Gyermekrészvételi pályázaton indul az Önkormányzat

event_available Utolsó frissítés:

A Józsefvárosi Önkormányzat határozott célkitűzése, hogy gyerekbarát önkormányzattá váljon, amihez elengedhetetlen a kerületi gyerekek, fiatalok bevonása az önkormányzat és a kerület életébe.

Ahhoz, hogy a gyerekbarátság megvalósítható legyen a kerületben, összhangba kell, hogy kerüljenek mindazon szakpolitikák és programok megfontolásai, amelyek hatással vannak a gyerekek jóllétére. Egy gyerekbarát kerületben hangsúlyosan jelennek meg a bevonás és a gyermekrészvételi mechanizmusok erősítése. Az Önkormányzat szeretné, ha minden gyermeknek és fiatalnak lehetősége lenne hallatni a hangját; szükségleteit és szempontjait a helyi szakpolitikák, programok, költségvetések és döntések kialakításakor figyelembe vennék. Józsefvárosban egyelőre nincsenek meg a gyermekeket érintő témákra szakosodott konzultatív fórumok, amelyek a különböző célcsoportokat bevonnák a döntések előkészítésébe. Számos olyan lehetőséget lehetne kialakítani, amik reflektálnak erre a hiányosságra - pl. gyerekbarát kerekasztal, gyermekönkormányzatok, gyerekjogi képzések, bevonás a részvételi költségvetési folyamatba - azonban ezek megvalósítására eddig nem volt lehetőség.

A fentiek érdekében a képviselő-testület arról döntött, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat és partnerei indulnak az Európai Bizottság által kiírt “Polgárok, egyenlőség, jogok és értékek” című programjának CERV 2022-CHILD című pályázatán. A pályázat célja a gyerekek politikai és közéleti részvételének elősegítése és támogatása helyi szinteken, határokon átívelő projekteken keresztül, amelyek lehetővé teszik a gyerekek számára, hogy aktív és felelősségteljes állampolgárokká váljanak. A pályázattal az Önkormányzat célja, hogy hatékony és innovatív gyermekrészvételi gyakorlatot alakítson ki a VIII. kerületben, amely fenntartható és valós lehetőséget nyújt a gyermekek számára, hogy elmondják véleményüket minden, az őket érintő kérdésben és ők is aktív részesei legyenek a demokratikus folyamatoknak. A gyerekek részvételét igyekszik minél alacsonyabb életkortól erősíteni, így az óvódás és iskolás korosztály van a fókuszban. A projekt nagyon erősen törekszik különböző hátrányos helyzetű és/vagy roma gyerekek aktív bevonására.

A projekt tervezett összköltségvetése 240 ezer euró, a támogatás az összköltségvetés 90%-át teszi ki.

A pályázat várható eredményei között szerepel többek között egy működő gyerekbarát kerekasztal és egy kerületi gyerek- és diáktanács megvalósítása; a kerületi költségvetés gyermekrészvételi mechanizmusának kidolgozása; online és offline gyermekkonzultációs eszközök; kortárs mentorálási program; újság mentorálási program; szakemberek képzése; gyermekek és fiatalok készségfejlesztése; pénzügyi tudatosságra nevelés; táborok és módszertani fejlesztések.

Mindez összhangban van az ENSZ Gyermekjogi egyezmény 12. cikkével, amely biztosítja a gyermekek véleménynyilvánításhoz való jogát, azaz azt, hogy minden, a gyermeket érintő kérdéskörben biztosítani kell annak lehetőségét, hogy a gyermek nézeteit kifejtse, valamint azt, hogy a gyermek korára és érettségére tekintettel a véleményét a döntéshozatal során figyelembe is vegyék. A gyermekeket a saját ügyeikben aktív jogalanynak kell tekinteni.

A projektben részt vevő tagok a Józsefvárosi Önkormányzat mellett a Wesley János Lelkészképző Főiskola, a Eurochild Association, a Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület, a Partners For Democratic Change Hungary Partners Hungary Alapítvány, külső támogatója az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat.

Sikeres pályázás esetén a megvalósulás 2023. tavaszán indulhat el és 24 hónapot ölel fel.

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!