Új pénzbeli támogatási rendszer – Civil-szakmai műhelyen mutattuk be az Önkormányzat megújult támogatásait

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Új pénzbeli támogatási rendszer – Civil-szakmai műhelyen mutattuk be az Önkormányzat megújult támogatásait

A Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete október 19-én új szociális rendeletet fogadott el. Ennek értelmében 2023. november 15-től új, magasabb összegű támogatásokat vehetnek igénybe a józsefvárosiak.

Már elérhető ingyenes, összefoglaló nyomtatott kiadványunk, a Tájékoztató a Józsefvárosi Önkormányzat támogatásairól, amelyben részletesen írunk az egyes támogatásokról és az igénylésük feltételeiről, menetéről.

A tájékoztató teljes terjedelmében elérhető online is.

A támogatási lehetőségek bővítése és a hozzáférési küszöb csökkentése azonban csak akkor jelent valódi segítséget, ha arról az érintettek is értesülnek, és a velük kapcsolatban lévő szervezetek munkatársai hatékony segítséget tudnak nyújtani a tájékozódásban. 

A november 9-én megrendezett civil-szakmai műhely célja éppen ez volt: szerettük volna az új pénzbeli támogatások rendszerét, felépítését, részleteit és az igénylés menetét bemutatni meghívott vendégeinknek, majd az ezzel kapcsolatos észrevételeiket, kérdéseiket megbeszélni.

Szociális támogatások műhelymunka

A résztvevők olyan szakemberek, olyan intézmények és civil szervezetek tagjai voltak, akik rendszeres kapcsolatban állnak az elérni kívánt józsefvárosi lakosokkal, és akiknek a mindennapi munkájuk során lehetőségük nyílik az új támogatási lehetőségekről értesíteni az itt élőket.

Fontos célja volt továbbá a találkozónak, hogy az önkormányzat munkatársai és a részt vevő szakemberek közösen gondolkodjanak arról, hogyan lehet új csatornákon keresztül elérni és bevonni az érintetteket, hogyan lesz valóban hatékony a tájékoztatás, és milyen lehetőségeink vannak arra, hogy a támogatások igénylésére ösztönözzük a józsefvárosiakat.

Az új támogatási struktúra kidolgozói és szakmai vezetői közül többen is részt vettek a találkozón: Kerékgyártó Anna (Vagyongazdálkodási Iroda, irodavezető-helyettes) részletesen ismertette az egyes támogatásokat, és az újonnan bevezetett lehetőségek hátteréről is beszélt, emellett Szili-Darók Ildikó alpolgármester és Nagy Ibolya (Családtámogatási Iroda, irodavezető) is válaszolt a résztvevők helyben felmerülő kérdéseire.

Szó volt többek között arról, hogyan igényelhetnek támogatást azok is, akik nem rendelkeznek józsefvárosi lakcímmel, hogy hogyan ösztönözhető a bölcsődébe vagy a tanodába járás, hogy miért egyedülálló a józsefvárosi támogatás, amely gyógyászati segédeszközökre is igénybe vehető, hogy milyen új elemekkel bővült az ápolási támogatás, vagy hogy hogyan könnyítettük meg a támogatások igénylését. Az önkormányzat szakemberei a rendszeres támogatások mellett a rendkívüli támogatásokról is részletesen szóltak, amelyek egy-egy krízishelyzetben jelenthetnek extrasegítséget. A „nem pántlikázott támogatások”, azaz a bármire fordítható készpénztámogatások is fontos segítséget jelenthetnek a jövőben az itt élőknek.

Az ismertetőket követően Barna Zsuzsa vezetésével a résztvevők kisebb csoportokban közösen gondolkodtak azon, hogy az egyes támogatások milyen speciális kommunikációt igényelnek, hogyan szólíthatók meg a leghatékonyabban az elérni kívánt józsefvárosi csoportok, és hogy egy-egy szervezet a maga eszközeivel hogyan tud ehhez hozzájárulni.

Köszönjük, hogy ennyien részt vettek a találkozón, és hogy megosztották velünk értékes gondolataikat!

 

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!