Hogyan kerültek szavazólapra az ötletek? – Részvételi költségvetés 2024

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Hogyan kerültek szavazólapra az ötletek? – Részvételi költségvetés 2024

2024-ben már 180 millió forint sorsáról dönthetnek a józsefvárosiak. A részvételi költségvetés első szakaszában, január 1-től február 10-ig 379 ötlet érkezett be online és papíron, ez 61,5 százalékkal több a tavaly beküldött ötleteknél.

A beérkezett ötletek mindegyike egy többlépcsős szűrési folyamaton ment végig. Az ötletek előrehaladása követhető a részvételi költségvetés honlapján az egyes beadott ötletek adatlapján.

Folyamatábra: ötletbeküldés, hivatali előszűrés, körzet munkacsoport, hivatali jóváhagyás

A beküldést követően, amennyiben formailag és tartalmilag megfeleltek, a Közösségi Részvételi Iroda munkatársai nyilvánossá tették a reszvetel.jozsefvaros.hu oldalon. Ezt követően a Polgármesteri Hivatal illetékes ügyosztályainak munkatársai vizsgálták őket rendszeres közös egyeztetéseken.

A hivatal szakmai szűrésének célja, hogy

  • megállapítsa, hogy a beadott ötlet megfelel-e a részvételi költségvetés szabályainak, nem ütközik-e jogszabályba vagy az önkormányzat más projektjével,
  • és kiválogassa azokat az ötleteket, amelyek megszavazásuk esetén megvalósíthatóak lennének, vagy ha jelen formájukban nem is azok (mert például túl költségesek, vagy nem az önkormányzat illetékességébe tartozó helyszínre adták be őket), milyen módosításokkal lehetne őket megvalósítani.

Az ötletbeadást hasznos oldalak összegyűjtésével és ötletelő műhelyekkel segítettük. A beérkezett 367 ötletből 232 kapott szakmai jóváhagyást. Az ebben a körben kieső ötletek fele azért nem jutott tovább, mert az ötletbeadó által javasolt fejlesztés megvalósítása már folyamatban van, vagy olyan szolgáltatást érint, amely már elérhető a kerületben.

Minden részvételi költségvetés során fontos megerősítő visszajelzés, hogy a kerületet közösen alakítani akaró lakók és az önkormányzat fejlesztési törekvései összhangban vannak. Az emiatt elutasított ötletekre adott visszajelzéseinkben tájékoztatást adtunk az ötletbeadónak, hogy mely felületeken tud további információt szerezni ezekről.

Nem kaptak szakmai jóváhagyást továbbá azok az ötletek sem, amelyek megvalósításához valamilyen szabálymódosításra (például helyi rendelet módosítására) lenne szükség, mert ez továbbra is a képviselő-testület hatáskörébe tartozik, meghaladja a részvételi költségvetés keretét. A beérkezett ötletek egy kisebb része pedig olyan karbantartási feladatokra irányult, amelyeket az illetékesekhez továbbítottunk, vagy olyan feladatokat érintett, amelyek nem a kerületi önkormányzat hatáskörébe tartoznak.

Annak érdekében, hogy a részvételi költségvetés folyamatában valóban minden szakaszt a részt vevő lakók döntései alakítsanak, a szakmailag jóváhagyott ötletekből egy józsefvárosi lakosokból álló munkacsoport választotta ki, hogy melyek kerüljenek szavazólapra.

 

 
 
 
 
 
 
 
 

A munkacsoport az első napon feldolgozta a szakmai szűrésben részt vevő önkormányzati munkatársak segítségével az összes ötletet, hogy minden munkacsoporttag azonos információk birtokában tudjon részt venni az értékelésben. Ezt követően a résztvevők párokban dolgozták fel az ötleteket, és tartalmuk alapján az alábbi szempontokra egy 1-től 6-ig terjedő skálán adtak pontot:

  • Hasznos (széleskörűen hozzáférhető, sokaknak jelentene változást)?
  • A részvételi költségvetésből kell megvalósulnia (innovatív, újdonság)?
  • Olyan területet érint, ahol szükséges a fejlesztés?
  • A megvalósítását azok is elfogadnák, akik nem vesznek részt a részvételi költségvetésben (nem megosztó)?
  • Nektek tetszik?

