Hátralékkezelési támogatás

A hátralékok gyors és hatékony kezelésére támogatás jár azoknak az alacsony jövedelmű háztartásoknak, akik minimum 2 hónapja be nem fizetett lakhatáshoz kapcsolódó díjakkal vagy számlákkal rendelkeznek.

Rövid leírás

A hátralékkezelési támogatás legalább 2 havi felhalmozott adósság esetén igényelhető. A támogatásra azok a háztartások jogosultak, ahol az 1 fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg a 185 ezer forintot.

Ha a jövedelem több, mint 185 ezer forint, de kevesebb, mint 250 ezer forint, akkor méltányossági alapon is igényelhető a támogatás. Ebben az esetben az Önkormányzat illetékes bizottsága dönt. Ha a jövedelme az igénylést megelőző 6 hónapban emelkedett meg, és emiatt veszítette el a jogosultságát, akkor 250 ezer forint/fogyasztási egységig bizottsági döntés nélkül is jogosult a támogatásra.

Mekkora támogatás érhető el?

A támogatás a bevont adósság 60 százaléka. A hátralékkezelésbe bevonható adósság összesen 500 ezer forint lehet. Ez azt jelenti, hogy az Önkormányzat egy alkalommal maximum 300 ezer támogatással tud hozzájárulni egy háztartás hátralékainak csökkentésével.

Milyen típusú adósságra lehet igénybe venni a támogatást?

Az adósságkezelésbe vont összeg tartalmazhat többféle adósságot is: közüzemi díjakat, közös költséget, lakbért, külön szolgáltatási díjat is.

Önkormányzati bérlők esetén minden részletfizetés legalább 30 százalékát a lakbér vagy lakáshasználati díj és kapcsolódó külön szolgáltatási díj rendezésére kell fordítani, egészen a JGK Zrt. felé fennálló adósság kiegyenlítéséig.

Hogyan folyósítjuk a támogatást?

A támogatás folyósítása illeszkedik a hátralék törlesztésének módjához. Ez azt jelenti, hogy egy összegben vagy részletekben is lehet kérni.

A hátralékkezelési időszak legfeljebb 24 hónap. Ettől önkormányzati bérlők esetén lehet eltérni a részletfizetési megállapodás időtartamának megfelelően.

A hátralékkezelési időszak alatt hátralékkezelési tanácsadáson kell részt venni. Emellett eleget kell tenni a részletfizetési kötelezettségnek, valamint az aktuális lakásfenntartási kiadásokat is fizetni kell.

Az Önkormányzat megszünteti a támogatást, ha az igénylő 60 napig nem fizeti meg az adott havi lakásfenntartási kiadásait, vagy nem vesz részt a hátralékkezelési tanácsadásban, illetve ha 90 napig nem fizeti meg az esedékes önrészt.

Hogyan igényelheti a támogatást?

A támogatási kérelem benyújtása előtt előzetes együttműködésre van szükség. Az előzetes együttműködéssel kapcsolatban a JSzSzGyK Család- és Gyermekjóléti Szolgálattal kell felvenni a kapcsolatot. Az előzetes együttműködést úgy lehet sikeresen teljesíteni, ha az igénylő megfizeti az adott havi összes, lakhatással kapcsolatos kiadását.

Az előzetes együttműködés sikeres teljesítése után lehet támogatási kérelmet benyújtani. A kérelmet a hátralékkezelési tanácsadó segít kitölteni. 

Önkormányzati bérlők vagy lakáshasználók esetén a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ (JGK Zrt.) a megítélt támogatás alapján köt részletfizetési megállapodást.

A hátralékkezelési támogatás 12 hónapon belül egyszer igényelhető. Ez alól kivétel, ha a hátralékkezelés megkezdésekor az összes hátralék összege meghaladta az 500 ezer forintot. Ebben az esetben a teljes adósság folyamatosan, 500 ezer forintos részletekben bevonható. Szintén kivétel, ha a hátralékkezelési folyamat a háztartás egyik tagjának halála miatt volt

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

JSzSzGyK Család- és Gyermekjóléti Szolgálat
Cím: 1081 Budapest, Népszínház u. 22. (bejárat a Kiss József u. felől)

Nyitvatartás:
Hétfő: 8.00–18.00
Kedd: 8.00–16.00
Szerda: 13.00–18.00
Csütörtök: 8.00–16.00
Péntek: 8.00–12.00

Honlap: jszszgyk.hu
Telefon: +36-1/333-0582, +36-1/313-4062, +36-1/426-7257
E-mail: info@jszszgyk.hu

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!