Mi a helyzet a Népszínház utcai mikroparkkal?

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Mi a helyzet a Népszínház utcai mikroparkkal?

A mikroparkok létrehozása a 2022-es józsefvárosi részvételi költségvetés egyik nyertes ötlete volt, hogy parkolóhelyek felszabadításával hűsítő zöldfelületeket alakítsunk ki. Tavaly ősszel a Rév8 öt mikroparkot hozott létre, helyi intézményekkel, szervezetekkel együttműködve. Most pedig beszámolunk arról, hogy melyik mikroparkkal mi a helyzet.

A mikroparkok gazdái közül többen indultak a Fogadj örökbe egy közterületet! elnevezésű pályázaton a mikroparkok örökbefogadásáért, az eredményeket még várjuk. Amennyiben nyernek, anyagi támogatáshoz jutnak, így még könnyebben tudják gondozni ezeket a zöldfelületeket.

Népszínház utcai mikropark

A Népszínház utcai mikroparkot a Rév8 a  Pneuma Szöv.-vel és a Kulturális Örökség Menedzserek Egyesületével (KÖME) tervezte, ezek a szervezetek ősszel költöztek a Népszínház utca 26.-ban található önkormányzati helyiségbe a Karácsony Sándor utcából.

A Népszínház utcai mikropark idén tavasszal indult be igazán, ekkor azonban környékbeli lakók petícióban fordultak az önkormányzathoz, ebben a lakók kérték a mikropark parkolósávból való eltávolítását, mivel az elégedetlenséget vált ki az utca lakóinak körében, véleményük szerint ápolatlan, szemetes, és parkolóhelyeket foglal el, valamint javasolták annak esetleges járdára helyezését. 

A petíció kapcsán 2024. április 23-án lakossági fórumot tartottunk. A Rév8 részéről Tóbiás Lonci mutatta be a józsefvárosi mikroparkokat és a mikroparkok eredetét. Az első mikropark egy egyszerű ötletből indult San Franciscóban 2005-ben: egy művészeti iroda munkatársai egy délután parkolócédulát váltottak, és kitelepültek egy parkolóhelyre: egy kis füves részt alakítottak ki padokkal. Az ötlet annyira népszerű lett, hogy megkereste őket a városvezetés, hogy hogyan lehetne minél több mikroparkot létrehozni a városban. Azóta az ötlet világszerte ismert és elterjedt lett, Bécsben például szomszédok és lakóközösségek pályázhatnak az önkormányzathoz, hogy kialakítsák a saját mikroparkjukat.

A KÖME és a Pneuma Szöv. részéről Bőczén Árpád elmondta, hogy céljuk a Népszínház közösség létrehozása, ami egy hosszú távú folyamat. Szerveztek már különböző eseményeket, közös főzéseket és Ki Mit Tudna?-t is, a helynek van egy magja, akik rendszeresen részt vesznek a programokon. A cél az, hogy minél több józsefvárosi és Népszínház utcai csatlakozzon ehhez a kezdeményezéshez. Azt is elmondták, hogy nyitottak arra, hogy környékbeli lakók által kezdeményezett programoknak, akár társasházi közgyűléseknek adjanak otthont, ilyen kérdéssel lehet hozzájuk személyesen fordulni. 

Beszéltünk a téli időszakról is. November és március között a Népszínház közösség fűtés hiányában nem tudott rendszeres jelenlétet biztosítani  Népszínház utcában, és ők is szomorúan tapasztalták, hogy sok növényt megrongáltak, elvittek, illetve sok szemetet dobtak a konténerekbe. A fórumon részt vevők egyetértettek abban, hogy ebben az időszakban a mikropark félkésznek tűnt, kopár volt, és sokszor szemetesnek használták a konténereket. A Rév8 és a Népszínház közösség ezért kezdett el tél végén arról ötletelni, hogy hogyan lehetne a mikroparkot továbbfejleszteni, és az elvesztett növényeket pótolni. Április elején ezért ültettünk új növényeket, valamint további két ágyással, napvitorlával, asztallal és székekkel egészítettük ki a mikroparkot.

Volt, aki felvetette, hogy miért van mikroparkra szükség, ha olyan közel van a II. János Pál pápa tér, illetve a Népszínház utcában több helyen ültettek újonnan fákat. Rádai Dániel alpolgármester elmondta, hogy itt nem csak a klimatikus hatás számít, hiszen nyilván egy mikroparknak sokkal kisebb szerepe van a város klímájában, mint egy nagy méretű parknak, viszont arról is gondolkodnunk kell, hogy mire használjuk a közteret, mi az, amit elvárunk egy köztértől, adunk-e teret annak, hogy közösségi projekt alakulhasson ki, akár két parkolóhely kárára. 

