Készülnek az új Jázmin tér tervei

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Készülnek az új Jázmin tér tervei

A Jázmin, Füvészkert és Tömő utca között található teret, nevezzük Jázmin térnek, ahol a játszótér is van.

2023 tavaszán a RÉV8 az Uflab segítségével feltérképezte a helyszínt, majd két alkalommal közösségi tervezést is tartott, hogy megtudjuk, milyen teret szeretnének az itt lakók.

A RÉV8 áprilisban több alkalommal is kint járt a téren, ahol a járókelőkkel egy-egy képeslapot készítettek, amin a terület jelenlegi állapotát bemutató fotókra, kedvük szerint helyezhettek el, funkciókat bemutató matricákat. Így például sok növényágyás és fitnesz eszköz került a képekre, de leginkább az embereket hiányolták a helyről a készítők. Kiderült, hogy sokan unalmasnak és rendezetlennek találják a jelenlegi játszóteret és több eszközt szeretnének. Megtudtuk az is, hogy sok gyermekes család lakik a környéken, de többnyire a Losonci téri játszótérre szoktak járni, mert az izgalmasabb a gyerekek számára. A régóta itt lakók azt is elmondták, hogy régebben grund, majd focipálya volt ezen a helyen, de azért az utcán is sokszor tengóztak anno a gyerekek.

Közös tervezés

A közösségi tervezéseken összesen több, mint 60 fő vett rész, emellett pedig sok járókelő osztotta meg velük a véleményét, akiknek nem volt ideje részt venni a feladatokban.

Az első alkalmakon 7 állomáson különböző feladatokon keresztül kerestük a választ arra, hogy milyennek képzelik el az emberek a jövőbeli Jázmin teret. Először színes labdák bedobásával szavazhattak a tér funkciójáról. A hangulatfotókra adott szavazatok alapján egy zöld, természetközeli pihenőtér áll a legközelebb az elképzeléshez, ahol viszont van valami karakteres színű plusz berendezés, ami megkülönbözteti más terektől. Legyen szó egy narancssárga sportpályáról vagy egy citromsárga hintáról. A kapott vélemények alapján az rajzolódott ki, hogy a környékbeliek egy olyan teret szeretnének, ahol több korosztály is megtalálja a neki való tennivalót.

Közös tervezés

A második alkalommal növényekkel rendezték be a teret a RÉV8 munkatársai és a tájépítész tervező. Több hárs és juhar facsemete érkezett, valamin kisebb mogyoró és fagyal bokrok. Árnyéki gyeppótló, mint például podagrafű, virágzó rózsalonc és több más növény is helyet kapott a téren. Sokan megálltak és elcsodálkoztak, hogy milyen más lenne így a tér.

Ezen kívül asztalok, székek, játszó- és sporteszközöket is kikerültek, hogy élőben tesztelni lehessen, milyen az, ha valaki kosarazik, tornázik vagy csak egyszerűen üldögél. A résztvevők színes lufik kihelyezésével jelölték, hogy az adott funkciót hol látnák szívesen. Akinek tetszett az adott funkció és a helyével is egyetértett, az egy matricával szavazhatott, amit a lufira kellett ragasztania. Legtöbben háttámlás padot, fát és növényeket szerettek volna, de a lengőhinta és a babahinta is sok szavazatot kapott. A sportolási eszközök közül a trambulin volt a legnépszerűbb.

Megosztó kérdés volt a kerítés. Van, aki szerint teljesen körbe kellene keríteni a teret, ezzel biztosítva a nyugodtabb éjszakákat. Van aki pedig a játszótér elkerítését támogatja, hogy azon kívül is le lehessen ülni a téren. A kerítés elhelyezésére a koncepcióterv véleményezése során visszatérünk majd.

A tervezési alkalmakon a Jázmin tér koncepciótervét készítő tájépítész is részt vett, aki jelenleg a koncepcióterv első változatán dolgozik. Ezt személyesen a helyszínen és egy online kérdőíven keresztül lehet majd véleményezni a nyár folyamán.

Közös tervezés

A Jázmin téren lévő nyárfák sajnos elég rossz állapotban vannak. Többségük alsó ágait eltávolították, hiányoznak az oldalirányú ágak is, így a fák nem túl stabilak, fejsúlyosak. Félő, hogy idő előtt kidőlnek. A favizsgálat eredménye alapján 8 fát azonnal ki kell vágni, 3-at pedig a közeljövőben a faágak törékenysége miatt. Ugyanakkor mivel nyárfákról van szó sok allergiás panaszt okoznak, amire az itt lakók is panaszkodtak. A fákat az új tervekben pótoljuk természetesen. A fakivágások tervezett időpontjáról előre tájékoztatni fogjuk a lakosságot a helyszínen és a Józsefvárosi Önkormányzat kommunikációs felületein.

Ha szeretné részletesen megismerni a Jázmin tér részvételi folyamatát és kíváncsi, hogy milyen javaslatok érkeztek, nézze meg az UFLab által készített beszámolót a cikk végén.

Ha nem szeretne lemaradni a Jázmin térrel kapcsolatos hírekről, akkor iratkozzon fel a RÉV8 hírlevelére a http://rev8.hu/hirlevel/ oldalon.

 

Kapcsolódó dokumentumok
  1. Jázmin tér beszámoló Utolsó frissítés: 2023. június 21.
    10 MB PDF dokumentum

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!