A Józsefvárosi Önkormányzat javaslata a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusához kapcsolódóan

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

A Józsefvárosi Önkormányzat javaslata a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusához kapcsolódóan

A Józsefvárosi Önkormányzat a társadalmi véleményezés eredményei alapján 2024. július 9-én elküldte javaslatait a beruházás újratervezésére az Építési és Közlekedési Minisztérium számára.

Mi történt korábban?

A magyar állam a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megrendelése alapján a Magyar Rádió egykori területén kiemelt kormányzati beruházásként építené meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusát. A beruházás mértéke miatt a Józsefvárosi Önkormányzat lakossági véleményezést folytatott le 2024. április 10. és május 10. között. 

A véleményezés adatlapját itt tekintheti meg.

A véleményezés eredményét itt olvashatja el.

Az eredmények kiértékelése után 2024. június 19-én a Józsefvárosi Önkormányzat munkatársai bemutatták az összefoglaló anyagot az Építési és Közlekedési Minisztérium és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem képviselőinek.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium kérése az volt az önkormányzat felé, hogy állítson össze egy javaslatcsomagot.

Az önkormányzat a javaslatcsomagot összeállította és 2024. július 9-én elküldte Lánszki Regő építészeti államtitkárnak.

Eközben a kormány elfogadta azt a kormányhatározat módosítást, amely a projekt előkészítési fázisainak megvalósítását legkésőbb 2025. december 31-re tolta, a korábbi 2024. szeptember 30-i dátumhoz képest.

2024. július 15-én megjelent a bontási közbeszerzési eljárás eredménye az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer oldalán. A dokumentumot itt tekintheti meg.

    Mit tartalmaz a javaslatcsomag?

    A lakossági vélemények képviselete mellett fontosnak tartjuk az önkormányzat által megrendelt állékonysági vizsgálatok végeredményének figyelembevételét. Azaz a további tárgyalások során az önkormányzat a vizsgálat megállapításait fogja irányadónak venni, mert a helyi lakók életterének védelme érdekében elsődleges szempont, hogy kiderüljön, hogy a beruházás egyáltalán megvalósítható-e a meglévő és megmaradó épületek veszélyeztetése nélkül.

    1. Megtartásra javasoljuk a Bródy Sándor utca 5-7. teljes épületét (Palotanegyedben élők 69%-a őrizné meg), a stúdiópalotát (Palotanegyedben élők 58%-a hasznosítaná az épületet) és a Szentkirályi utca 25-27. alatti épületeket (Palotanegyedben élők 58- és 61%-a nem támogatja a bontásukat).
    2. A tervezett új épületek esetén elvárás, hogy azok a Szentkirályi utca 23. és a Szentkirályi utca 29. szám alatti épületek hátsó homlokzatától minimum 20 méteres távolságra épüljenek meg.
    3. Továbbra sem látjuk indokoltnak itt elhelyezni sportcsarnokot, a kollégiumot és a fitnesztermet sem, amelyek elutasítottsága a Palotanegyedben élők körében 50% feletti.
    4. A környező utcákban is fontosnak tartjuk a jelenlegi tervekhez képest nagyobb arányú fásítást. Amennyiben a közművek elhelyezkedése nem teszi lehetővé akár planténerrel és zöldfelületek létrehozásával a Múzeum, Szentkirályi és Bródy Sándor utcákban.
    5. A Pollack Mihály téren továbbá fontosnak tartjuk a téren működő más intézmények logisztikai kiszolgálását lehetővé tevő áttervezést az érintettek bevonásával
    6. Az érintett épületekben lakók részéről fontos igényként merül fel a parkolás lehetőségének a biztosítása. Emiatt a közterületek átalakítása során megszűnő parkolóhelyek pótlása és a kerületben élők számára kedvezményes biztosítása szükséges a Pollack Mihály téri mélygarázsban.
    7. Elengedhetetlennek tartjuk a kiszámítható, előre kommunikált bontási és kivitelezési organizáció létrejöttét, ami a lehető legkisebb környezetterhelést és a lakók felkészülését teszi lehetővé.
    8. A beruházással érintett, az annak megvalósításával terhelt környező közterületek rehabilitációja elengedhetetlen része a campus kialakításának. Ez a Puskin utca (Bródy Sándor utca-Rákóczi út), a Múzeum utca (Múzeum körút-Szentkirályi utca), a Szentkirályi utca (Mikszáth Kálmán tér-Trefort utca), Bródy Sándor utca (Múzeum körút-Szentkirályi utca) szakaszok, valamint a Pollack Mihály tér teljes fejlesztését jelenti egyben, mely nem csak a terhelés és károsodások kijavítását érinti, hanem ezek korszerűsítését és a beruházáshoz méltó kialakítását is.
    9. Meghatározó szempont volt már a tervpályázat idején is a tervezett mélygarázs megközelítésének helye. A Szentkirályi utca ennek a feltételnek nem felel meg. A Múzeum utcai megközelítést javasoljuk továbbra is.

    A teljes levelet itt olvashatja el:

    Mi történik ezután?

    A Józsefvárosi Önkormányzat a lakók érdekeinek képviselete érdekében állékonysági vizsgálatot rendel meg a Budapesti Műszaki Egyetemtől a leginkább érintett épületek  esetében (Bródy Sándor u. 9., Szentkirályi u. 23., 29-31. és 33-35.).

    A vizsgálatok várhatóan augusztus végén, szeptember elején kezdődnek. Mindezekről részletesen fogjuk tájékoztatni az érintett lakókat.

    Az önkormányzat még nem kapott választ a javaslatcsomagára az Építési és Közlekedési Minisztériumtól. 

    Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!