Ideiglenes védelemről döntött a képviselő-testület

event_available Utolsó frissítés:

A képviselő-testület döntött a Vajda Péter utcai templomtorony és a Práter utca 69. szám alatti épület homlokzatának és kapubejárójának ideiglenes védetté nyilvánításáról

A 2022. május 5-i képviselő-testületi ülés döntött a Vajda Péter utca 33-35. szám alatti templomtorony és a Práter utca 69. szám alatti épület homlokzatának és kapubejárójának ideiglenes védetté nyilvánítása tárgyában. A döntés célja helyi értékek megsemmisülésének megelőzése.

A Vajda Péter utca 33-35. szám alatti templom toronyhoz egykor templomi funkciót betöltő épület tartozott, amelyet 2011-ben lebontottak, mert nem volt kihasználható a tulajdonos Kőbányai Evangélikus Egyházközség által. A Kőbányai Evangélikus Egyházközség értékesítette az ingatlant, melyen a torony áll, így a hasznosítás során vélhetően bontásra kerülne az épület. A polgármester kezdeményezésére megindult a kerületi helyi védelem alá helyezés eljárása. Tudni kell, hogy a bontási engedély megadásának nincs ismert akadálya, jelenlegi állapota igen leromlott, statikai problémák is fennállnak. Miközben a döntésnek nem célja az új tulajdonos tevékenységének meggátolása, a torony megmaradására esélyt jelenthet az ideiglenes védelem, amennyiben annak építészeti vagy helytörténeti jelentősége igazolódik az eljárás során.

Ezzel párhuzamosan Kerekes Viktória kérelmet nyújtott be a Práter utca 69. alatti ház homlokzatának és kapubejárójának helyi védelem alá vételét javasolva. A társasház gazdagon díszített szecessziós homlokzata és a kapualj is általános rossz állapotban van.

Mivel a védetté nyilvánítás folyamata még nem zárult le, az ideiglenes védettséggel megakadályozható a feltételezett érték károsítása.Amennyiben az épületek helyi védetté nyílvánításával kapcsolatban releváns információ áll rendelkezésére, ami az épületek helyi jelentőségét alátámasztja, kérjük, jelezze a foepitesz@jozsefvaros.hu címen.

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!