jozsefvaros.hu/onkormanyzat/iroda/33-93

E-mail: reszvetel@jozsefvaros.hu

Facebook: facebook.com/groups/jozsefvarososszefog és facebook.com/reszveteliiroda

Telefon: 0614592139

Cím: Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal, 1082 Budapest, Baross u. 63-67., Földszint, 3/1.

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!