Üzletek éjszakai nyitva tartásának engedélyezése

Az üzletek 22.00 és 06.00 óra között, ezen kategórián belül a vendéglátó üzletek 24.00 és 06.00 óra között nem tarthatnak nyitva. Az éjszakai nyitvatartási engedély iránti kérelmet a jegyzőnél kell benyújtani.

Rövid leírás

Az üzletek 22.00 és 6.00 óra között, ezen kategórián belül a vendéglátó üzletek 24.00 és 6.00 óra között nem tarthatnak nyitva. Ez alól a már éjszakai nyitva tartási engedéllyel rendelkező üzletek (vendéglátó üzletek is) kivételt képeznek. A jegyző ettől a nyitvatartástól eltérő, éjszakai nyitva tartást engedélyezhet.

A vendéglátó teraszok egységesen 23.00 óráig tarthatnak nyitva, melytől eltérni, kivéve a korábbi zárás lehetőségét, nem lehet.

Ügyintézés folyamata

Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény szerint nyújthatják be az ügyfelek kérelmeiket/beadványaikat. Természetes személy esetén személyesen (1082 Budapest, Baross u. 63-67. II. emelet 210.), postai úton (1082 Budapest, Baross u. 63-67.) és elektronikus úton. Cégek esetén csak cégkapun keresztül.

Az üzletek 22.00 és 06.00 óra között, ezen kategórián belül a vendéglátó üzletek 24.00 és 06.00 óra között nem tarthatnak nyitva.

Fentiekben meghatározottakat nem kell alkalmazni tárgyév december 31-én 22.00 órától az azt követő év január 1-jén 06.00 óráig.

Ezen nyitvatartási szabályok nem vonatkoznak:

 • az üzemanyag töltőállomásokon üzemeltetett üzletekre,
 • bevásárlóközpontokban üzemeltetett üzletekre,
 • a szálláshelyeken üzemeltetett, kizárólag a szálláshely-szolgáltatást igénybe vevők részére szolgáló üzletekre,
 • kulturális és sportlétesítményekben üzemeltetett üzletekre,
 • közforgalmú vasúti pályaudvarokon üzemeltetett üzletekre

A jegyző a fentiekben meghatározott nyitva tartástól eltérő, éjszakai nyitva tartást engedélyezhet. Az éjszakai nyitvatartási engedély iránti kérelmet az alább letölthető nyomtatványon a jegyzőnél kell benyújtani.

Éjszakai nyitvatartási engedéllyel rendelkező üzletek a lakókörnyezettel érintett ingatlanok tulajdonosai – társasházak közgyűlései, társasháznak nem minősülő lakóépület esetén a tulajdonosok többsége – által elfogadott időpontig tarthatnak nyitva, azzal, hogy a vendéglátó teraszaikra kiterjedő tevékenységüket kötelesek legkésőbb 23.00 óráig beszüntetni.

Az éjszakai nyitvatartási engedéllyel rendelkező üzletek – a vendéglátó egységek kivételével – 22.00 és 06.00 óra között szeszes italt nem árusíthatnak, amelynek tényéről a vásárlókat kötelesek tájékoztatni. A tájékoztatást az üzlet bejáratánál és az üzletben a vásárlók által jól látható helyen kell elhelyezni.

Az előírt feltételek megléte esetén sem adható éjszakai nyitvatartási engedély, ha

 • a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül az üzemeltetővel szemben a lakókörnyezetben élők pihenését zavaró, zajos működésének vagy a nyitva tartás szabályainak megsértésének tényét megállapító határozat jogerőre emelkedik;
 • a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül az üzemeltetővel szemben az üzlet működésével összefüggésben a közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése miatt helyszíni vagy közigazgatási bírság kiszabására került sor;
 • az üzemeltetőnek a kérelem benyújtásának időpontjában az Önkormányzattal szemben bármilyen jogcímen lejárt háromhavi tartozása áll fenn;
 • az üzletben lévő vagy ahhoz tartozó – funkcionálisan nem hanghatás létrehozására szolgáló – berendezések által kibocsátott zaj meghaladja a külön jogszabályban meghatározott mértéket.