Az egyes ötletekre tehát a párok 6 különböző pontot osztottak ki, amelyeket összeadtunk a többi pár által adott pontokkal, és így alakult ki az egyes körzetbe tartozó ötletek sorrendje. Ezt követően a munkacsoport döntést hozott a legalacsonyabb pontszámot kapó ötletek elutasításáról. A továbbjutó ötleteket megvitatták, pontosították a tartalmukat, és összegyűjtötték kérdéseiket, amelyek további vizsgálatát kérték a hivatal munkatársaitól.

A második alkalommal a cél a szavazólapra javasolt ötletek kiválasztása volt. Minden körzethez 10 ötlet tartozik majd a szavazólapon. Tehát összesen 40 ötlet közül lehet majd választani a szavazás során.

Részvételi Költségvetés körzetek 2024

Elsőként a korábban kiválasztott ötletek közös kidolgozása folytatódott, ezek mellé a hivatal útmutatása alapján megvalósítási költséget becsültek a munkacsoporttagok. A pontos tartalmat kapó ötletekből ezt követően mindegyik munkacsoporttag kiválaszthatta azt a tízet, amit szavazólapra javasol. A szavazatok összesítését követően közösen döntöttek a szavazólapra javasolt ötletek listájáról, és kiválasztották, hogy mely ötleteket tartják meg tartaléknak.

A munkacsoport által szavazólapra javasolt ötleteket még egy körben megvizsgálták az önkormányzat szakmai egységei, gazdasági társaságai és intézményei, a Polgármesteri Hivatal Jogi Irodája, valamint Költségvetési és Pénzügyi Ügyosztálya. Tisztázták azokat a megvalósíthatósági dilemmákat, amelyeket a munkacsoport felvetett.

Az átfogó szakmai vizsgálat eredményeként módosult a szavazólapra javasolt ötletek listája. Volt olyan ötlet, amelyről ezen a ponton derült ki, hogy teljes körű megvalósítása meghaladná a körzetek rendelkezésre álló keretét (45 millió forint), vagy szabálymódosításra lenne szükség, így nem tudnak a részvételi költségvetés keretében megvalósulni.

Ezt követően ismét a lakossági munkacsoport ült össsze, és döntött a szavazólap végleges tartalmáról.

Amellett, hogy tiszteletben tartjuk az eredetileg beadott javaslatokat, szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az itt leírt többlépcsős szűrési és fejlesztési folyamat során az eredetileg beadott ötlet módosulhatott, illetve pontosabb, jobban kidolgozott tartalmat kaphatott. Ennek során összevonásra kerülhetett más ötletekkel, és kiegészült a megvalósítás becsült költségével is.

Ez a folyamat hasonlít ahhoz, ahogyan az önkormányzat „nagy” költségvetése születik hosszú hónapokon keresztül, sok-sok hivatali és politikai egyeztetéssel, azzal a különbséggel, hogy a részvételi költségvetésben a lakók közvetlenül szólhatnak bele a pénz elköltésébe.

Ezúton is köszönjük a lakóknak, a Polgármesteri Hivatal, az önkormányzati cégek és intézmények munkatársainak aktív és lelkes részvételét ebben a folyamatban!

Ennek eredményeként a 16 éven felüli józsefvárosi lakosok 2024. április 1-től április 20-ig választhatják ki 5 kedvencüket, és dönthetnek a kerület költségvetéséből 180 millió forint elköltéséről.

A Te pénzed, a Te döntésed!

Közösségi Részvételi Iroda

1082 Budapest, Baross u. 63-67. fszt. 3/1. reszvetel@jozsefvaros.hu +36 1/459-2139 + 36 20/ 258-6713 (pénteki napokon!)

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!