Műalkotás, emléktábla állítása

event_available Utolsó frissítés:

Rövid leírás

Az emléktábla az épület homlokzatára vagy valamilyen hordozófelületre (pl.: szabadonálló oszlop, párnakő) rögzített, egy nézőpontból értelmezhető, jellemzően csak szöveget tartalmazó műalkotásnak nem minősülő alkotás.

A Műalkotás mindazon művészeti alkotómunka eredményeként létrehozott művészeti alkotás, amelyet nézni, látni lehet, és célja nem valamely konkrét használati funkció kiszolgálása. Műalkotásnak minősül az emléktábla abban az esetben, ha az emléktáblára művészeti alkotás (pl.: dombormű) is kerül.

Műalkotás, emléktábla elhelyezését kezdeményezheti minden természetes és jogi személy, valamint jogi személyiséggel rendelkező szervezet.

Műalkotás, emléktábla elhelyezéséhez szükséges beszerezni a megfelelő engedélyeket, a képviselő-testület hozzájárulását és biztosítani kell az anyagi forrásokat annak elkészítéséhez és felállításához.

43/2022.
(XII.15.)
rendelet 423 KBPDF dokumentum
Ügyintézés folyamata

Emléktábla, műalkotás elhelyezését írásban kell kezdeményezni a Városépítészeti Irodánál. Ehhez formanyomtatvány, a Műalkotás és emléktábla állításának rendjéről szóló 43/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 1. mellékletében szereplő adatlap kitöltése szükséges, melyhez csatolni kell a megfelelő mellékleteket (ld: lent). Amennyiben a benyújtott dokumentáció hiánypótlására van szükség, a Városépítészeti Iroda munkatársa az adatlap benyújtásától számított 15 napon belül felkeresi a kezdeményezőt, akinek maximum 30 nap áll rendelkezésére a hiányzó dokumentumok beszerzésére.

Műalkotás elhelyezésével kapcsolatban az Önkormányzat társadalmi egyeztetést tart, melyről honlapján hirdetményt tesz közzé.

Az Önkormányzat Művészeti és Helytörténeti Tanácsa vizsgálja meg a beérkezett kezdeményezéseket és tesz javaslatot a Képviselő-testületnek azok jóváhagyására vagy elutasítására. Műalkotás és emléktábla elhelyezéséről a Képviselő-testület dönt. 

Amennyiben nem önkormányzati tulajdonú épületen szeretnének műalkotást elhelyezni, úgy a Művészeti és Helytörténeti Tanács valamint a Képviselő-testület csak véleményt ad, döntési jogkörrel nem rendelkezik.

Amennyiben nem áll rendelkezésre az elhelyezni kívánt műalkotás, annak megtervezésére, elkészítésére az Önkormányzat nyilvános pályázatot ír ki. Ebben az esetben a pályázati kiírás tartalmazza a társadalmi egyeztetés és a pályamunkák elbírálásának rendjét.

Ki jogosult eljárni? természetes személyek, cégek

A bejelentést ügyfélkapun/cégkapun vagy postán lehet beküldeni.

Postacím: Józsefvárosi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal 1082 Budapest, Baross u. 63-67.

Mit kell benyújtani? 

A Rendelet 1. mellékletében szereplő adatlapot kitöltve.

 • Emléktábla esetében: a Rendelet 6. § (2) bekezdésében felsorolt mellékleteket:
  • az emléktábla:
   • helyszínének pontos megjelölését homlokzati rajzon vagy fotón bejelölve;
   • méretét és anyagának leírását;
   • látványtervét.
 • a megörökíteni kívánt személy, szervezet munkásságának, életútjának vagy a megörökíteni kívánt eseménynek a rövid leírását;
 • pénzügyi támogatás igénylése esetén a kezdeményező által vállalt önrész összegének feltüntetését;
 • az Önkormányzat tulajdonának kivételével az érintett ingatlan valamennyi tulajdonosának, vagy a társasház közgyűlésének írásbeli hozzájárulását.
 • Műalkotás esetében: a Rendelet 7. (2) bekezdésében felsorolt mellékleteket
  • a műalkotás:
   • helyszínének pontos megjelölését helyszínrajzon bejelölve;
   • méretét és anyagának leírását;
   • fotóját illetve látványtervét.
 • a megörökített vagy megörökíteni kívánt személy, szervezet munkásságának, életútjának vagy a megörökíteni kívánt eseménynek a rövid leírását;
 • az elhelyezéshez szükséges pénzügyi támogatás igénylése esetén a kezdeményező által vállalt önrész összegének feltüntetését;
 • az Önkormányzat tulajdonának kivételével az érintett ingatlan valamennyi tulajdonosának, vagy a társasház közgyűlésének írásbeli hozzájárulását.

Amennyiben nem önkormányzati tulajdonú épületen szeretnének műalkotást elhelyezni, úgy az adatlaphoz mellékletben csatolni szükséges az OMSZI Intézményfenntartó Közhasznú Nonprofit Kft. szakvéleményét és a Nyelvtudományi Kutatóközpont igazolását a műalkotás szövegezésének helyességéről.

Határidők és díjak

Határidő: Amennyiben a benyújtott dokumentáció hiánypótlására van szükség, a Városépítészeti Iroda munkatársa az adatlap benyújtásától számított 15 napon belül felkeresi a kezdeményezőt.

Műalkotás és emléktábla elhelyezéséről a Képviselői Testület évente két alkalommal (tavasszal és ősszel) dönt. Előterjesztésre csak a hiánytalan dokumentáció kerülhet.

Díjak: Az eljárás díjtalan.

Elektronikus ügyintézés

CÉG esetén:

Elektronikus kapcsolatfelvételre, azonosítást követően az adott szervezet Cégkapuján keresztül van lehetőség oly módon, hogy ún. e-papír (https://epapir.gov.hu/) kerül eljuttatásra az Önkormányzat Hivatali Kapujára.

TERMÉSZETES SZEMÉLY és EGYÉNI VÁLLALKOZÓ esetén:

Elektronikus kapcsolatfelvételre, azonosítást követően saját Ügyfélkapun keresztül van lehetőség oly módon, hogy ú.n. e-papír (https://epapir.gov.hu/) kerül eljuttatásra az Önkormányzat Hivatali Kapujára.

Ha még nem rendelkezik saját ügyfélkapuval, akkor a regisztráció módjáról itt tájékozódhat: https://ugyfelkapu.gov.hu/

TÁRSASHÁZAK esetén:

Ha a közös képviselő cég, akkor a „cég esetén” rész szerint, ha magánszemély vagy egyéni vállalkozó, akkor a „természetes személy és egyéni vállalkozó esetén” rész szerint kell eljárni.

Online ügyintézés:
Felelős szervezeti egység
Főépítész - Városépítészeti Iroda

meeting_room 1082 Budapest, Baross utca 63-67. meeting_room III. em. 306. email foepitesz@jozsefvaros.hu phone +36 1/459-2157 home_work +36 20/335-7449 (pénteki napokon!)
Kapcsolódó dokumentumok
Adatlap event_available Utolsó frissítés: 2023. január 27.
16 KB Word dokumentum
Műalkotás, emléktábla elhelyezésének útmutatója_részletes event_available Utolsó frissítés: 2023. január 27.
631 KB PDF dokumentum

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!