Többen felvetették, hogy a környéken nagyon nehéz parkolóhelyet találni, sok helyen az intézmények mellett csak az ott dolgozók parkolhatnak, és lépten-nyomon fogynak a parkolóhelyek a Népszínház utcában. Volt, aki azt mondta, hogy a mellékutcákban mindig talál üres helyet, illetve abban mindenki egyetértett, hogy a házak előtt soha nem lesz annyi parkolóhely, hogy az összes ott élőnek elegendő legyen, hiszen a maximum 4-5 parkolóhelyen az akár 40 lakásos házak lakóinak járművei nem fognak elférni. Volt, aki javaslatot tett parkolóházak létrehozására, befektetők bevonására. Az is elhangzott, hogy a parkolás sokkal összetettebb kérdés, nem a mikropark által elfoglalt két parkolóhelyen múlik, hogy mindenki a lakóhelyéhez közel állhasson meg.

A fórumon felmerült a biztonság kérdése is, hogy mennyire biztonságos a mikropark, jó-e az, ha a gyerekek ide lelépnek, hogyan különítik el úgy, hogy ne léphessenek le az úttestre. A mikroparkok tervezésekor a Rév8 és a megbízott tervezők ezt a szempontot is figyelembe vették. A mikroparkokba más, megváltozott használatú utcaszakaszhoz hasonlóan aszfaltfestés került azért, hogy felhívja a figyelmet a köztér másfajta használatára. Maguk a konténerek nagyon masszívak, a fémvázak egy esetleges baleset esetén megóvják a mikroparkban lévőket. 

Kérdésként merült fel, hogy milyen engedélyekkel rendelkezik a mikropark. A mikroparkok elhelyezésére a Rév8 a településképi és a területfoglalási hozzájárulásokat megszerezte, önkormányzati cégként ingyenesen veheti ezeket a területeket igénybe.

A kerületben számtalan terasz található parkolósávokban, az önkormányzat azonban fontosnak tartja, hogy ne csak a vendéglátóegységekhez kapcsolódóan lehessen teraszokon leülni, és ne csak akkor lehessen ilyen helyeken megpihenni, ha valaki fogyaszt vagy vásárol valamit. A Rév8 azt is hozzátette, hogy nagyon sok munkát tett  a Népszínház csapata abba, hogy gondozza ezt a mikroparkot, és azt is láttuk, hogy nekik volt a legnehezebb dolguk az öt mikropark közül. A többi mikropark esetében nem találkoztunk azzal, hogy ennyi növényt eltulajdonítottak volna, vagy hogy rendszeresen teleszemetelik az ágyásokat. 

Mi történt a fórum óta?

A fórumon elhangzottak alapján a Rév8 és a Népszínház közösség egyeztetett arról, hogy  hogyan képzelik el a mikropark jövőjét. Fontosnak tartjuk, hogy a mikropark új esélyt kapjon úgy, hogy az eredeti elképzelésnek megfelelően teleültessük növényekkel, napvitorlát feszítsünk ki, és rendezett formában működhessen. A fórumig nem volt lehetőség arra, hogy megmutassuk, milyen az, ha jól működik a mikropark, azaz rendszeresen gondját viselik. Áprilisban rengeteg növényt ültettünk a konténerekbe, kitakarítottuk, és kifeszítettük a napvitorlát is. A Népszínház közösség gondozza, locsolja és ápolja a mikroparkot, valamint közösségi programok során is használja. 

Május végén sajnálattal tapasztaltuk, hogy megrongálták a Népszínház utcai mikropark növényeit, amit a közterületi kamerák rögzítettek, és amiért az önkormányzat feljelentést tett.

A mikroparkok célja, hogy a parkolósávban új közterek jöjjenek létre, más funkciónak teret adva, mint azt korábban megszoktuk. A józsefvárosi mikroparkok létrehozásakor a Rév8 igyekezett sokféle anyagot és sokféle helyszínt választani azért, hogy minél több visszajelzést kapjunk arról, hol hogyan működik a mikropark. A konténerek áthelyezhetősége arra is lehetőséget ad, hogy pár év elteltével akár máshol bukkanjon fel a mikropark, azonban szakmailag nem tartjuk megalapozottnak a mikropark járdára helyezését. A gyalogosan használható területek méretének csökkentése ellentétes a mikropark céljával. 

A Népszínház utcai mikropark elrendezésén a fórumon elhangzott javaslatok alapján idén nyáron változtatunk, így annak kiterjedése is csökkeni fog. A mikropark örökbefogadása mellett a Népszínház közösség további pályázatokra is jelentkezett, amivel tovább zöldülhet a ház és az utca. A Népszínház csapat következő mikroparkos eseménye a konténerek festése és az ahhoz kapcsolódó ünnep lesz, ahova mindenkit várunk szeretettel. A rendezvényt hamarosan meghirdetjük, kérjük figyelje a RÉV8 és a NÉPSZÍNHÁZ! felületeit.

Köszönjük mindenkinek, hogy eljött a fórumra, és várunk mindenkit a Népszínház közösség programjain!

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!