Elindult a Palotanegyed egy tömbjére vonatkozóan a Helyi Építési Szabályzat módosítása

event_available Utolsó frissítés:

Budapest Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban Képviselő-testület) 34/2019. (VIII. 22.) önkormányzati rendeletével megalkotta a Múzeum körút - Rákóczi út - Blaha Lujza tér északi és keleti oldala - József körút - Üllői út által határolt terület (Palotanegyed) Kerületi Építési Szabályzatát (PALOTAKÉSZ). A rendelet és a mellékletét képező Szabályozási terv koncepcionális eleme a Palotanegyed területén meglévő kevés zöldfelület megőrzése.

Ennek érdekében a Szabályozási terv kötelező szabályozási elemei: a „Telek zöldfelületként fenntartandó része”, a „Településképi jelentőségű fasor – meglévő/tervezett”, az „Értékes fasor, facsoport – meglévő/tervezett” és a „Megtartandó fa, facsoport telken belül (nem bemért)”.

A Puskin utca – Trefort utca – Szentkirályi utca – Rákóczi út által határol tömbben (továbbiakban 13. tömb) a „Telek zöldfelületként fenntartandó része” okafogyottá vált az elmúlt időszak ingatlanfejlesztései kapcsán. A fenti korlátozással öt ingatlan érintett, melyből három nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházással érintett (Puskin u. 6, Szentkirályi u. 7, Trefort u. 6-8). A Rákóczi út 15. esetében, az előírással érintett teleknyúlványon megmaradó kötelező zöldfelület fenntartása az eredeti célt már nem szolgálja ki. A Puskin 6. esetén a kialakult helyzetre való tekintettel, egyedüli jelentős korlátozással érintett ingatlanként előírást fenntartani nem indokolt.

Fentiekre való tekintettel a Képviselő-testület a PALOTAKÉSZ módosításáról 193/2022. (VI.23.) számú határozatában döntött. A „Telek zöldfelületként fenntartandó része” jelölés 13. tömbből történő törlésével valószínűsíthető, hogy a hatályos építési övezeti határértékek és a kiemelő kormányrendelet keretei között megvalósíthatók a telkeken tervezett beruházások is.

A településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet (továbbiakban: Kormányrendelet) szerint a tervezett módosítás egyeztetési eljárása rövid eljárás keretében történhet.

Véleményezze Ön is a JÓKÉSZ felülvizsgálati anyagát!

ÍRÁSBELI VÉLEMÉNYEZÉS

Az észrevételeket és javaslatokat 2022. szeptember 4-ig várjuk:

  • papír alapon: Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal Városépítészeti Iroda (1082 Budapest, Baross u. 63-67.)
  • emailben: partnersegi@jozsefvaros.hu „A PALOTAKÉSZ módosításával kapcsolatos vélemény” tárgy megjelölésével
  • továbbá regisztrációt követően az E-TÉR rendszeren keresztül: https://www.oeny.hu/oeny/4tr/#/fooldal

Az elkészült tervezet a https://jozsefvaros.hu/ugyintezes/ugy/palotakesz-modositas-partnersegi-egyeztetese/ oldalon érhető el.

További információ: Józsefvárosi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Városépítészeti Iroda

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

partnersegi@jozsefvaros.hu

06-1-459-2157

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!