Házassági névviselési forma módosítása

Lehetősége van megváltoztatni, hogy mi a neve a házasság fennállása alatt vagy akár a házasság megszűnése után.

Segítségre lenne szüksége?
Ügyintézőink segítenek Önnek, és elmagyarázzák a következő lépéseket. Jöjjön el hozzánk egy 15 perces beszélgetésre. Foglaljon időpontot és várnia sem kell. Az időpontfoglaláshoz nem kell Ügyfélkapu regisztráció.

 Időpontfoglalás

Rövid leírás

A házassági névviselési forma módosítására a házasság fennállása alatt és a házasság megszűnése után is van lehetőség. 

A házassági névviselési forma módosítása iránti kérelmet személyesen kell előterjeszteni. 

Az eljárás lefolytatására bármelyik anyakönyvvezető vagy külföldön élő magyar állampolgár esetében bármelyik hivatásos konzuli tisztviselő illetékes. 

Budapest VIII. kerületében az ügyintézéshez előzetes időpontfoglalásra van szükség. Időpontot itt foglalhat.

 

Ügyintézés folyamata

A házassági név az a név, amely az érintettet a házassági anyakönyvi bejegyzés alapján megilleti.

A házasságot kötő személy a Polgári Törvénykönyvben (továbbiakban Ptk.) felsorolt házassági névviselési formák közül választhat házassági nevet. A házassági névviselési forma – a házasság fennállása alatt, vagy annak megszűnése után – a Ptk. szabályainak megfelelően az érintett kérelmére módosítható.

A házassági névviselési forma módosítására irányuló eljárás lefolytatására bármelyik anyakönyvvezető vagy külföldön élő magyar állampolgár esetében bármely hivatásos konzuli tisztviselő illetékes.

A kérelmet személyesen kell az illetékes hatóság előtt benyújtani. Az eljárás során be kell mutatni a kérelmező:

  • személyazonosságát- és állampolgárságát igazoló okmányát (személyazonosító igazolvány, vezetői engedély vagy útlevél),
  • lakcímét igazoló hatósági igazolványát,
  • állampolgárságának igazolására szolgáló okmányát (személyazonosító igazolvány, útlevél, honosítási okirat),
  • elvált/ özvegy családi állapot esetén a házasság felbontása/megszűnése a bemutatott házassági okiraton megjegyzésként fel legyen tüntetve vagy az Elektronikus Anyakönyvi Rendszerben a változás elérhető legyen.

A házassági névviselési forma módosítása csak abban az esetben folytatható le, ha férj és feleség születési adatai és a házasságkötés az elektronikus anyakönyvi rendszerben rögzítve van. Mindhárom esemény adatainak rögzítésére szükség van abban az esetben is, ha a házasság már megszűnt.

Határidők és díjak

Határidő: Az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 63. § (9) bekezdése értelmében a kérelemre induló anyakönyvi eljárás ügyintézési határideje – a (10) bekezdés kivételével – tizenöt nap.

Díjak: Az eljárás illetékmentes.

Elektronikus ügyintézés

Az anyakönyvi eljárásokban nincs helye elektronikus ügyintézésnek és a hatóság – a tájékoztatás kivételével – nem tart elektronikusan kapcsolatot.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Anyakönyvi Iroda

1082 Budapest, Baross u. 66–68. (ügyfélszolgálat) 1082 Budapest, Baross u. 63-67. (főépület) anyakonyv@jozsefvaros.hu +36 1/459-2176 +36 1/459-2106

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!