Az éjszakai nyitvatartási engedélyt vissza kell vonni, ha

 • az üzemeltetővel szemben a lakókörnyezetben élők pihenését zavaró, zajos működésének vagy a nyitva tartás szabályainak megsértése miatt meghozott marasztaló döntés jogerőre emelkedik;
 • az üzemeltetővel szemben az üzlet működésével összefüggésben a közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése miatt helyszíni vagy közigazgatási bírság kiszabására került sor;
 • az üzemeltetőnek az engedély időtartama alatt az Önkormányzattal szemben bármilyen jogcímen lejárt háromhavi tartozása keletkezett;
 • az éjszakai nyitvatartási engedéllyel rendelkező üzletek üzemeltetője – a vendéglátó egységek kivételével – 22.00 és 06.00 óra között szeszes italt árusít.

Az éjszakai nyitvatartási engedély visszavonása esetén a határozat jogerőre emelkedésétől számított hat hónapig az üzemeltető számára nem adható újabb éjszakai nyitvatartási engedély.

Az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről szóló helyi rendelet hatályba lépésekor már kereskedelmi hatósági nyilvántartásba vett üzletek változatlan nyitva tartással működhetnek, amennyiben a lakókörnyezetbe tartozó valamennyi társasház és társasháznak nem minősülő épület többségi tulajdonosai a pihenéshez való jog sérelme miatt nem kezdeményezik a jegyzőnél a nyitva tartás korlátozását.

Az írásbeli kezdeményezéshez csatolni kell társasház esetén a kezdeményezéshez hozzájáruló közgyűlési határozatot, egyéb lakóépület esetében az ingatlan tulajdonosainak a többségi tulajdoni arány szerinti hozzájárulását igazoló okiratot. A kezdeményezés alapján a jegyző vizsgálja a kérelem megalapozottságát, és annak eredményeként dönt az üzlet éjszakai nyitvatartási engedélyének visszavonásáról.

28/2017.
(VI.15.)
Önkormányzati rendelet
Az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről
Hatályos

Hatály kezdete: 2017. június 15.

Utolsó frissítés: 2022. június 27.

rendelet 263 KBPDF dokumentum

Határidők és díjak

Határidő: Ákr. szerinti teljes eljárás (60 nap).

Díjak: Az eljárás illetékmentes.

Elektronikus ügyintézés

Az ügyintézés elektronikusan Epapíron keresztül: https://epapir.gov.hu/ lehetséges.

Ha nincs még Ügyfélkapuja, itt talál információt arról, hogyan hozhatja létre: https://ugyfelkapu.gov.hu/

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Igazgatási Iroda

1082 Budapest, Baross utca 63-67. II. em. igazgatas@jozsefvaros.hu +36 20/261-9981 (közterület-használat) +36 1/459-2164 +36 30/572-6539 (kereskedelmi és általános ügyintézés) (pénteki napokon!) +36 20/261-9981 (közterület-használat) (pénteki napokon!)

Ügyintézők

dr. Bodnár Csaba

ipari-kereskedelmi ügyintéző

Hatósági Ügyosztálychevron_rightIgazgatási Iroda

meeting_room II. em. 210. email bodnarcs@jozsefvaros.hu phone +36 1/459-2174
Ürmös Attila

ipari-kereskedelmi ügyintéző

Hatósági Ügyosztálychevron_rightIgazgatási Iroda

meeting_room II. em. 210. email urmos.attila@jozsefvaros.hu phone +36 1/459-2175
Kormos Máté

ipari-kereskedelmi ügyintéző

Hatósági Ügyosztálychevron_rightIgazgatási Iroda

meeting_room II. em. 210. email kormos.mate@jozsefvaros.hu phone +36 1/459-2171

Letölthető dokumentumok

Kérelem éjszakai nyitvatartás engedélyezésére Utolsó frissítés: 2022. február 23.
115 KB Word dokumentum

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!