A Trefort utcában lesz Józsefváros első iskolautcája

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

A Trefort utcában lesz Józsefváros első iskolautcája

A Józsefvárosi Önkormányzat Biztonságos Iskolautcák programja keretében a november 27-i héten a Trefort gimnázium előtti utcaszakaszt visszaadjuk a diákoknak, és elkészül a kerület első iskolautcája.

Az iskola tanulói és tanárai már régóta várnak erre a fejlesztésre, úgyhogy egy régi álom válik valóra. A Trefort utca zsákutca lesz a Puskin utca felől, a gimnázium előtti teret pedig az iskola diákjai töltik meg élettel. Ha kíváncsi a tervekre, olvasson tovább.

Mi az az iskolautca?  

Józsefvárosban 40 olyan közintézmény van, ahol kiskorú gyerekek nevelésével foglalkoznak. A Józsefvárosi Önkormányzat 2022 őszén elfogadott egy gyerekbarát koncepciót amely hat alapelvet fogalmaz meg: tiszta és zöld, élhető és játékos, biztonságos és megtartó, bevonó és megmozgató, gyarapodó és okos, egészséges és aktív kerületet építünk a józsefvárosi gyerekek számára. Mert ők a legjobbat érdemlik. 

Az önkormányzat év elején úgy döntött, hogy erősíti a gyalogos, kerékpáros közlekedés biztonságát az oktatási intézmények közelében. Ismerjük az érzést, amikor a gyerekünket félve engedjük el az iskolába. Az iskolautcák erre a jogos félelemre adnak részben választ, hiszen egy olyan biztonságos városi térként működnek, ahol nem kell félni, hogy gyerekek egy járdán parkoló autó miatt az úttestre lépnek, vagy egy másik diákot kísérő szülő véletlenül nem veszi észre őket parkolás közben. 

A program célja, hogy a kerületben található oktatási intézmények környezete mindenki számára könnyebben és biztonságosabban elérhetővé váljon, miközben csökken a légszennyezettség és a csúcsidőszakokban tapasztalható forgalmi torlódás. 

Az iskolautca legmagasabb szintje az, amikor az utcaszakaszon a gépjárművek nem hajthatnak át, csak kerékpárral és gyalogosan lehet áthaladni. Ezek a szakaszok tulajdonképpen játszóutcává alakulnak át, ahol a gyerekek biztonságban szaladgálhatnak. A kevésbé összetett példák járdaszélesítést, sebességcsillapítást, kerékpártámaszokat, növényeket tartalmaznak. 

Az iskolautca egyik előfutára a Somogyi Béla utcában lévő Molnár Ferenc Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola előtti köztér bővítése és forgalomcsillapítása, de ilyen a Práter utcában a BKSZC Kézművesipari Technikum előtti járdaszélesítés is. Idetartoznak a nyáron létrejött Puszi és Pá pontok is az általános iskolák előtt.

Miért jó az iskolautca?

  • Tisztább lesz a levegő. Mivel az autók csak távolabb tudnak megállni a bejárattól, a légszennyezés csökken az iskola előtt. 
  • A parkolóhelyeket a bejárattól távolabbi szakaszon jelöltük ki, így az iskolák közelében megszűnik a balesetveszélyes manőverezés.
  • Arra ösztönözzük a gyerekeket, hogy gyalogosan vagy kerékpárral járjanak iskolába. A napi testmozgás nagyon fontos az egészséges életmódhoz. Kimutatható, hogy a rendszeres kerékpározás és a gyaloglás 10 százalékkal csökkenti a felnőttek halálozását.
  • Teret biztosítunk a helyi közösség számára. A gimnázium tanulói és környékén lakók szabadon használhatják az intézmény előtti városi teret.  


Milyen lesz az iskolautca a Trefort utcában?

A Trefort utca a Trefort gimnáziummal együttműködésben a legmagasabb szintű iskolautca lesz. A gimnázium még 2021-ben kereste meg az Önkormányzatot azzal, hogy tegyük biztonságosabbá a Szentkirályi utcai kereszteződést. 2022-ben az Önkormányzat készített egy egyszerű tervet a forgalom csillapítására, azonban az iskola napirenden lévő felújítása miatt már ez nem valósult meg. Az azt követő idei egyeztetéseken, valamint az Önkormányzat és iskola közötti évtizedes együttműködési előzmények figyelembevételével alakult ki a Trefort iskolautca végleges programja.

Az Önkormányzat és a RÉV8 képviselői a tervezés során sokat egyeztettek az intézménnyel. Elmondták, hogyan használják most, és mit szeretnének csinálni a jövőben az iskola előtti területen. Mivel az elmúlt években már többször felmerült, hogy a Trefort előtt tér átalakuljon, a gimnázium már nagyon várja a kivitelezést.

November végén, december elején alakul ki a Trefort utca új kialakítása. Ez azt fogja jelenteni, hogy a Puskin utcából behajthatnak az autók, de a gimnázium vonalában parkolásgátló oszlopokkal zárjuk le az utcaszakaszt a gépjárműforgalom elől. Ugyanígy a Szentkirályi utca felől is tilos lesz a gépjárművek számára a behajtás. 

Az utcából nem nyílik társasház, az előzetes egyeztetések során az utcában található intézmények, hotelek is jóváhagyták a kialakítást. 

Ez a parkolóhelyet kereső vagy a Trefort utcát korábban a Rákóczi útra balra kanyarodás céljából használó gépjárművel közlekedők számára kb. 400 méteres kerülőt jelent a Bródy Sándor utcán keresztül. A gimnázium tanulói viszont birtokba vehetik az utcát, amire már évek óta várnak.

A forgalmi rend kialakítása után padokkal és növénydézsákkal, pingpongasztallal és rögtönzött kültéri tanóra tartására alkalmas szabad terekkel nyílik majd meg a Trefort gimnázium előtti tér. Zöldfelületekkel tagolt találkozó- és közösség tér jön létre, amelyet a diákok, a szülők, a tanárok, a járókelők és az ott lakók egyaránt használhatnak majd. Az iskola előtti tér használatát folyamatosan figyeljük, és tavasszal az iskolásokat és a környék lakóit is megkérdezzük, hogy milyen tapasztalataik vannak az iskolautcával kapcsolatban. Ha szükséges módosítunk a tér kialakításán.

Iskolautca látványterv
Iskolautca látványterv

Hogy áll most a Biztonságos Iskolautcák Program?

A RÉV8 munkatársai egy előzetes igényfelmérő kérdőívet küldtek ki kerületi iskoláknak és óvodáknak 2023 januárjában. A programban jelenleg további öt iskolával egyeztetünk arról, hogy milyen feltételek mellett valósulhatna meg hasonló beavatkozás: 

  • Németh László Általános Iskola
  • a Budapest School, 
  • a Józsefvárosi Egységes Módszertani Intézet és Általános Iskola és 
  • a Deák Diák Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium előtt.

Az előkészíté során megvizsgáljuk, hogy ezeknél az iskoláknál milyen szintű beavatkozás képzelhető el. Fontos szempont az iskolautcák kialakításánál, hogy azt a helyi intézménnyel közösen tervezzük meg, hiszen ők fogják használni az új teret.

Ha kérdése van az iskolautcával kapcsolatban, vagy érdekelné, hogyan lehet a kerület más iskoláiban is ilyen fejlesztést megvalósítani, írjon az info@rev8.hu címre.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!