2024 őszétől újra Roma Gyakornoki Program a Józsefvárosi Önkormányzatban

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Roma gyakornoki program

18 fő szakmai gyakorlati lehetősége valósul meg a gyakornoki program keretében 5 hónapon keresztül a Józsefvárosi Önkormányzat költségvetési szerveinél.

2023 márciusában indult el először a roma gyakornoki program, melynek célja, hogy roma származású fiataloknak lehetőségük legyen egy mentor támogatása mellett megismerni a közigazgatás és az adott intézmény működését, és gyakorlati tapasztalatot szerezni a munka világában, elősegítve ezzel a Józsefvárosi Roma Gyakornoki programban résztvevő fiatalok társadalmi integrációját. Akkor 7 gyakornok kezdte meg munkáját heti 16 órában. A program egyre több gyakornok részvételével folytatódott 2023 őszén, majd 2024 tavaszán. Mind a gyakornokok, mind a fogadó költségvetési szerveknél dolgozó mentorok, valamint a költségvetési szervek vezetőinek visszajelzései alapján a Program hasznos és folytatása mindenképp javasolt. Ezért a Józsefvárosi Önkormányzat újra meghirdeti Roma Gyakornoki Programját. 

A program elindításával és folytatásával az Önkormányzat elköteleződését fejezi ki a kerületi kötődésű roma származású fiataljai munkaerőpiaci integrációjának támogatása iránt, azáltal, hogy a munka világában támogató közegben biztosít lehetőséget számukra gyakorlati tapasztalat megszerzésére. 

A program célja továbbá annak elősegítése, hogy a romák a társadalmi súlyuknak megfelelő mértékben vehessenek részt a józsefvárosi közigazgatásban. A roma származású fiatalok foglalkoztatásával a fiatalok gyakorlatot szerezhetnek a közigazgatás és annak intézményei területén, és kaput nyithatnak a helyi roma közösség minél szélesebb rétegei számára a közügyek intézésének világában. 

Ki pályázhat?

A gyakornoki programra olyan, felsőoktatásban, illetve bölcsődei vagy óvodai vagy szociális vagy családsegítő vagy gyermekvédelmi tevékenységhez kapcsolódó szakképzésben (korábbi elnevezés: OKJ) résztvevő roma származású diákokat várunk, akik valamilyen módon – lakóhelyük vagy oktatási intézményük miatt – kötődnek Józsefvároshoz. Előnyt jelent, ha a jelentkező előrehaladt tanulmányaiban (végzős alapszakos, vagy mesterszakos hallgató).

Mit csinál egy gyakornok?

A program keretében a gyakornokok egy önkormányzati költségvetési szervnél, egy, a szakterületén jártas mentor támogatásával dolgoznak együtt.

Mit csinál a mentor?

A mentor támogatja a gyakornokot a munkahelyi környezet megismerésében, a feladatok hatékony szervezésében, példát mutat munkahelyi felelősségvállalásával, asszertív kommunikációjával és jó hangulatú munkahelyi környezet megteremtésével.   

Mettől meddig tart a program?

A program tervezett időtartama 2024. szeptember 1. – 2025. január 31. A gyakornok a program 5 hónapja alatt, a szerződésében meghatározott beosztása szerint, heti tizenhat óra munkát vállal, ami heti két teljes munkanapot jelent.

Kap-e fizetést a gyakornok?

A gyakornok havonta bruttó 150 376 forint összegű juttatást kap az elvégzett feladataiért.  

Mik azok az önkormányzati költségvetési szervek?

Az alábbi helyekre várunk gyakornokokat. Érdemes megismerkedni az ott végzett munkával akár a megadott linkeken, akár a www.jozsefvaros.hu honlapon.

Gyakorlati hely További információ
Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék http://www.bolcsode-bp08.hu
Józsefvárosi Óvodák  https://www.08egyesitettovoda.hu
Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ (JSzSzGyK)    https://jszszgyk.hu/
Kerületgazdálkodási Ügyosztály https://jozsefvaros.hu/otthon/polgarmesteri-hivatal/szervezeti-egysegek/keruletgazdalkodasi-ugyosztaly/
Költségvetési és Pénzügyi Ügyosztály https://jozsefvaros.hu/otthon/polgarmesteri-hivatal/szervezeti-egysegek/koltsegvetesi-es-penzugyi-ugyosztaly/
Közösségi Részvételi Iroda (KRI)  https://jozsefvaros.hu/otthon/polgarmesteri-hivatal/szervezeti-egysegek/kozossegi-reszveteli-iroda/
Szervezési Iroda https://jozsefvaros.hu/otthon/polgarmesteri-hivatal/szervezeti-egysegek/szervezesi-iroda/
Városépítészeti Iroda https://jozsefvaros.hu/otthon/polgarmesteri-hivatal/szervezeti-egysegek/foepitesz-varosepiteszeti-iroda/

Hogyan pályázhatok?

A jelentkezés határideje 2024. augusztus 15.

A pályázatokat emailen kell elküldeni a galyas.eva@jozsefvaros.hu címre.

Mit mellékeljek az e-mailhez?

  • Egy önéletrajzot. 
  • Egy motivációs levelet, amely tartalmazza, miért szeretnél a Józsefvárosi Önkormányzatnál dolgozni, illetve hogy melyik fenti szervezeti egységnél dolgoznál szívesen.
  • A hallgatói jogviszony igazolását, szakképzés esetén a szakképzésben részvétel igazolása/jogviszony igazolás.
  • Aláírt hozzájáruló nyilatkozatot személyes adatok kezeléséhez (szkennelve csatolva jelentkezéshez).

Az email tárgyába írd be: „PÁLYÁZAT_Józsefvárosi Roma Gyakornoki Program_családi név_keresztnév”

Mi történik miután leadtam a jelentkezésem?

A jelentkezések elbírálása előreláthatólag 2024. augusztus 22-ig megtörténik, ezt megelőzően a kiválasztott jelentkezőket egy személyes interjúra hívjuk. Az interjúk várhatóan 2024. augusztus második felében lesznek. 

A benyújtott pályázatokról a romaügyi referens javaslatára az intézmény vezetője dönt, amely döntésről a pályázó értesítést kap.

Még maradtak kérdéseim, hova fordulhatok?

A programmal kapcsolatosan további információt a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal romaügyi referense, Galyas Éva tud nyújtani a galyas.eva@jozsefvaros.hu email címen vagy a +36 70-314-0188-as telefonszámon.

A pályázat kiírója fenntartja a jogot a pályázat módosítására.

Kapcsolódó dokumentumok
  1. Roma Gyakornoki Program - Pályázati felhívás Utolsó frissítés: 2024. július 17.
    166 KB PDF dokumentum
  2. Roma Gyakornoki Program - Adatkezelési tájékoztató Utolsó frissítés: 2024. július 17.
    159 KB PDF dokumentum
  3. Roma Gyakornoki Program - Hozzájáruló nyilatkozat Utolsó frissítés: 2024. július 17.
    120 KB PDF dokumentum

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!