Hol tart a II. János Pál pápa tér fejlesztése?

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Hol tart a II. János Pál pápa tér fejlesztése?

Mi történt korábban?

A Józsefvárosi Önkormányzat – együttműködésben a park tulajdonosával, a Fővárosi Önkormányzattal -, 2023-ban egy társadalmi egyeztetési folyamat keretében megismerte a teret használó csoportok igényeit, hogy ez alapján tudja megújítani a parkot. Az Önkormányzat célja egy olyan park létrehozása, amelyben mindenki otthon érzi magát és amelyben a józsefvárosiak egymást és a teret tiszteletben tartva, a zöldfelületeket óvva tudják a számukra kedves tevékenységeket végezni.

Hogyan ismerte meg a teret használók igényeit az Önkormányzat?

A Józsefvárosi Önkormányzat Közösségi Részvételi Irodája lakossági egyeztetésen keresztül ismerte meg a teret használók igényeit, melyben több mint 450 fő vett részt. Igényfelmérés és forgalomszámlálás is történt, továbbá felállt egy kerületi lakosokból, valamint a kerületi és fővárosi önkormányzat illetékeseiből álló lakossági-szakértői munkacsoport, mely konkrét javaslatokat és prioritásokat fogalmazott meg a park fejlesztésével kapcsolatban rövid, közép és hosszú távon. 

A lakossági igényfelmérés összefoglalóját itt olvashatja el.

A folyamat során megfogalmazott igények, javaslatok alapján a Közösségi Részvételi Iroda munkatársai összeállítottak egy javaslatcsomagot, mely az alábbi három részből áll: 1) a park kutyabarát fejlesztése, 2) kisebb léptékű fejlesztések, 3) nagyobb léptékű és hosszabb távú fejlesztések.

Hogyan állnak jelenleg a fejlesztések?

  • Nyilvános illemhely

A 2020-as fővárosi részvételi költségvetésben új nyilvános illemhelyek létesítését szavazták meg a budapestiek. Ebből az egyik közvécé helyszíne a II. János Pál pápa tér lett. Az új nyilvános illemhelyet 2024. április végén készült el. Üzemeltetéséért a Józsefvárosi Önkormányzat cége, a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. felel. Használati díja 10 forint.

  • Tér gyepesítése

A tér gyepesítéséhez először egy öntözőrendszer kiépítése szükséges. Ennek a kiépítése több ütemben fog megvalósulni. Az első ütemben 6000 négyzetméternyi zöldfelületet újítunk meg teljesen. Ennek a kivitelezésnek a várható kezdete 2024. II. fele. Jelenleg az öntözőrendszer tervezésével kapcsolatos beszerzés kiírásánál tart az előkészítés. A munkálatok során az érintett terület le lesz zárva.

  • Kutyabarát fejlesztések

A 2022-es részvételi költségvetés egyik nyertes ötlete a II. János Pál pápa tér kutyabarát fejlesztése. Részben a nyertes ötlet 10 millió forintos keretéből, részben más forrásból az alábbi fejlesztések valósulnak meg:

    • Hulladékgyűjtő edények és ivókút 20 db új, nagyobb űrmértékű hulladékgyűjtő edényt és 1 új ivókútat helyezünk el a parkban. Ezek pontos helyeit már meghatároztuk. A hulladékgyűjtő edényeket 2024 májusában helyezi ki a BKM Nonprofit Zrt.
    • Térfigyelő kamerarendszer fejlesztése Pusz kamerát helyezünk ki, ami 360°-os szögben fogja belátni a parkot. Az új kamera beszerzése megtörtént, várhatóan 2024 májusában helyezzük ki a parkba. A kamera által rögzített felvételt a Józsefvárosi Közterület-felügyelet figyeli.
    • Kutyafuttató A kutyafuttató futókörre nyiló kapuját az új nyilvános illemhely mellé, illetve zsilipesre cserélte a BKM Nonprofit Zrt. FŐKERT Kertészeti Divíziója. Emellett megtörtént a kutyafuttató köves talajának vékonyítása.
  • Csőszház

A játszótéren található csőszház (ami ma ingyenes nyilvános illemhelyként üzemel) megújult. A Kastner Kommunity-vel együttműködve egy közösségi esemény keretében újult meg az épület: közösségi falfestmény, emlékezet fala és új krétafal díszíti az épületet, új székek és asztalok várják a játszótér használóit. 

  • Parkgondnok szolgálat

A parkban jelenlévő konfliktusok kezelése érdekében kialakítottunk egy parkgondnok szolgálatot. Ennek keretében több új parkgondnok dolgozik már jelenleg is a parkban, akik felvételük után egy képzésen vettek részt. A parkgondnok feladata segíteni, hogy a parkhasználók egymás igényeit figyelembe véve használják a parkot. Feladatuk, hogy egységesen, bármilyen megkülönböztetés nélkül ellenőrizzék és ösztönözzék, hogy minden parkhasználó betartsa a parkban érvényes szabályokat. Ezt kedves rávezetéssel, rendszeres figyelmeztetéssel és tájékoztatással kell elérniük a parkhasználóknál, ugyanakkor közvetlen kapcsolatban állnak a közterület-felügyelettel, akik jelzésükre intézkednek. A parkgondnokok munkáját folyamatosan figyeljük, és ennek segítségével, valamint a lakossági visszajelzéseket figyelembe véve fejlesztjük a szolgálat munkáját. A parkgondnokok munkáltatója a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt.

  • Integrált park

Az öntözőrendszer első ütemének kiépítését és a gyepesítést követően kezdődik majd el a II. János Pál pápa tér mint integrált park tesztidőszaka, amely a lakossági egyeztetési folyamat eredményeként az alábbi felosztással valósul meg. Az integrált park tesztidőszakának pontos részleteiről, az utánkövetés módjáról tájékoztatni fogjuk a parkhasználókat.

Ha nem szeretne lemaradni a II. János Pál pápa tér fejlesztésével kapcsolatos hírekről, iratkozzon fel részvételi hírlevelünkre.

További információ:

Közösségi Részvételi Iroda

1082 Budapest, Baross u. 63-67. fszt. 3/1. reszvetel@jozsefvaros.hu +36 1/459-2139 + 36 20/ 258-6713 (pénteki napokon!)

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!