Rongálás történt a Népszínház utcai mikroparkban

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Rongálás történt a Népszínház utcai mikroparkban

2024. május 28-án este 11 órakor rongálás történt a Népszínház utcai mikroparkban. 

Az esetet a Józsefvárosi Közterület-felügyelet kamerái is rögzítették. A videófelvételeken látszik, hogy a rongáló először szemetet dobál az egyik ágyásba, majd egyesével letörve az  ágakat pusztítja el az ágyásokban lévő bokrokat, végül besétál az egyik szomszédos házba.

Sajnáljuk és nem tartjuk elfogadhatónak a rongálást. A növények elpusztítása bűncselekménynek számít, ezért a Józsefvárosi Önkormányzat feljelentést tesz. 

A közterületi térfigyelő kamerák felvételei alapján arra számítunk, hogy a rendőrség rövid idő alatt megtalálja az elkövetőt. Bízunk azonban abban, hogy az elkövető önként jelentkezik, és kezdeményezi az okozott károk megtérítését, ezzel igyekszik jóvátenni a bűncselekménnyel okozott sérelmet. 

Amennyiben a rongáló 2024. június 7. napjáig vállalja cselekedetét, és helyrehozza az okozott kárt, a további lépésektől eltekintünk.

A Népszínház utcai mikropark a 2022-es részvételi költségvetés egyik nyertes ötletének keretében jött létre. A Rév8 öt mikroparkot alakított ki helyi szervezetekkel és intézményekkel. Az egyiket az ősz óta a Népszínház utca 26.-ban működő Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete (KÖME) és Pneuma Szöv. művészcsoport vette gondjaiba. A Népszínház” csapata kulturális közösségi programokkal, közös főzéssel és a Ki mit tudna? szervezésével vette birtokba a Népszínház utcai teret és a mikroparkot.

A téli időszakban fűtés és áram hiányában az alakulóban lévő Népszínház” csapata nem tudott napi szinten a Népszínház utca 26.-ban dolgozni, és a mikroparkot nap mint nap figyelemmel kísérni, ugyanakkor több ízben tapasztalták, hogy sok növény eltűnt, megsérült, illetve rengeteg szemét is került a növények közé. 

Áprilisban új növényekkel és növényládákkal, napvitorlával, asztallal és székekkel egészítettük ki a mikroparkot. Ugyancsak áprilisban érkezett az önkormányzathoz egy petíció arról, hogy távolítsuk el vagy helyezzük át a mikroparkot a parkolósávból. Ennek kapcsán április végén lakossági fórumot tartottunk, a Rév8 és a Népszínház közössége pedig a megbeszéltek szerint júniusban jelentkezik a mikroparkot érintő változásokkal kapcsolatban. 

Köszönjük, hogy Önök is partnereink abban, hogy a kerület zöldebb, élhetőbb és fenntarthatóbb legyen. Fontosnak tartjuk továbbá egymás munkájának és erőfeszítéseinek tiszteletben tartását és a párbeszédet, a közös megoldáskeresést.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!