Elfogadta a Képviselő-testület az Önkormányzat új szociális rendeletét

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Elfogadta a Képviselő-testület az Önkormányzat új szociális rendeletét

2023. október 19-i ülésén egyhangúlag elfogadta a Képviselő-testület az Önkormányzat új szociális rendeletét, amely alapján november 15-től új, magasabb összegű támogatásokat vehetnek igénybe a józsefvárosiak.

Az új rendelet célja, hogy minél több rászoruló ember tudja igénybe venni a támogatásokat, amelyek aztán hónapról hónapra kiszámítható segítséget jelentenek.

Ennek érdekében számos új támogatási formát vezet be az Önkormányzat, és megnövelte több meglévő támogatás mértékét is. 

Sok esetben módosították a jövedelemhatárokat is, hogy többen tudják ezeket a támogatásokat igénybe venni.

Milyen támogatások érhetők el?

Az új támogatási rendszer központi eleme a leginkább rászoruló családok számára elérhető, viszonylag magas összegű lakhatási támogatás. A támogatás összege a háztartás összetételétől és a jövedelem szintjétől függően havonta 3 és 50 ezer forint közötti összeg. A támogatást a lakáshasználat jogcímétől függetlenül lehet igénybe venni, tehát igényelhetik magán- és önkormányzati bérlők, szívességi lakáshasználók és tulajdonosok is. 

További rendszeres jövedelemkiegészítő támogatásokat tudnak igénybe venni a hozzátartozójukat otthon ápoló, illetve a magas gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz költségek viselésére kényszerülő családok. Ezek a támogatások részben korábban is elérhetőek voltak, de az új rendszerben magasabbak lesznek a támogatási összegek és a jövedelemhatárok is.

Szintén újdonság, hogy a támogatást rendszeresen megvásárolt gyógyászati segédeszközök költségeinek fedezésére is igénybe lehet venni.

A rászoruló gyermekes családok számára továbbra is elérhető lesz a születési, a bölcsődéztetési, a beiskolázási, illetve a bérlettámogatás. Új elem a Biztos Kezdet Gyerekházba, illetve a tanodába járó gyerekek támogatása, ami havi 5–10 ezer forintos támogatást jelent.

A támogatási rendszer további fontos pillére a megfelelően rugalmas, ugyanakkor a befizetéseket ösztönző hátralékkezelési támogatás. Külön akcióprogramot indítunk a nagy összegű hátralékkal rendelkező önkormányzati bérlők helyzetének rendezésére.

A rendkívüli települési támogatások célja az új rendszerben az egyes háztartások életében bekövetkező krízishelyzetek enyhítése egy-egy magasabb összegű, eseti támogatáson keresztül. Továbbra is elérhető lesz a szabadon felhasználható évi készpénzkeret, amely mostantól minden rászoruló család számára évi 70 ezer forintos kiegészítést jelent.

Az évi egyszeri 10 ezer forintos utalványt egy nagyon könnyen igényelhető, szintén 10 ezer forintos készpénztámogatás váltja fel. 

Hogyan igényelheti az új támogatásokat?

Az új támogatásokat 2023. november 15-től lehet igényelni.

A támogatásokról a következő hetekben, hónapokban bővebben és részletesebben fogunk tájékoztatást adni több csatornán is.

Ha addig kérdése van, forduljon bizalommal a Családtámogatási Iroda munkatársaihoz.

Családtámogatási Iroda

1082 Budapest, Baross u. 66–68., bejárat a Német u. felől (akadálymentes bejárat a Baross utca felől) szocialis@jozsefvaros.hu +36 20/539-0533 +36 20/433 9100 +36 20/433 8899 +36 20/440 7209

Az új rendelet megalkotásának folyamata

A Képviselő-testület a rendelettel egyben elfogadta A józsefvárosi pénzbeli ellátások átalakításának koncepcióját is.

A Koncepció széles körű véleményezési folyamat során lett kidolgozva, és ez alapozta meg az új rendeletet is. A társadalmi egyeztetésen beérkezett vélemények és az Önkormányzat erre adott válaszainak összefoglalóját itt találja >>>

A végleges, elfogadott Koncepciót itt találja https://jozsefvaros.hu/otthon/onkormanyzat/strategiak/2023/10/penzbeli-ellatasok-atalakitasanak-koncepcioja/

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!