Felújítottuk a Gyermekkert Bölcsődét

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Befejeztük a Gyermekkert bölcsőde felújítását

Befejeződött a Nagy Templom utcai Gyermekkert Bölcsőde felújítása: az udvari lépcső melletti alagsori oldalfal salétromosságát kellett megszüntetni, illetve az udvari homlokzatnál a szakszerű esővíz-elvezetés biztosítását volt szükséges megoldani.

Ilyen volt, ilyen lett

Fontos, műemlékvédelem alatt álló épületünk, így nagy körültekintést és gondos tervezést igényelt a munkálatok előkészítése.

Az alábbi munkákat, az épület udvari homlokzatának részleges felújítását végeztük el:

– a sérült stukkók és párkányok helyreállítása

– a pergő lábazati festékréteg eltávolítása, a futónövénnyel befuttatott felületek tisztítása, a vakolt felületek újrafestése

– az ereszcsatorna kitisztítása, a beázott helyeken a vízzáróság ellenőrzése és a hibák javítása

– az udvari lépcső megfelelő vízelvezetésének kialakítása

– a műkő pillérek impregnálása

– a pinceszinti beázások megszüntetése és a sérült burkolatok javítása

A bölcsőde épülete még Ybl Miklós tervei alapján készült el 1875 és 1877 között. Eredetileg az Első Pesti Bölcsőde Egylet kezdte meg itt működését.

A telket Simor János hercegprímás adományozta az egyletnek. 1910-től a Szent Vince rend irgalmas nővérei gondozták a gyerekeket, akik szintén az épületben laktak, egészen a második világháború végéig. Az épületben egyszerre működött bölcsőde, óvoda és elemi iskola.

Az intézményt 1950-ben államosították, de azóta is bölcsődeként üzemel. Az épület Nap utcai szárnyában ma zeneiskola működik.

A bölcsődében 2002 óta állandó múzeumi kiállítás látható, több mint 4500 tárggyal, fotóval és dokumentummal. Az intézményt ma a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék üzemelteti.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!