Kerékbilincselés

Itt talál információt arról, hogy mi a teendője, ha gépjárművére kerékbilincset rakott a közterület-felügyelet.

Rövid leírás

Keresés az elszállított járművek a adatbázisában:

A kerékbilincs alkalmazására „A közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény” 20.§ (6) bekezdése, valamint „A kerékbilincs közterület-felügyelet általi alkalmazására, a járművek elszállítására, valamint a felmerült költségekre vonatkozó szabályokról szóló 55/2009. (X.16.) IRM rendelet” alapján kerül sor.

Ha a korlátozott várakozási övezetben díjfizetés nélkül várakozó, a kiemelten védett, védett vagy korlátozott várakozási övezetben érvényes engedély nélkül elhelyezett, illetve a közterületen szabálytalanul elhelyezett jármű balesetveszélyt nem jelent, és a forgalmat nem akadályozza, akkor rögzítésére – a jármű elszállításáig vagy további intézkedésig – a felügyelő kerékbilincset alkalmazhat.

Ügyintézés folyamata

A kerékbilincset csak a 11.500.- Ft költségtérítés megfizetése után szereli le a közterület felügyelő, amelyet a kiérkező munkatársunknál készpénzben vagy bankkártyával lehet teljesíteni. Erről a közterület-felügyelő készpénzfizetési átvételi elismervényt, nyugtát, vagy bank terminál szelvényt ad. Postán történő befizetés után, a befizetést igazoló csekkszelvényt ügyfélszolgálati időben közterület-felügyeleten történő személyes bemutatása, vagy a helyszínen történő ellenőrzés után kerül a kerékbilincs leszerelésre.

Banki átutalás esetén, a leszerelésre csak akkor kerülhet sor, ha a befizetett összeg beérkezéséről a Polgármesteri Hivatalon keresztül megbizonyosodunk, ez – hétvége, vagy ünnepnap esetén – akár néhány napot is igénybe vehet.

Határidők és díjak

Díjak: A kerékbilincs le- és felszerelési díja 11.500.- Ft. Amennyiben egy gépjárműről a kerékbilincs nem kerül leszerelésre 48 órán belül, akkor azt a gépjárművet a Közterület-felügyelet el fogja szállíttatni.

Csökkentett költséget – a fenti összeg 50%-át (5.750.-Ft) – kell fizetni, ha az intézkedésre jogosult a levételi kérelem idejétől számított két órás időtartamot legalább 30 perccel túllépi. Nem kell a költséget megfizetni, ha legalább 1 órával lépi túl. Szintén csökkentett költséget kell fizetni, ha a jármű rögzítése és a jogsértés fényképfelvételen történő rögzítése közben a jármű vezetője a helyszínre érkezik és kéri az intézkedés megszüntetését, valamint megszünteti a szabálysértést.

Határidő: Amennyiben a jármű üzembentartója, vagy használója az intézkedéstől számított 48 órán belül nem kéri a kerékbilincs eltávolítását, a közterület-felügyelő intézkedhet a jármű elszállításáról. Ebben az esetben a kerékbilincs fel- és leszerelési költsége mellett, a szállítási- és tárolási költséget is meg kell majd fizetni.

Elektronikus ügyintézés

A kerékbilincs levételét kizárólag személyesen, az intézkedés helyszínén lehet intézni.

Az intézkedő közterület-felügyelő készíti el a helyszínen a szabálysértéssel kapcsolatos dokumentumokat.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Közterület-felügyeleti Ügyosztály

Budapest, Német u. 15. jkf@jozsefvaros.hu +36 80/204-618 (zöld szám) +36 1/210-9500

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!