A II. János Pál pápa tér fejlesztéséről szóló lakossági igényfelmérés összefoglalója

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

A II. János Pál pápa tér fejlesztéséről szóló lakossági igényfelmérés összefoglalója

A II. János Pál pápa téren található park Józsefváros egyik legizgalmasabb, legszabadabb és leginkább sokszínű zöld területe. Nagyon sokan nagyon sokféle célból használják – sportolásra, pihenésre, játékra, kutyasétáltatásra vagy akár szórakozásra. A Józsefvárosi Önkormányzat szeretné a parkot fokozatosan megújítani annak tulajdonosával, a Fővárosi Önkormányzattal együttműködésben. Célunk, hogy a különböző felhasználói csoportok – gyerekek és felnőttek, idősek és fiatalok, szegényebb és jobb módúak, kutyások és nem kutyások – igényeit a lehető legjobban felmérjük, majd ezeket összehangolva egy olyan parkot hozzunk létre, amelyben mindenki otthon érzi magát és amelyben a józsefvárosiak egymást és a teret tiszteletben tartva, a zöldfelületeket óvva tudják a számukra kedves tevékenységeket végezni. Ezért a felújítást társadalmi egyeztetés előzi meg, amelynek célja, hogy felmérje a tér jelenlegi használóinak tapasztalatait és igényeit. A 2023 májusában és júniusában lefolytatott társadalmi egyeztetés több elemből állt.

A társadalmi egyeztetés központi eleme egy kérdőíves igényfelmérés volt, amit felnőtt és gyerek változatban, valamint magyarul és angolul is el lehetett érni 2023. május 5. és június 5. között. A felnőtteknek szóló kérdőívet 404 felnőtt válaszadó töltötte ki. A válaszadók közül 397 magyar, 7 angol nyelvű kitöltő volt. A gyerekeknek szóló kérdőívet 19 válaszadó töltötte ki. Köztük nagyjából egyenlő arányban oszlanak meg a 6 évnél fiatalabb, 6-10 év közötti és a 6-14 év közötti kitöltők. A kérdőíves igényfelmérés részletes összefoglalóját itt lehet elolvasni >>>

Ezen kívül egy lakossági fórumot is tartottunk a téren 2023 május közepén, ahol a kb. 30 résztvevővel a parkra vonatkozó használati szabályokat beszéltük át. A lakossági fórumon készült jegyzetet is itt lehet elolvasni >>>

Az igényfelmérés időszaka alatt folytattunk ún. forgalomszámlálást is, hogy megállapítsuk, melyek a tér legsűrűbben használt része és mely napokon és napszakokban használják többen vagy kevesebben a teret. A forgalomszámlálás eredményeit is itt lehet elolvasni >>>

Az igényfelmérés során folyamatosan hirdettük annak a lehetőségét, hogy kerületi lakosok csatlakozzanak a II. János Pál pápa tér fejlesztésével foglalkozó lakossági-szakértői munkacsoporthoz. Összesen 22 lakó jelentkezett, akik közül 10 jelentkezőnek felelt meg az a három időpont, amelyben a munkacsoport megbeszéléseket tartottuk. A munkacsoportban a lakókon kívül a kerületi és a fővárosi önkormányzat illetékes szakemberei vettek részt, szintén összesen kb. 10 fő. A munkacsoport három 3 órás alkalomra ült össze és a három alkalommal ezeket a témákat dolgozta fel: 1) az igényfelmérés eredményeinek áttekintése és kategorizálása 2) a tér fejlesztési igényeinek priorizálása 3) a térhasználati szabályok kialakítása.

Az igényfelmérés, valamint a munkacsoportban megfogalmazott igények, prioritások és javaslatok alapján a Közösségi Részvételi Iroda munkatársai összeállítanak egy javaslatcsomagot a II. János Pál pápa tér fejlesztési irányairól, amit a lakossági munkacsoport, valamint a kerületi és fővárosi illetékesek véleményezése után eljuttatnak a két önkormányzat döntéshozóinak, akik ez alapján fogják tudni meghozni a pénzügyi döntéseket a parkban történő beavatkozásokról és azok időzítéséről.

Kiegészítő információ: A lakossági egyeztetéssel párhuzamosan két fejlesztés is folyamatban van a téren, melyekre az igény korábbi egyeztetések során vált nyilvánvalóvá. Az egyik a 2023 őszére tervezett nyilvános illemhely, amit a 2020-as fővárosi részvételi költségvetésben szavaztak meg a budapestiek, illetve a tér gyepesítése és az ehhez szükséges öntözőrendszer kiépítése, amelynek első ütemét szintén 2023-ban tervezi a két önkormányzat megvalósítani és amely előfeltétele annak, hogy a teret később integrált parkként tudják használni a józsefvárosiak.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!