Gosztonyi Géza

Gosztonyi Géza

külső bizottsági tag

Szociális, Egészségügyi és Lakásügyi Bizottság

Bemutatkozás

Gosztonyi Géza vagyok – hivatalos titulusom szerint „nem képviselő tag” a SZELB-ben.

Ez az elnevezés azt jelenti, hogy bár nem vagyok az önkormányzati testület megválasztott képviselője, de ebben a bizottságban a képviselőkkel azonos jogállású tagként vehetek részt, mint a C8 (Civilek Józsefvárosért Társaság) delegáltja. Az egyesületben 59 tag (valamennyien helyi lakosok) szavazott rám, pedig aktuálisan nem is vagyok józsefvárosi lakos. Felteszem, azért, mert már megszámlálhatatlan órát önkénteskedtem a C8-ban, a józsefvárosi lakosokért, és ezt munkát eredményesnek látták. Szeretném, ha úgy dolgozhatnék a SZELB-ben, hogy annak eredménye az Önök számára is mihamarabb érezhető legyen.

Józsefvárosban születtem. A Kisfaludy utcában – gyerekként – éltem át az ’56-os forradalmat.

Felnőttként is mindig visszahúzott ide a szívem, hisz egy szociális munkás aligha találhatna érdekesebb, sokszínűbb helyi társadalmat a fővárosban, mint a nyóckerben.

Rendszeresen ide hoztam egyetemi hallgatóimat szakmai terepgyakorlatra. Ebből a munkából egy kis kiadvány is született: “Józsefvárosiak mesélik… (Problémák és megoldások a Józsefvárosban)”.

A Kolóniában zajlott egy igen emlékezetes közösségi projektünk, melynek során az itt lakók társadalmi szükségleteit ismertük meg, és igyekeztünk azokat az önkormányzati döntés­hozatali mechanizmusokba becsatornázni. (Ma se sokan tudják, hogy a Magyar Királyi Vas- Acél- és Gépgyárak kulturális és munkásjóléti intézményei 1928-ban messze felülmúlták sok mai, nagy cég hasonló jellemzőit.) Erről szólt az “Egy gyarmat a Józsefvárosban, avagy a MÁVAG Kolónia múltja és jelene” című kiadványunk.

Darók Ildikóék csapatával készült el a “Szociális kézikönyv ROMA családoknak”című, a régi kalendáriumokhoz hasonló funkciójú, hézagpótló munka. Kiadta a Budapesti Szociális Forrásközpont, melynek 20 évig én voltam a vezetője.

Bár egyetemi végzettségeimet tekintve építőmérnökként, szociológusként és szupervízorként is elhelyezkedhetnék, nekem mégse ezek a szakmák, hanem a szociális munka volt szakmai pályafutásom legfontosabb szakasza.

SZELB tagságom sem minden előzmény nélküli, hisz közvetlenül a rendszerváltás utáni két ciklusban voltam a Fővárosi Önkormányzat Szociális és Lakásügyi Bizottságának szakértő tagja.

Semmilyen pártba, soha nem tartoztam, de 2019-ben újra itt ragadtam a C8 szívet-lelket átmelegítő, lelkes csapatában, melynek közösen megfogalmazott társadalompolitikai elveivel és értékeivel teljes mértékig azonosulni tudok, és bizottsági munkám során igyekszem is azokat képviselni. Szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy a Józsefváros egy igazán mintaszerűen „szolidáris város” legyen, amely őrzi múltját és egyedi arculatát, de mégis XXI. századi fővárosi kerület, ahol jó lakni és élni.

Szakmai pályafutásom egészéről azt mondhatom, hogy mindvégig „Isten tenyerén ültem”, mert mindig azt csinálhattam, amit a legjobban szeretek, és amihez a legjobban értek. Boldog ember, aki ezt mondhatja el ezt magáról.

S mivel már 5 éve nyugdíjas vagyok, ezért Önöknek is csak ugyanazt tudom mondani, amit valamennyi barátomnak, ismerősömnek és ügyfelemnek az életemben: bármilyen korán és bármilyen későn hívhatnak, megkereshetnek, mert a szívem, a lelkem Józsefvárosé!

 Gosztonyi Géza

Nyugdíjas szociális munkás

Mobil: +36-(30)-354-3747

E-mail: gosztonyi.geza@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/geza.gosztonyi/

Testületi tagságok
Szociális, Egészségügyi és Lakásügyi Bizottság

workspace_premium külső bizottsági tag

Szociális, Egészségügyi, Lakásügyi és Oktatási Bizottság

workspace_premium külső bizottsági tag

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!