Közösségi Részvételi Iroda

1082 Budapest, Baross u. 63-67. fszt. 3/1. reszvetel@jozsefvaros.hu +36 1/459-2139 + 36 20/ 258-6713 (pénteki napokon!)

Ügyfélfogadás

Hétfő: 13.30-18.00

Kedd: 12.45 - 16.00

Szerda: 08.15-16.30

Péntekenként (távmunka) elérhető telefonszám: + 36 20/ 258-6713"

Bemutatkozás

A Közösségi Részvételi Iroda célja a józsefvárosi közösségek megerősítése, a helyi lakosok bevonása a közös döntésekbe, mert hiszünk abban, hogy a tudás megosztásával és az érdemi párbeszéd megteremtésével új, kreatív, hatékony és igazságos megoldásokat találhatunk közös problémáinkra. Az iroda alapelvei a következők: az információk egyértelműsége, az átláthatóság, a hozzáférhetőség, a méltányosság és a szolidaritás.

Az iroda egyrészt az önkormányzati döntéshozatali folyamatok felügyelőjeként működik, hogy biztosítsa az átláthatóság és a közösségi részvétel megfelelő szintű megvalósulását. Ebben az értelemben az önkormányzat szinte valamennyi szervezeti egységét, intézményét és vállalatát figyelemmel kísérjük, tanácsokkal látjuk el és támogatjuk. Hosszú távon az a célunk, hogy a részvételt az önkormányzat alapvető működési módjaként intézményesítsük. Ebben a minőségünkben adatokat gyűjtünk és elemezünk az önkormányzat működéséről, és javaslatokat teszünk a polgármester számára az önkormányzati ügyfelek tapasztalatainak javítására.

Másrészt az iroda maga is projekteket és programokat valósít meg a részvétel különböző szintjein.

Ügyfélbarát önkormányzat létrehozása

Fennállásának első néhány évében az iroda feladata volt feltérképezni a helyi lakosok tapasztalatait, amikor ügyfélként kapcsolatba léptek az önkormányzattal (pl. engedélyek kérése, papírmunkák intézése, panaszok benyújtása stb.) Az áttekintés alapján számos új eszközt fejlesztettünk ki és számos új folyamatot kezdeményeztünk, amelyek célja az önkormányzat által nyújtott szolgáltatások és a kommunikáció minőségének javítása volt (pl. ügyfélszolgálat)

Átláthatóság és tájékoztatás

A közösségi részvétel alapja a megfelelő és közérthető információkhoz való hozzáférés. Annak érdekében, hogy a józsefvárosi lakosok tisztességes és átlátható tájékoztatást kapjanak, az iroda ügyfélbarát felületeket és csatornákat működtet az információk megosztásához, mint például a zöld szám és a Józsefváros app. Az iroda sok magyar-magyar fordítást végez, ahol a hivatali nyelven megfogalmazott információkat közérthető magyar nyelvre alakítjuk át.

Közösségfejlesztés

Az iroda olyan rendezvényeket és programokat szervez, amelyek segítenek összehozni a helyi lakókat, hogy közösen oldják meg a közösségi problémákat. Amellett, hogy önkéntes programot működtetünk, amelynek segítségével a helyi lakosok részt vehetnek önkormányzati projektekben, pénzügyi támogatást nyújtunk helyi informális és formális szervezeteknek közösségi megvalósításához, valamint olyan közösségi projekteket kezdeményezünk és támogatunk, mint például a közösségi szemétszedés és a közterület örökbefogadás. Emellett képzéseket és ismeretterjesztő programokat szervezünk, hogy segítsük a közösségi szemléletű problémamegoldást (pl. képzések a helyi kutyatartók számára a békés együttélés érdekében).

Közösségszervezés és érdekérvényesítés támogatása

Az iroda tanácsadással, infrastrukturális támogatással és közös projektek megvalósításával támogatja a helyi informális és formális közösségeket, hogy erősítse hatékonyságukat és fejlessze tagjaik érdekérvényesítő képességét. Többek között támogatjuk az önkormányzati bérlők érdekérvényesítését (a kerület rendelkezik Budapest egyik legnagyobb önkormányzati lakásállományával, a helyi lakosok mintegy 20%-a él önkormányzati lakásban). Rendszeresen szervezünk lakossági fórumokat az önkormányzati bérlakások lakói számára, és támogatjuk egy helyi bérlői érdekvédelmi szervezet érdekérvényesítő tevékenységét is.

Párbeszéd kialakítása

Az iroda olyan eseményeket és programokat szervez, amelyek párbeszédet teremtenek a választott tisztségviselők és önkormányzati alkalmazottak, valamint a helyi közösségek között, beleértve a közösségi fogadóórákat és a közmeghallgatásokat. Évente akár 20 közösségi fórumot is szervezünk a kerület különböző negyedeiben és különböző városfejlesztési témákban. E fórumok célja, hogy lehetőséget teremtsenek a helyi lakosok számára, hogy a választott és kinevezett tisztviselőket felelősségre vonják.

Társadalmi konzultációk

Az iroda feladata annak biztosítása, hogy Józsefváros vezetése érdemi konzultációs folyamatokat hajtson végre, mielőtt olyan fontos döntéseket hoz, amelyek jelentősen befolyásolják a helyi lakosok életét, beleértve a fontosabb helyi jogszabályok elfogadását vagy a közterületekbe történő kisebb-nagyobb beavatkozásokat (pl. nyílt utcák, egy utca vagy tér átalakítása stb.). Ezek a konzultációk mindig online és személyesen is zajlanak, és gyakran kérdőívek és közösségi fórumok segítségével szervezzük. Kopogtatással és a köztereken történő közvetlen megszólítással gondoskodunk arról, hogy a felmérések azokhoz is eljussanak, akik nem feltétlenül bíznak az önkormányzatban, vagy nem feltétlenül rendelkeznek internet-hozzáféréssel.

A Közösségi Részvételi Iroda feladatairól a Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában olvashat.

Töltsd le a Józsefvárosi Részvételi Kisokost itt >>>

Az Iroda munkájával kapcsolatos beszámolókat itt olvashatja >>>

Kövesse a Közösségi Részvételi Irodát a Facebookon >>>

Kövesse a Közösségi Részvételi Irodát Instagramon >>>

Ha önkéntesnek szeretne jelentkezni a Józsefvárosi Önkormányzathoz, kérjük látogasson el erre az oldalra >>>

Iratkozzon fel a Józsefvárosi Önkormányzat hírleveleire itt (általános, részvételi civil, kutyás, társasházi, angol) >>>

A Józsefvárosi Önkormányzat részvételi folyamatairól itt olvashat >>>

Vegyen részt Ön is a részvételi költségvetésben! Ebben az évben a józsefvárosiak 150 millió forint elköltéséről dönthetnek itt >>>

Munkatársaink (6 fő)

Aradi Fanni Sarolta

közösségszervező

Polgármesteri Kabinetchevron_rightKözösségi Részvételi Iroda

meeting_room fszt. 3/1. email aradif@jozsefvaros.hu phone +36 1/459-2139

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!