Ideiglenes védelemről döntött a képviselő-testület

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Ideiglenes védelemről döntött a képviselő-testület

A képviselő-testület döntött a Vajda Péter utcai templomtorony és a Práter utca 69. szám alatti épület homlokzatának és kapubejárójának ideiglenes védetté nyilvánításáról

A 2022. május 5-i képviselő-testületi ülés döntött a Vajda Péter utca 33-35. szám alatti templomtorony és a Práter utca 69. szám alatti épület homlokzatának és kapubejárójának ideiglenes védetté nyilvánítása tárgyában. A döntés célja helyi értékek megsemmisülésének megelőzése.

A Vajda Péter utca 33-35. szám alatti templom toronyhoz egykor templomi funkciót betöltő épület tartozott, amelyet 2011-ben lebontottak, mert nem volt kihasználható a tulajdonos Kőbányai Evangélikus Egyházközség által. A Kőbányai Evangélikus Egyházközség értékesítette az ingatlant, melyen a torony áll, így a hasznosítás során vélhetően bontásra kerülne az épület. A polgármester kezdeményezésére megindult a kerületi helyi védelem alá helyezés eljárása. Tudni kell, hogy a bontási engedély megadásának nincs ismert akadálya, jelenlegi állapota igen leromlott, statikai problémák is fennállnak. Miközben a döntésnek nem célja az új tulajdonos tevékenységének meggátolása, a torony megmaradására esélyt jelenthet az ideiglenes védelem, amennyiben annak építészeti vagy helytörténeti jelentősége igazolódik az eljárás során.

Ezzel párhuzamosan Kerekes Viktória kérelmet nyújtott be a Práter utca 69. alatti ház homlokzatának és kapubejárójának helyi védelem alá vételét javasolva. A társasház gazdagon díszített szecessziós homlokzata és a kapualj is általános rossz állapotban van.

Mivel a védetté nyilvánítás folyamata még nem zárult le, az ideiglenes védettséggel megakadályozható a feltételezett érték károsítása.Amennyiben az épületek helyi védetté nyílvánításával kapcsolatban releváns információ áll rendelkezésére, ami az épületek helyi jelentőségét alátámasztja, kérjük, jelezze a foepitesz@jozsefvaros.hu címen.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!